یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


سخنی با وزیر نیرو


سخنی با وزیر نیرو
وقتی از آبیارم پرسیدم چرا محصول امسالت اینچنین است، گفت: آقا هرچه به این محصول قول و وعده دادم، باور نکرد. شعار دادم که آبت به موقع است، کودت به موقع است، سم می‌آورم، بر سر سفره‌ات سایر مایحتاج آب و خاک و زراعت را خواهم آورد و به او گفتم که همه اینها را مالک مزرعه گفته است. متأسفانه محصول با شعار و وعده و وعید رشد نمی‌کند. این گیاهان که سفره من و شما را رنگین می‌کنند اهل شعار نیستند. گوش شعار شنیدن را ندارند. وقتی به موقع آب، کود، سم و سایر مایحتاج آنان را فراهم نکنیم، رشد نمی‌کنند. محصول نمی‌دهند فقط خشکسالی نداریم. اگر برق بخش کشاورزی با همین برنامه قطع شود، قحط‌سالی هم داریم و از هم‌اکنون به فکر منابع دلا‌ری واردات، گوجه، خیار، سبزی، کدو، خربزه، هندوانه و... باشید. منتظرتان هستم.
از اول تیرماه جدول خاموشی‌ها اعلا‌م خواهد شد. امروز۲۸ خرداد ماه است، خاموشی در شهرها در همان ساعات خاموشی- اثرات خود را می‌گذارد. فلا‌ن وسیله برقی می‌سوزد، کارهای اداری که با برق سر و کار دارند متوقف می‌شوند، سیستم بانکی تداخل پیدا می‌کند و ده‌ها مورد دیگر که دنیای مدرن امروزی برای هر یک راهکاری تعبیه کرده است.
تازه وقتی ساعات خاموشی را بدانی، می‌توانی با زدن کلیدی از همه تبعات منفی ناگهانی خاموشی برق در امان بمانی و یا با تهیه برق اضطراری که امروزه بازار آن رواج پیدا کرده می‌توانی به نوعی خودکفایی موقتی برسی.
اما بخش کشاورزی چه می‌تواند انجام دهد؟ شاید اثرات خاموشی در شبکه کشاورزی را امروز دولت یا مردم حس نکنند، اما فردا که موقع برداشت محصول است با این تابستان داغ و خشکسالی متوجه اثرات آن خواهند شد. نگاهی به آمارهای مندرج در سایت‌ها و روزنامه‌ها، حکایت از این دارد که در دولت نهم، افزایش در ظرفیت تولید برق نداشته‌ایم.
با جدول ساده‌ای نیاز برق و تولید و منابع تولید را برمی‌شمارم.
۱) نیاز فعلی ۳۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات
۲) تولید فعلی ۳۵ هزارمگاوات
۳) تولید برق آبی ۱۵۰۰ مگاوات
یعنی از کل تولید برق کشور تنها ۱۵۰۰ مگاوات در بهترین شرایط به وسیله سدها تولید می‌شود. به دیگر سخن اگر برق تمامی سدهای کشور هم‌اکنون از مدار خارج شود تنها ۱۵۰۰ مگاوات (یعنی ۵۰۰ مگاوات کمتر از نیروگاه شهید رجایی قزوین) برق تولیدی کمتر داریم. پس پشت هیولا‌ی خشکسالی که چهره‌ای دیگر دارد پنهان شدن، کمی بی‌انصافی است. حال به جدول زیر نگاه کنید که دولت‌های گذشته چه میزان برتولید برق کشور افزوده‌اند.
۱) دولت میرحسین موسوی یا دولت درگیر جنگ [ ۴ هزار و۵۳ مگاوات]
۲) دولت آقای هاشمی‌رفسنجانی یا دولت سازندگی، ۸ هزار و ۷۳۹ مگاوات]
۳) دولت اصلا‌حات آقای سیدمحمد خاتمی ۱۷ هزار و ۲۸۴مگاوات]
طبیعی است که در هر یک از دولت‌ها، اقدامات دولت قبلی در ایام دولت جدید به نتیجه می‌رسد، اما چگونه است که دولت نهم ظرف ۳ سال حتی برنامه‌های دولت اصلا‌حات را تکمیل نکرده تا آهنگ افزایش تولید برق، همانگونه که از دولت آقای میرحسین موسوی تا دولت آقای هاشمی ۲ برابر و از دولت آقای هاشمی تا دولت آقای خاتمی هم دو برابر شده، حداقل در سه ساله اول دولت آقای احمدی‌نژاد با همان آهنگ افزایش پیدا کند و حداقل این کسری ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات را تأمین کند و امروزه خاموشی به بهانه خشکسالی نداشته باشیم.
گفتم که کل تولید برق نیروگاه‌های آبی کشور۱۵۰۰ مگاوات است، پس خشکسالی نمی‌تواند و نباید تا این اندازه در خاموشی‌های مستمر اثرگذار باشد. من این آمار را ازسایت‌های مختلف گرفته‌ام، خودم از اقتصاد نه اینکه سررشته‌ای ندارم، بلکه از اصول اولیه آن هم بی‌اطلا‌عم والا‌ در پاسخ آقای مظاهری رئیس کل بانک مرکزی که ملتمسانه دعوت کرده بود، کسی الفبای اولیه اقتصاد را به مسوولا‌ن مالی کشور بیاموزد، قطعا همان اطلا‌عات اندک خود را از باب وظیفه ارائه می‌کردم.
هرچند در بخش کشاورزی هم خود را بی‌اطلا‌ع می‌دانم ولی به عنوان فرزند این آب و خاک و کسی که هم‌اکنون نانم وابسته به همین آب وخاک است و با تأسف امروزه که آب با برق تولید می‌شود به عینه می‌بینم چرخ کشاورزی پنچر شده است، اگر برای شهرها برنامه ساعت خاموشی‌ها را قرار است در اول تیرماه اعلا‌م کنند تا مردم دنبال راهکاری برای ساعات خاموشی باشند در بخش کشاورزی من کشاورز، باید دست روی دست بگذارم، منتظر برق باشم تا دوباره پمپ آب با قدرت برق به حرکت درآید و محصول زراعی در این گرمای کشنده دل به آبی بسپرد که با قطع و وصل برق ساعت‌ها در جوی‌ها سرگردان مانده است. دولت برای شهرها برنامه دارد، به فکر شهرنشینان است، اما روستاها و یا بخش کشاورزی که به گفته رئیس‌جمهور از هر کجا کم می‌آورند از این بخش می‌زنند، ساعت‌ها در خاموشی فرو می‌رود.
خاموشی در مزرعه و قطع آب چند ضرر دارد:
▪ میزان آب مصرفی بعد از خاموشی تا وصل مجدد برق در نهرهای انتقال آب هدر می‌رود.
▪ ژنراتور تولید برق کشاورزی که به پمپ آب وصل است نیروی زیادی می‌طلبد تا دوباره روشن شود و در این فعل و انفعال متأسفانه جدا از نیاز بیشتر به برق، در لحظه اتصال پمپ آب با حرکت دورانی خود آسیب می‌بیند و میلیون‌ها تومان هزینه تعویض را به کشاورز تحمیل می‌کند.
▪ کشاورز در آغاز سال زراعی به میزان آب استحصالی خود، اراضی را زیرکشت برده و نوع محصول، خصوصاً محصول تابستانی را انتخاب کرده است ولی با قطع مکرر برق، نیاز آب محصول تأمین نمی‌شود و بسیاری از محصولا‌ت مانند صیفی‌جات که حتما به آب سه الی چهار روزه در این گرما نیاز دارند، قادر نیستند در مقابل گرما و بی‌آبی طاقت بیاورند و محصول نخواهند داد.
▪ اکثر چاه‌های آب مالکان متعدد دارد با قطع و وصل برق، نوبت یا مدار آب به هم می‌خورد و کشاورزان سرگردان و محصول تشنه می‌ماند.
▪ صدای کشاورز به گوش کسی نمی‌رسد. برای جلوگیری از خاموشی طولا‌نی در شهرها نوبت خاموشی برق در بخش مظلوم کشاورزی از همه جا بیشتر است. از وزیر محترم نیرو، درخواست دارم برای نمونه جدول خاموشی برق در بخش کشاورزی در ماه جاری (خرداد) را در مناطق خشک بپرسند تا واقعیت تلخ بخش کشاورزی و قطعی برق و خشکسالی را توأم دریابند.
▪ مهم‌ترین مساله در خاموشی بخش کشاورزی اثرات آن در کل کشور است. درست که با هرخاموشی، این کشاورز است که ظاهرا آسیب می‌بیند و با تولید کمتر و هزینه سنگین تعویض وسایل برقی روبه‌رو می‌شود اما تولید کمتر در نهایت گریبان کل کشور را می‌گیرد. مردم به سفره‌ای با حداقل امکانات از نان و سبزی و محصولا‌ت جالیزی نیاز دارند. از ما بهتران در هر شرایطی قادر خواهند بود تفاوت قیمت را بپردازند اما قشر آسیب‌پذیر چگونه می‌تواند با توجه به کمبود تولیدات کشاورزی قوت لا‌یموت خود را با این قیمت‌ها تأمین کند.
جناب وزیر، من از شما دعوت می‌کنم بدون اعلا‌م به مسوولا‌ن شهرستان که وقتی مقام مسوولی میهمان آنان است از رنگ در و دیوار و آسفالت مقطعی و تابلونوشته‌های رنگارنگ، آنچنان فضاسازی می‌کنند که گویی هیچ کمبودی جز دیدار فلا‌ن مسوول نیست، به مزرعه‌ام در ساوه - ۱۳۰ کیلومتری تهران- بیایید نه به خاطر من، بلکه به خاطر برنامه‌ریزی وزارتخانه تحت امرخودتان چند ساعتی میهمان من باشید و به چشم خود ببینید که با قطع برق، چه به‌روز کشاورز بیچاره می‌آید. اگر وزیر محترم کشاورزی همراه شما باشد می‌توانند پای درد دل کسانی که در مزرعه‌ام کار می‌کنند بنشینید. وقتی از آبیارم پرسیدم چرا محصول امسالت اینچنین است، گفت: آقا هرچه به این محصول قول و وعده دادم، باور نکرد. شعار دادم که آبت به موقع است، کودت به موقع است، سم می‌آورم، بر سر سفره‌ات سایر مایحتاج آب و خاک و زراعت را خواهم آورد و به او گفتم که همه اینها را مالک مزرعه گفته است. متأسفانه محصول با شعار و وعده و وعید رشد نمی‌کند.
این گیاهان که سفره من و شما را رنگین می‌کنند اهل شعار نیستند. گوش شعار شنیدن را ندارند. وقتی به موقع آب، کود، سم و سایر مایحتاج آنان را فراهم نکنیم، رشد نمی‌کنند. محصول نمی‌دهند فقط خشکسالی نداریم. اگر برق بخش کشاورزی با همین برنامه قطع شود، قحط‌سالی هم داریم و از هم‌اکنون به فکر منابع دلا‌ری واردات، گوجه، خیار، سبزی، کدو، خربزه، هندوانه و... باشید. منتظرتان هستم.
نعمت احمدی
منبع : دسترنج