پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خوب بخوابید و خواب‌های خوش ببینید


خوب بخوابید و خواب‌های خوش ببینید
آیا برایتان پیش آمده که تمام شب، برای خوابیدن تلاش کنید ولی باز هم صبح خسته از این همه تلاش بیهوده رختخواب را ترک کنید؟ هیچ چیزی بدتر از ساعت‌ها کشتی گرفتن با بالش نیست. گاهی با انجام برخی فعالیت‌ها می‌توان به یک خواب آرام و راحت دست پیدا کرد. خواب به رفع خستگی ناشی از فعالیت‌های روزانه کمک می‌کند ولی فایده اصلی آن در رشد فکری و ادراک و تفکر خلاق است.
طبق آمار هرفرد یک‌سوم عمر خود را در خواب می‌گذراند. کسانی که بی‌خوابی را تجربه کرده‌اند، می‌دانند که ساعت‌ها در رختخواب جابه‌جا‌شدن و صبح با خستگی و عدم‌تمرکز بیدارشدن چه حال بدی دارد. برعکس کسانی که خوب خوابیدن و احیانا رویای شیرینی داشته‌اند، صبح با نشاط از خواب بیدار می‌شوند و کارهای روزمره را با هوشیاری انجام می‌دهند.
● مشکلات کم‌خوابی
اگر مدت خواب کمتر از نیاز انسان باشد، اختلالات سیستمی در بدن رخ می‌دهد و فرد دچار عدم تمرکز و اختلال در نظم فکری می‌شود. در بی‌خوابی‌‌های طولانی مدت شخص دچار توهم می‌شود. خواب کافی در تنظیم ضربان قلب موثر است.
● محیط اتاق خواب
محیط اتاق خواب به آرامش فرد برای خوب خوابیدن کمک می‌کند. رختخواب تمیز و ملحفه‌های خوشبو یکی از عوامل موثر در خوابیدن است. بهتر است ملحفه هرچند روز عوض شود. نوع بالش نیز در به ارمغان آوردن یک خواب راحت عامل بسیار مهمی است. بالش باید دارای ارتفاع مناسب باشد و چنانچه در اثر خوابیدن گود افتاد لازم است آن را برگرداند و یا با حرکات دست این گودی را برطرف کرد. بالش‌های نامناسب خواب را مختل می‌کنند و ممکن است به مهره‌های گردن آسیب برسانند. برای اتاق خواب، بهتر است از پرده‌های ضخیم‌تر که مانع ورود نور به اتاق می‌شوند، استفاده کرد همچنین رنگ سبز مناسب‌ترین رنگ برای این اتاق است. از اتاق خواب فقط برای خوابیدن استفاده کنید و کامپیوتر و تلویزیون را در این اتاق قرار ندهید.
● چند راهکار برای آرامش و خوب خوابیدن
ـ بهتر است برای خوابیدن، یک ساعت معین به رختخواب برویم و سعی کنیم این نظم رعایت شود زیرا بدن دارای یک ساعت بیولوژیک است و در صورت تنظیم ساعت خوردن یا خوابیدن منظم باشد این ساعت نیز تنظیم می‌شود.
ـ ورزش‌کردن به‌شرطی که بیش از ۴ ساعت قبل از خواب انجام شود به خواب کمک می‌کند.
ـ پرخوری مانع از خوابیدن می‌شود و بهتر است شام سبک بوده و چند ساعت قبل از خواب میل شود. البته گرسنگی نیز خواب را مختل می‌کند. قبل از خواب یک لیوان شیر یا یک عدد سیب میل کنید.
ـ از خوابیدن طولانی مدت در بعدازظهر‌ها خودداری کنید زیرا مانع از خواب شب می‌شود. برای بعدازظهر یک ربع چرت زدن کافی است.
ـ از خوردن غذاهای تند و پرادویه و همچنین نوشابه‌های کافئین‌دار قبل از خواب خودداری کنید.
ـ افرادی که دچار دردهای ناحیه ستون فقرات یا در ناحیه کمر هستند بهتر است از تشک‌های طبی با نظر پزشک معالج خود استفاده کنند؛ ضمنا قراردادن یک بالش کوچک بین زانوها در موقع خوابیدن باعث می‌شود کمتر به ستون فقرات فشار وارد شود.
ـ نوشیدن برخی جوشانده‌ها یا مخلوط شیر و عسل نیز مفید است.
* کارشناس آموزش سلامت
منبع : روزنامه تهران امروز