یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

روز نیروی دریایی


روز نیروی دریایی
روزی كه پرسنل شجاع نیروی دریایی ارتش با كمترین امكانات و با ایثار جان بهترین عزیزان و همرزمان خود، بزرگترین ضربه را بر پیكر نیروی دریایی ارتش بعث عراق وارد ساختند و شجاعانه از حقانیت و تمامیت ارضی ایران اسلامی دفاع كردند. آنان با اهدا خون خود در دل آبهای مواج و خروشان خلیج فارس به ندای هل من ناصر حسین زمان لبیك گفتند و با افتخار شربت شهادت نوشیدند. به طوریكه چگونه زیستن را به آنان كه می خواهند حسین وار زندگی كنند و پیرو مكتب اسلام تشیع سرخ علوی باشند، آموختند. یكی از ثمرات ارزشمند این رشادتها و پایمردیها حضور همه جانبه و هماهنگ برادران ارتشی و سپاهی و در كنارآنان نیروهای بسیجی و مردمی در سراسر مرزهای آبی میهن اسلامیمان است و بر خود می بالند كه تحت امرفرماندهی كل قوا حضرت آیت الله خامنه ای ولی امر مسلمین در حراست از مرزهای آبی كشور اسلامیمان انجام وظیفه می كنند. اگر در اوایل پیروزی انقلاب نیروی دریایی احساس تنهایی می كرد، امروز بر خود می بالد كه در كنار نیروهای مردمی و سپاهی با اقتدار تمام در مقابل دشمنان اسلام ایستاده است. از سوی دیگر مردم نیز این افتخار را استحقاق خود می دانند كه حافظان و دریادلانی دارند كه سرافرازانه به پیروی از ولی امر مسلمین از سرحدات اسلام پاسداری می كنند و با آرامش خیال به زندگی شرافتمندانه خود ادامه می دهند. چه چیزی با ارزشترین و والاتر از این می توان یافت كه ارتش نیرومند در كنار ملتی سلحشور و در زیر سایه الهی، تحت امر ولایت فقیه با صفا و صمیمیت زندگی می كنند و از ارزشهای اسلامی دفاع می كنند؟ تحقق همه این ارزشها خبر به ایثار و از خودگذشتگی و ثمره خون های عزیزانی كه در طول هشت سال دفاع مقدس در میادین نبرد حق علیه باطل و در پهنه آبهای نیلگون خلیج فارس ایستادند و استقامت كردند چیز دیگر نمی تواند باشد. عزیزان و شهیدانی كه از جان و مال خود گذشتند و چراغ روشنی برای پویندگان راه حق و حقیقت شدند.
● نیروی دریایی و رویارویی مستقیم با امریكا:
در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۳۶۷، همزمان با روز ارتش، برگ زرین دیگری بر افتخارات نیروی دریایی ارتش اضافه شد. در این روز كه بعداً به روز نیروی دریایی موسوم شد، پرسنل شجاع ناوشكن های "سهند" و "سبلان" و ناوچه "جوشن" در مصافی نابرابر در مقابل نیروهای متجاوز امریكایی ایستادند. رشادت ها و جانفشانی های دلیرمردان ناوشكن سهند آنچنان باعث حیرت دشمن گردید كه ناچار لب به تعریف و تمجید گشود. ناوشكن سهند در حالی كه مورد اصابت چندین فروند موشك امریكایی قرار گرفته بود و قسمتهای زیادی از آن در شعله های آتش می سوخت و آرام آرام در آب های گرم خلیج فارس فرو می رفت، خدمه های فداكارش آن را ترك نكردند و تا واپسین لحظات و با شلیك آخرین گلوله های خود خشم و انزجار خویش را نثار دشمن كردند.
● مأموریت اصلی نیروی دریایی:
نیروی دریایی وظیفه خطیر حفاظت از سواحلی به طول بیش از ۳۰۰۰ كیلومتر در شمال و جنوب و همچنین دفاع از آب های ساحلی و منابع حیاتی و استراتژیك كشور را بر عهده دارد و همواره به عنوان وزنه ای تعیین كننده در منطقه خلیج فارس و دریای عمان، به حساب می آید. این نیرو بایگان های شناور دریایی، تفنگداران و تكاوران، اسكادرانهای هوانا و هوادریا، واحدهای پروازی نیرو و غواصان زبده و یگانهای زیر سطحی كیلو كلاس بر حوزه های تحت حفاظت و حراست خود در خلیج فارس و دریای عمان و دریای خزر تسلط كامل دارد و هرنوع فعالیتی را از سوی دشمن و در محدوده قانونی خود، خنثی می كند. ناوهای جنگی كشورمان با توجه به حركت های قدرت های جهانی مبنی بر حضور دریایی در اقیانوس هند و دریای عمان، در طول جنگ تحمیلی و پس از آن، دست به تدابیر امنیتی زدند و با نظارت كامل بر حضور این كشتی های جنگی بیگانه، آمادگی خود را برای مقابله با تهدیدات احتمالی آنان حفظ كرده اند. اجرای مانورهای متعدد و به نمایش گذاشتن توان رزمی ـ عملیاتی در منطقه استراتژیك خلیج فارس، در مقاطع حساس دوران دفاع مقدس و پس از آن، نشان دهنده حضور قدرتمندانه جمهوری اسلامی ایران در منطقه و حاكمیت آن بر آب های خلیج فارس است.
● بازرسی و كنترل كشتی های خارجی:
نیروی دریایی در طول جنگ تحمیلی در اجرای سیاست جمهوری اسلامی مبنی بر توقیف كشتی هایی كه دارای كالاهای مشكوك به مقصد عراق بودند، وظیفه مهمی بر عهده داشت، به گونه ای كه این نیرو ضمن نظارت بر تردد كشتی های وارد شده به خلیج فارس و دریای عمان از طریق تنگه هرمز، به بازرسی و بازپرسی كشتی های مشكوك می پرداخت كه در این خصوص صدها كشتی خارجی كنترل و بازرسی شد.
● نیروهای دریایی و جنگ زمینی:
حضور نیروی دریایی در صحنه های نبرد زمینی و حماسه هایی كه تفنگداران و تكاوران این نیرو در حفظ آبادان و شكستن محاصره دریایی آن، در اوایل جنگ تحمیلی آفریدند، به ویژه در مقاومت چهل و چند روزه رزمندگان اسلام در خرمشهر قهرمان نیز شایان تقدیر است. همچنین درگیری واحدهای شناور این نیرو با دشمن در قبل از حمله سراسری ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، كه منجر به نابودی تعدادی از واحدهای شناور عراق در اروندرود شد، نشان دهنده این است كه نیروی دریایی ارتش پیشتاز و سدی در برابر هجوم و تجاوز نابكار دشمن بوده است.
● بازسازی و حركت به سوی خودكفایی:
فرایند خودكفایی در این نیرو آنچنان است كه در مراكز فعال جهاد خودكفایی، بیش از ۲۰ پروژه گوناگون به مرحله اجرا رسیده است. متخصصان متعهد این نیرو در دوران دفاع مقدس، در زمینه خودكفایی صنعتی و تعمیر و بازسازی ناوچه ها و ناوها، دستاوردهای مهمی داشته اند كه از جمله آن باید از تعمیر و راه اندازی ناوشكن سبلان كه در سال ۱۳۶۹، به دستور فرماندهی كل قوا به آب انداخته شد، نام برد. در زمینه آموزشی، این نیرو با پذیرش هرسال ۱۳۰۰ دانشجو و دانش آموز در رشته های گوناگون در مراكز آموزشی شمال كشور یعنی انزلی، رشت و نوشهر ـ به تربیت نیروی انسانی برای خود و دیگر نهادها و حتی داوطلبان آزاد می پردازد. این رشته ها عبارت اند از: علوم و فنون توپخانه دریایی، ملوانی، مین جمع كنی دریایی، راه و عملیات، جنگهای الكترونیك، مراقبت های پروازی، آموزش كار با زیر دریایی ها، غواصی، جوشكاری زیر دریا، مدیریت و كمیسر عالی دریایی، آموزش هوا دریا، تعمیر موتورهای هوایی، فنون اشتغال با هلیكوپتر و هوانا و تخصصهای دیگر فنی از جمله برق و الكترونیك و معماری كشتی علاوه بر اینها، مسئولان این نیرو آماده اند تا هرسال ۱۵۰۰ تن از پرسنل دریایی كشورهای دوست و همسایه را در رشته های مورد نیاز آموزش دهند. این نیروتاكنون به تجهیزات و امكانات نوینی دست یافته كه می تواند كلیه اطلاعات موجود و لازم را در صحنه دریا، زمین و هوا به طور دقیق و سریع كسب كند. كلیه قطعات مورد نیاز شناورهای سطحی و زیرسطحی، بجز قطعاتی كه صرفه اقتصادی ندارند، در داخل كشور طراحی و تولید می شود و در صورت بروز مشكل، با همكاری سایر مراكز علمی، صنعتی بویژه دانشگاهها، امكان تولید تمامی پانصد هزار قطعه موردنیاز در داخل وجود دارد. كارخانجات این نیرو تنها مجموعه منحصر به فرد صنعت دریایی كشور است كه درارای حوض های خشك برای تعمیرات زیرآبی و اساسی و نیمه اساسی شناورهاست و آماده عرضه خدمات به تمامی سازمانهای دریایی كشور است كه با فعالیت های بسیار خوب و چشمگیر خود موجب جلوگیری از خروج میلیون ها دلار ارز به خارج از كشور شده است.
منبع : واحد مرکزی خبر