یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

گام اصلی برای تشخیص بیماری ها


گام اصلی برای تشخیص بیماری ها
معیارهای زیبایی در هر جامعه ای متفاوت است اما همه انسان ها زیبایی را دوست دارند و می خواهند زیبا دیده شوند.
انتخاب لباس های مناسب، استفاده از زیورآلات، آرایش موهای سر و صورت، همه برای این است که زیباتر دیده شویم. پیرایش موها هم از این قاعده مستثنی نیست. شیوه پیرایش مو بیانگر جنسیت، تمایلات و حالت های روحی فرد است. در گذشته نیز مو به عنوان علامتی از وضعیت اجتماعی، دینی یا شغلی فرد دارای اهمیت بود و نوع آرایش آن نشان از طبقه اجتماعی خاصی داشت.
در سال های نه چندان دور اغلب مردم بر این عقیده بودند که تراشیدن مو در کودکی باعث رشد بهتر مو می شود و در تقویت موها و پرپشت شدن آن مؤثر است. معمولاً والدین کودک اصرار داشتند که موهای او را در خردسالی از ته بتراشند. همانطور که روزی مادربزرگ ها و پدربزرگ ها موهای آنها را تراشیده بودند.
این پدران و مادران تنها زیبایی و بهتر بودن را برای فرزند خود می خواستند. آنها دوست داشتند کودک دلبندشان در آینده مورد توجه قرار گیرد.
دکتر محمود دهقانی دکترای روانشناسی بالینی در این باره می گوید: «زیبا بودن سمبلی از دیده شدن است. همه ما دوست داریم مورد تأیید و توجه دیگران باشیم. این نیاز طبیعی هر فرد است. اگر کسی احساس کند از طرف دیگران پذیرفته نمی شود، عزت نفسش پائین می آید. این فرد احساس ارزشمند بودن ندارد و اعتماد به نفسش تحلیل می رود.»
هیچ عضوی از بدن به اندازه مو در میزان زیبایی ما مؤثر نیست زیرا ما می توانیم موهای خود را هر طور که می خواهیم آرایش کنیم. می توانیم موهای زائد را از بین ببریم و موهای سر را کوتاه یا بلند کنیم.
به طور متوسط پنج میلیون «فولیکول» مو در بدن هر شخص وجود دارد که از بدو تولد تعداد آن ثابت است. از این تعداد یک میلیون در سر و بقیه در بدن قرار دارد.
تنها دو کف دست و پا فولیکول مو ندارد. تا زمانی که این فولیکول ها وجود دارند، موها به رشد خود ادامه می دهند.
منصوره قریشی آرایشگری است که در یکی از محلات پرجمعیت تهران سالن زیبایی دارد. او می گوید: «مشتری های من نمی خواهند موهای زائدشان را تیغ بزنند و گمان می کنند چون تیغ فلزی است، قطر موها را زیاد می کند.
آنها می گویند تیغ زدن باعث افزایش موها می شود و تمایل به استفاده از روش هایی دارند که در آن موها از ریشه کنده می شوند.»
دکتر ساناز سامی متخصص پوست و مو در این باره می گوید: «این باور غلطی است که در بین مردم رواج پیدا کرده است.
تیغ زدن به هیچ عنوان تعداد موها را زیاد و یا قطر آن ها را بیشتر نمی کند. وقتی موها تیغ زده می شوند سر مخروطی شکل مو بریده می شود و این باعث می شود موها قطورتر به نظر برسند.»
وی در ادامه درباره استفاده درازمدت از بند و موچین گفت: «استفاده از این وسایل ممکن است به فولیکول مو آسیب برساند و بعضی از موها دیگر رشد نکنند.
در مواردی هم ممکن است این فولیکول ها به دو فولیکول تبدیل شده و تعدادشان زیاد شود اما این مورد بسیار نادر است.»
در همه فرهنگ ها موی صورت زنان موی زائد محسوب می شود.
در صورتی که این موها زبر، مشکی و قطور باشد موجب مشکلاتی برای زیبایی برای فرد می شود.
● اثر هورمون ها
هورمون های مختلفی بر رشد مو اثر می گذارند. مهمترین هورمون هایی که در کنترل رشد مو دخالت می کنند، هورمون های مردانه یا آندروژن ها هستند که از بین آنها تستوسترون بیشترین تأثیر را دارد.
آندروژن ها موجب می شوند که موهای کرکی به موهای انتهایی تبدیل شوند. آندروژن در بدن زنان و مردان وجود دارد اما در دختران هورمون استروژن عکس آن عمل می کند.
اگر به هر دلیلی موی کرکی به موی انتهایی تبدیل شود، حتی اگر درمان هورمونی انجام شود، موها به حالت اولیه باز نمی گردند و باید این موها تحت درمان خارجی قرار بگیرند.
این عارضه در بعضی از زنان به دلیل مصرف بعضی از داروها، مشکلات تخمدانی، مشکلات غدد فوق کلیوی یا حساسیت به مقادیر طبیعی آندروژن ایجاد می شود.
دکتر خلیل صداقت پیشه متخصص پوست و مو در این زمینه می گوید: «معمولاً روش های متداول این موضوع را در ذهن مردم متداعی می کنند که استفاده از تیغ و یا کندن مو باعث زیاد شدن موهای زائد شده است.
خانمی که دچار موهای زائد می شود در ابتدا نمی پذیرد که مشکل داخلی دارد. حتی بعضی از افراد این بیماری داخلی را پیگیری نمی کنند و چون مشکل آنها برطرف نمی شود، تعداد این موها افزایش پیدا می کند و فرد گمان می کند علت تیغ زدن موهاست.»
وی ادامه داد: «تیغ و قیچی فقط کمی با هم متفاوتند. تیغ مو را فقط چند میلی متر پائین تر از قیچی قطع می کند و چندان تفاوتی ندارند. استفاده از تیغ فقط باعث رشد موهای در حال رشد می شود و این چنین به نظر می رسد که موها افزایش یافته اند.»
● مراحل رشد مو
مرحله اول رشد فعال یا آنوژن است که چند سال طول می کشد. ۸۵ درصد موهای بدن در این مرحله قرار دارند.
مرحله دوم برگشت یا کاتوژن نامیده می شود که چند هفته بیشتر طول نمی کشد و در آن رشد متوقف می شود اما موها رشد نمی کنند. پنج درصد موهای بدن در مرحله برگشت هستند.
مرحله سوم، استراحت یا تلوژن نام دارد که چند ماه طول می کشد و در انتهای این مدت موها ریخته می شود و موهای جدیدی تشکیل می شوند. همیشه حدود ۱۰ درصد موهای بدن در این حالت قرار دارند.
● روش های درمان مو
راه های متفاوتی برای از بین بردن موهای زائد وجود دارد که می توان آنها را به موقتی و دائمی تقسیم کرد. روش های موقتی نیز شامل دو دسته می شوند: دپیلاسیون و اپیلاسیون
▪ دپیلاسیون
در این روش تنها قسمتی از مو که در بالای سطح پوست قرار دارد از بین برده می شود. از مزایای آن می توان درد کم و هزینه مناسب را نام برد. همچنین این درمان ها سلامتی پوست را حفظ می کند و استفاده از آنها آسان است. پس از دپیلاسیون معمولاً موها بعد از چند روز رشد کرده و باید مجدداً اصلاح شوند. استفاده از قیچی، تیغ، دستگاه ریش تراش برقی، کرم و محلول موبر در این گروه قرار می گیرند.
▪ اپیلاسیون
استفاده از این شیوه سبب از ریشه درآوردن مو می شود. در مقایسه با روش اول از درد بیشتری برخوردار است و ممکن است پوست ملتهب و قرمز شود اما این عارضه موقتی است و پس از چند ساعت برطرف می شود.
روش های دائمی هزینه بالاتری نسبت به گروه قبل دارد، اما برای همیشه موها را از بین می برد و درد کمتری دارد و شامل الکترولیز و لیزرتراپی می شود.
دکتر سامی در این باره بیان کرد: «در روش الکترولیز چون موها باید یکی یکی درمان شوند، وقت زیادی گرفته می شود.
احتمال آسیب پوست وجود دارد و تعداد جلساتی که بیمار باید برای درمان مراجعه کند زیاد است.
پس از درمان ممکن است، جای محل درمان به صورت لک باقی بماند که آن نیز باید بطور جداگانه درمان شود.
لیزرتراپی کم عارضه ترین روش است. سریع است، سوزش کمی داردو اگر توسط متخصص انجام شود میزان خطر آسیب رسانی به پوست به حداقل می رسد.»
● چند راهکار برای سلامتی موها
▪ آلودگی و استرس و پرتو ماورای بنفش نور خورشید موجب تخریب ساختمان و بخصوص ریشه مو می شود. به این ترتیب ظاهر موها آسیب دیده و شانه کردن آنها نیز مشکل می شود.
▪ هنگام شست وشو، ماساژ دادن آرام پوست سر، موجب تحریک گردش خون مویرگی در پوست سر و اطراف ریشه موها شده و در نتیجه موها تقویت می شوند.
مریم نظری
منبع : روزنامه ایران