جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


قدرت‌گیری برق ایالت گجرات(هند)


قدرت‌گیری برق ایالت گجرات(هند)
دولت (ایالتی) گجرات با درك نقش انرژی به عنوان موتور رشد صنایع گام‌هایی را برای عرضه قابل اتكاء برق به صنایع برداشته است. این دولت متعهد به اصلاحات بخش برق از طریق نوسازماندهی و منطقی سازی صنعت‌برق در ایالت گجرات وایجاد یك كمیسیون نظارتی برای سامانمند كردن بیشتر صنعت در جهت تضمین توسعه عرضه برق به قیمت رقابتی و موجه به لحاظ مالی برای صنعت و تامین برق پایدار و با كیفیت با قیمت‌های قابل رقابت برای تمام مشتریان در این ایالت است.
گجرات گاز طبیعی تولید می‌كند و برنامه‌های درازمدتی برای استفاده از گاز و منابع غیرمعمول تولید انرژی برق برای تامین تقاضای فزاینده برق در ایالت و كاهش هزینه تولید دارد. دولت پروژه ویژه برق را در «كالپاسار» برای تولید برق از امواج دنبال می‌كند.
تمام دست‌اندركاران تولید و شركت‌های انتقال و توزیع آمادگی خود را برای خدمات ضروری اعلام كرده‌اند. برنامه‌های تبلیغاتی علیه برق دزدی فشرده‌تر شده و پنج كلانتری به خصوص در منطقه GEB برای كنترل برق دزدی بسیج شده كه اولین آنها در «راجكوت» ایجاد شده است. پروژه موسوم به «گرام‌جیوت» برای تامین برق روستایی در مناطق دارای بیش از ۳۰۰۰ جمعیت در دست پیاده شدن است.
●افق بخش برق: دولت ایالتی افق «تبدیل گجرات به یك بازار انرژی برای مناطق غربی و شمالی اعلام كرده است (شامل محورهای زیر):
- برق در تمام گجرات با تعرفه‌های منصفانه و جذاب
- بهره‌گیری معتدل از منابع طبیعی برای تولید برق
- ایجاد زیربنای لازم برای تضمین عرضه پایدار گاز طبیعی كافی در بلند‌مدت
- ایجاد چارچوب هایی برای سیاست‌گذاری و كنترل كه به دقت تعریف شده‌ باشد
- ایجاد محیط جذاب و مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری
- سیاست‌های مناسب و مداخله مالی برای ترویج سوخت‌های سازگار با محیط زیست
●هدف رساندن تلفات بار به صفر
عملكرد مناسب بخش برق گجرات آن را در جایگاه دومین ایالت پس از «آندراپرادش» قرار داده است. این ایالت نه تنها برای رسیدن به این جایگاه تلاش كرده بلكه تلاش خود را بر حفظ این موقعیت استوار كرده است. در گزارش معروف به «ایكراكریسیل» برای ارزیابی، پارامترهایی چون عملكرد كمیسیون‌های نظارتی برق، تولید، ریسك مالی و خودكفایی مالی در نظر گرفته شده است. گجرات در گزارش یاد شده لحاظ برقرسانی روستایی به ۱۰۰ درصد در زمینه رشد دسترسی به برق به رقم ۴/۶ درصد رسیده است. این ایالت در بخش برق خودكفاست. ظرفیت نصب شده ایالت به ۹۱۵۳ مگاوات می‌رسد.
بنابه نوشته نشریه ماهانه CMIE (مركز نظارت اقتصاد هند) درگجرات درمارس ۲۰۰۵ حجم تولید در كل ایالت به ضریب ۱۶/۸۰ درصد و دریافت از بخش مركزی به ۸۴/۱۹ درصد رسیده است. سهم شورای برق گجرات (GEB) در تولید به ۹۳/۵۰ درصد و بخش خصوصی به بیش از ۴۹ درصد رسیده است. در سال مالی ۲۰۰۵-۲۰۰۴ میزان دسترسی به برق گجرات ۴/۶ درصد رشد كرد كه نسبت به افت ۷/۰ در دوره مشابه سال قبل رقمی قابل توجه است. در این فاصله سهم GEB در تولید برق به میزان ۱۷/۷ درصد و بخش خصوصی به میزان ۱۵/۱۹ درصد افزایش یافت.
بهبود عملكرد تا حد زیادی به اصلاحات بلندپروازانه بخش برق از سوی دولت ایالتی ارتباط پیدا می‌كند. این امر در خط توصیه‌های «بانك توسعه آسیا» بوده و دولت ایالتی به سمت تبدیل GEB به بنگاه اقتصادی و نوسازماندهی شورای ایالتی برق در هفت شركت و آزادسازی تولید، انتقال و توزیع حركت كرده است. این تمام كار نیست. دولت (ایالتی) قصد دارد كه در این بخش به خودكفایی كامل برسد. شركت برق گجرات آژانس ارتقاء ظرفیت تولید از طریق شركت‌های خصوصی، مشاركت‌ها و پیاده‌سازی پروژه‌هاست. این كار شامل ایجاد نیروگاه ۶۵۵ مگاوات «پاگوتان» توسط «شركت انرژی گجرات پاگوتان» و یك نیروگاه ذغالی ۲۵۰ مگاوات در «مانگرول سورات» توسط «شركت صنایع برق گجرات» است. پروژه دیگری كه در دست اجراست دو نیروگاه ۲۵۰ مگاوات با سوخت (ذغالی) لیگنیت-یكی در «اكریموتا» در «كوچ» توسط GMDC و دیگری در «باواناگر» توسط «شركت شیمیایی نیرما» شركت خصوصی استراتژیك- است. طرح دیگر نیروگاه دوسوختی «آمرلی» در «كریبكو» است. یادداشت تفاهمی نیز برای ایجاد یك نیروگاه MW۱۰۰۰ در «پیپاوا» توسط NTPC امضا شده است.
عاملان خصوصی عمده اخیراً در شركت برق احمدآباد متعلق به «تورنت»، «شركت برق سورات» و «اسر» كه اخیرا راه اندازی شده سهیم گشته‌اند. این مشاركت در طرح MW۱۰۰ «هزیره» و كارخانه دایر MW۲۵۰ آن توسعه یافته است.
انتظار می‌رود تلفات بار گجرات در آینده نزدیك به صفر برسد. در طرح عملیاتی ۶-۲۰۰۵ گروه GEB، دولت توانسته میزان كاهش برق از ۲۰۰۰-۱۷۰۰ مگاوات را طی سه سال به ۴۰۰-۳۰۰ مگاوات برساند. این كمبود ۴۰۰-۳۰۰ مگاوات در آینده نزدیك رفع خواهد شد كه این به دلیل گسترش تولید توسط بخش خصوصی و طرح‌های مشترك است. آمدن MW۱۸۵۲ ظرفیت جدید به مدار در سال مالی جاری پیش‌بینی شده است. در حقیقت هیچ نوع كمبود باری برای مشتریان و نهادهای صنعتی وجود نخواهد داشت. مصرف‌كنندگان خانگی در هفت منطقه شهری با این مساله روبرو نبوده‌اند این امر در ۱۴۴ نقطه شهری دیگر هم چندان مصداقی نداشته است.
در اكتبر ۲۰۰۴ «جیوتی‌گرام‌یوجانا» باهدف تامین برق ۲۴ ساعته برای روستاهای ایالت افتتاح شد كه آثار اجتماعی – اقتصادی مهمی داشت. این طرح با بودجه دولتی با ۱۰۰ كرور روپیه ساخته شده و ۹۰۰۰ از ۱۸۰۰۰ روستای دورافتاده طی سه فاز از برق بهره‌مند می‌شوند. تلفات بار در ۹۰۰۰ روستا در دسامبر ۲۰۰۶ به فراموشی سپرده خواهد شد.
خاموشی‌ها و قطع ناگهانی برق در گجرات در مقایسه با ایالات دیگر حداقل است. مقامات رسمی اشاره می‌كنند كه تفاوت میان تقاضای فزاینده و دسترسی به برق با افزایش ظرفیت طی پنج پروژه یاد شده كه طی ۶-۲۰۰۵ به بهره‌برداری می‌رسد، جبران خواهد گشت كه شامل طرح MW۱۰۵۰ «شركت برق سورات»، MW۲۵۰ GMDC (حرارتی با سوخت لیگنیت) «دركوچ» MW۲۵۰ Gipcl (با سوخت لیگنیت) و طرح گسترش GSEC(گازسوز) به ظرفیت MW۲۰۰ است. گذشته از این طرح‌ها دولت یك مجموعه شش پروژه‌ای – از طریق خرید برق از بخش مركزی- را دنبال می‌كند. میزان افزایش ظرفیت از این طریق به MW۱۷۶۶ می‌رسد و در فاصله ۹-۲۰۰۷ راه‌اندازی می‌شود.
پروژه‌های جدید مركزی با زمان تقریبی راه‌اندازی عبارتند از: MW۲۳۹ از مرحله سوم «ویندیاچال» MW۹۲ از مرحله دوم «كاهالگائون» و MW۲۶۰ از «بهار» (تماماً مارس ۲۰۰۷) MW۲۳۹ از «سیپات» (سپتامبر ۲۰۰۷)، MW۴۷۳ از «سیپات» مرحله یك و MW۲۳۱ از «كارناپورا» ی شمالی (تماماً در دسامبر ۲۰۰۹) احتمال دارد ۲۳۲ مگاوات از طرح MW۱۴۵۰ بین‌ ایالتی موسوم به «سردار سارووار» در «نرمادا» به گجرات برسد.
برای برآوردن تقاضای فزاینده برق دولت یاداشت تفاهم‌هایی با تولید‌كنندگان دیگر برق امضا كرده است كه از جمله می‌توان به «اسار»، «نیرما»، «آدانیس»، «مگ»، «میكون»، «انركان هند» و «سوزلون انرجی» اشاره كرد.
طبق برنامه عملیاتی ۶-۲۰۰۵ دولت (ایالتی) پیشنهاد كرده كه میانگین عامل بار كارخانه (PLF) را به میزان ۴۹/۲ درصد بالا برده به ۷۵ درصد برساند و ۴۳/۲ درصد از تلفات انتقال توزیع بكاهد و به ۵۹/۲۳ درصد كاهش دهد. به لطف تلاش‌های پایدار PLF از ۷۲/۶۴ درصد در ۴-۲۰۰۳ به ۰۱/۷۰ درصد در سال ۵-۲۰۰۴ برساند. این میزان حتی در آوریل ۲۰۰۵ به ۱۲/۷۶ درصد رسید و تلفات را از ۷/۲۸ درصد در ۳-۲۰۰۲ به ۵۲/۲۶ درصد در ۴-۲۰۰۳ و ۰۹/۲۶ درصد در ۵-۲۰۰۴ كاهش دهد. واحد پنج «گاندیناگار» و «واناكبوری» واحد هفت برای عملكردخارق‌العاده خود در بخش تولید در سال ۴-۲۰۰۳ جایزه‌های سپرطلا و واحدهای ۶-۱ واناكبوری سپر نقره‌ای گرفتند.
گفته می‌شود ایالات گجرات در بخش برق، مثل بسیاری از بخش‌های دیگر اقتصاد در جایگاه برتری نسبت به سایر ایالات قرارداد. به نظر می‌رسد بحران برق درگجرات به سینه تاریخ سپرده شود.
●GEB و بازسازی آن
با شكل‌گیری دولت ایالتی گجرات در سال ۱۹۶۰ GEB طبق بند پنج قانون (عرضه) برق ۱۹۴۸ ایجاد شد. GEB كار خود را با ظرفیت تولید MW۳۱۵ و ۴۰/۱ میلیون مشترك آغاز كرد. امروز تعداد مشتركان GEB در سراسر ایالت گجرات به ۳/۷ میلیون می‌رسد. در دو دهه ۱۹۷۰ و ۸۰ برقی رسانی به روستاها دغدغه‌ای اصلی بود و شاید به همین دلیل بود كه گجرات اولین ایالتی شد كه میزان برقرسانی روستایی آن به ۱۰۰ درصد رسید.
بنابر آمار سال ۱۹۹۱ از كل ۱۸۰۲۸ روستا به ۱۷۹۴۰ روستا برقرسانی شد (رقمی نزدیك به صددرصد). GEB همچنان كانون توجه خود را بر تولید، انتقال و توزیع عادلانه برق در جهت رسیدن به میزان رشد اقتصادی پیش‌بینی شده ایالت استوار كرده است. در اول ژانویه ۲۰۰۵ GEB در معرض نوسازماندهی قرار گرفت و هفت شركت تولید،انتقال و توزیع از این طریق ایجاد شد. این شركت‌ها شامل «شركت ایالتی برق گجرات» مسوول تاسیسات موجود تولید برق، شركت انتقال انرژی گجرات» برای انتقال برق، «گجرات اورجاویكاس نیگام» كه مثل یك شركت بازرگانی برق عمل كرده و مسوولیت كارآمدسازی دارایی‌های GEB و چهار كمپانی توزیع درچهار منطقه ایالت (شركت های برق گجرات جنوبی، مركزی، غربی و شمالی) را دارد.
از نوامبر ۲۰۰۴ مذاكراتی از سوی عاملان بخش خصوصی و بخش دولتی GEB آغاز شد كه بر مبنای آن حقوق توزیع برق در شهرها، به جز «احمدآباد» و «سورات» به بخش خصوصی واگذار شود. این شركت‌ها عبارت بودند از«ریلانیس انرجی»، «تاتاپاور»، IFFCO و NTPC.
GEB در پیشبرد هدف‌های اصلاحات بخشی اقدام‌های زیر را دنبال می‌كند.
- استفاده از تكنیك‌های حرفه‌ای مدیریت برای شركت‌های جدید
- پیاده‌سازی فرانشیز توزیع برای بهبود عملكرد بازرگانی
- بروی‌سپاری فعالیت‌های بازرگانی نظیر اندازه‌گیری، تنظیم صورتحساب و جمع‌آوری درآمدها.
- بهسازی تاسیسات موجود برای افزایش قابلیت دسترسی●سایر سازمانهای بخش برق
▪GIPCL: شركت برق صنایع گجرات یكی از شركت‌های «پانچراتنا»ی دولت گجرات است و برنامه‌ای بلندپروازانه را دنبال می‌كند. این شركت سه كارخانه برق یا مجموع ظرفیت MW۵۵۵ را اداره می‌كند. این شركت كاربر روی طرح توسعه MW۲۵۰ نیروگاه سورات (با سوخت لیگنیت) را شروع كرده و از سوی دولت ایالتی مامور ایجاد پروژه‌های لیگنیت‌سوز دیگری در جنوب ایالت شده است. این كمپانی یاداشت تفاهمی رابا دولت ایالتی برای ساخت نیروگاه لیگنیت سوز MW۱۰۰۰×۲ در جنوب گجرات امضا كرده درصدد یافتن شریك برای این پروژه است.
سه كارخانه برق بیش گفته عبارتند از: نیروگاه توربین گازی چرخه تركیبی MW۱۴۵ و «ادودارا» (بهره‌برداری ۱۹۹۷)، چرخه تركیبی دوسوختی «وادودارا» (بهره‌برداری ۱۹۹۷) و MW۱۲۵×۲ لیگنیت سوز (بهره‌برداری ۱۹۹۹) برق كارخانه MW۱۴۵ به صنایع فروخته شده بقیه به شورای برق گجرات GEB فروخته می‌شود. GIPCL با وجود پروژه‌های جدید بازیگر عمده بخش برق خواهد شد.
▪GEDA: آژانس توسعه انرژی گجرات بر مبنای پیش‌بینی قانون انجمن‌های خیریه مصوب ۱۸۶۹ توسط دولت گجرات تاسیس شد. این آژانس اطلاعات انرژی را توزیع و نقشی واسطه‌ای درتوسعه و ترویج تكنولوژی انرژی‌های تجدید‌پذیر ایفا می‌كند. هدف‌های GEDA ترویج و عمومی كردن فناوری انرژی‌های نو و صرفه‌جویی درمصرف انرژی و تحقیق دراین زمینه‌هاست.
▪GPEC: شركت CLPPower Asia در فوریه ۲۰۰۲ سهام اكثریت GPEC (شركت انرژی خصوصی پاگوتان گجرات) را به میزان ۲۰/۸۰ با «پاورجن» انگلستان به دست آورد. اینك GPEC صددرصد در تملك CLPPower Asia است زیرا ۲۰ درصد سهام «پاورجن» را در ژوئن ۲۰۰۳ خرید. این نیروگاه مدرن چرخه تركیبی در یكی از غنی‌ترین ایالات هند ایجاد شده است.
▪تورنت پاور Torrent Power: این شركت با سابقه‌ای دیرپا درتولید،انتقال و توزیع برق و سابقه‌ای تثبیت شده در پیاده‌سازی طرح‌های بزرگ نیروگاهی، یكی از پرتجربه‌ترین شركت‌های خصوصی عامل در گجرات است. این كمپانی از تركیب سه شركت یعنی Torrent Power SECLTD, Torrent Power AECLTD و شركت تولیدبرق تورنت.
در زیر یك چتر تشكیل شده است. با این تركیب، قدرت بازرگانی شركت رشد یافته و توان حضور در بازارهای جدید‌تر پیدا كرده است. یك نكته مهم دیگر در توان تورنت در بخش برق تصاحب دو شركت برق قدیمی هند –شركت برق سورات و شركت برق احمدآباد- است. تورنت این دو نیروگاه را به تاسیساتی درجه یك و قابل مقایسه با بهترین‌ها كرده است. امروز «تورنت پاور» ظرفیت نصب شده‌ای بیش‌ از MW۵۰۰ در اختیار داشته و بیش از هفت میلیارد واحد برق در احمدآباد، گاندی نگر و سورات – یعنی مناطق عمده صنعتی و بازرگانی گجرات- توزیع می‌كند.
▪اسارپاور Essar Power: این شركت چرخه تركیبی با قدرت mw۵۱۵ واقع در «هزیره» ۳۰۰ مگاوات برق به GEB وMW۲۱۵ به مجتمع فولاد اسار عرضه می‌كند. این نیروگاه از سال ۱۹۹۷ عملیاتی شد. این نیروگاه دارای مزیت‌های استراتژیك بسیار، وسایلی در كلاس‌جهانی و نیروی انسانی ماهری است.
مجتمع برق سردار سرور: پروژه مجتمع برق سردار سرور شامل دو بخش «كانال هد» شامل پنج واحد هر یك به ظرفیت ۵۰ مگاوات و «ریوربد» با شش واحد با ظرفیت MW۲۰۰ است.
●رتبه‌بندی ICRA برای گجرات
بخش برق گجرات امتیاز ۶۱/۵۳ رابه دست آورده است. این ارزیابی بر مبنای اطلاعات در دسترس تا ژانویه ۲۰۰۵ انجام گرفته است. توزیع امتیاز پارامترها در جدول ذكر شده است.
جمع نتیجه نشان می‌دهد كه بخش برق گجرات در فاصله دو ارزیابی پیشرفته كرده و از ۹۹/۵۰ در ژانویه سال ۲۰۰۴ به ۶۱/۵۳ در ژانویه ۲۰۰۵ رسیده است. پیشرفت در بخش بازسازی و حمایت دولتی و همچنین در حسابرسی وبهبود بهره‌وری نیروی انسانی به چشم می‌خورد. نتایج مربوط به پارامتر‌های مالی با افزایش معامله برق توام بوده و كم پولی نیز به گونه‌ای مشهود بوده است.
●نقاط قوت
- پیشرفت عمده به سمت بازسازی ساختاری GEB حاصل شده است.
- سابقه مناسبی به لحاظ دریافت یارانه از دولت ایالتی ایجاد شده است.
- پیشرفت‌هایی در كاهش هزینه از طریق توافق خرید برق (PPA) با تولید‌كنندگان مستقل برق (IPPS) و همچنین تجدیدنظر در نرخ بالای بهره وام‌ها به دست آمده است.
- پیشرفت‌های مهمی به لحاظ پوشش شهری و صنعتی و تغذیه‌كننده‌های روستاها حاصل گشته و درتمام سطوح ۱۰۰ درصد اندازه‌گیری وجود دارد و حسابداری انرژی در مقیاس ماهانه در تمام تغذیه‌كننده‌های KV۱۱ برای اندازه‌گیری تلفات انجام می‌شود
- در پیاده سازی هدف‌های قانون برق ۲۰۰۳ پیشرفت نسبی مشاهده می‌شود.
●نقاط ضعف
- با ساختار فعلی تعرفه‌ها یارانه‌های درخواستی از دولت بسیار بالاست و مشكلات مالی برای دولت ایجاد می‌كند.
- به رغم بهبود در كسب درآمدها همچنان دسترسی به درآمدهای پیش‌بینی شده عملیاتی و نیازهای هزینه‌ای مالی دشوار و هزینه‌های پوششی از محل درآمد بدون یارانه هنوز كم‌تر از ۸۰ درصد است.
- ضرر دفتری ثبت شده درسال مالی ۲۰۰۴ از ۲۰۰۳ بیشتر است.
- اگر چه از واحدها بر مبنای اندازه‌گیری (مصرف) هزینه مطالبه می‌شود و این وضعیت در سال مالی ۲۰۰۴ به نسبت ۲۰۰۲ بهتر شده اما نسبت واحدهایی كه برای آنها صورتحساب صادر می شود به نسبت كل واحدهای سیستم كمتر از ۵۰ درصد است.
بنا به گزارش وزارت برق كل ظرفیت نصب شده گجرات MW۹۱۵۳ یعنی ۸/۷ درصد كل هندوستان است كه شامل بیش از یك چهارم كل نیروگاه‌های گازی كشور است. با توجه به فراوانی گاز طبیعی در گجرات این ایالت یكی از عمده‌ترین مصرف‌كنندگان گاز طبیعی و استفاده از آن برای تولید برق محسوب می‌شود. در بخش تولیدبرق گجرات فرصت‌های سرمایه‌گذاری به شرح زیر وجود دارد:
- تولید عمده برق در مناطق ساحلی با استفاده از ذغال‌سنگ وارداتی / گاز طبیعی
- تولید برق با استفاده از (ذغال) لیگنیت عمدتاً در مناطق (كاچاچ) و (سورات)
- نیروگاه‌های كوچك با استفاده از شبكه گاز
- نیروگاههایی با استفاده از پسماندهای پالایشگاهی
- تولید برق با سوخت‌های غیرمعمول. درنقاط روستایی با استفاده از بیوماس، باگاس (ساقه نیشكر)، باد، خورشید و غیره و در نقاط شهری با استفاده از زباله‌ها
- نیروگاه‌های اختصاصی صنایع
●انتقال و توزیع
انتقال برق تولیدی ایستگاههای مختلف و (از طریق) سهم (از شبكه) مركزی به صنایع مختلف، شهرها، شهرك‌ها، مناطق روستایی و كشاورزی این ایالت از طریق شبكه‌های ۴۰۰، ۲۲۰، ۱۳۲ و ۶۶ كیلوولت و ایستگاه‌های فرعی صورت می‌گیرد.
با توجه به تقاضاهای آینده، خطوط جدید و ایستگاه‌های فرعی بیشتری باید احداث و شبكه‌های موجود تقویت شوند و ارتقا یابند و این كارها باید از طریق GEB انجام گیرد. تا به حال ده حلقه انتقال ایجاد شده كه درهر حلقه دو بخش ساختمانی برای ساخت ایستگاه‌های فرعی جدید و خطوط وجود دارد. پنج تا شش بخش انتقال نیز برای بهره‌برداری و نگهداری خطوط و ایستگاه‌های فرعی موجود دایر شده است.
●فعالیت‌هایی برای بهبود انتقال و توزیع در مناطق
با توجه به یك سناریوی محتمل كه گجرات در آینده به ایالتی با مازاد انرژی تبدیل می‌شود اقدام‌هایی در جهت بهبود ظرفیت انتقال و تجارت آن با مراكز بار و مشتریان در جریان است.
●برون‌سپاری فعالیت‌های بازرگانی بخش توزیع
برای افزایش كارایی و كاهش هزینه‌ها شركت‌های برق درصدد به‌كارگیری گزینه‌هایی برای برون‌سپاری شماری از فعالیت‌های توزیع – نظیر اندازه‌گیری، صدور صورتحساب و جمع‌آوری، نگهداری اموال و غیره – هستند.شركت‌های برق همچنین در فرآیند پیاده‌سازی طرح‌های بهبود كارایی هستند.
●خصوصی‌سازی توزیع
وارد كردن عاملان خصوصی در فعالیت‌های توزیع برای افزایش سرمایه‌گذاری و ارتقاء سیستم كاری حیاتی و ضروری است. GEB در سال‌های اخیر بخشی از حلقه توزیع را برای مشاركت بخش خصوصی باز كرده و فرانشیز توزیع ایجاد خواهد كرد. این روشی موثر برای مشاركت كامل بخش خصوصی خواهد بود.
●عرضه و تقاضای برق: تحلیل تقاضا
مصرف برق در این ایالت به شكلی پیوسته افزایش داشته و از MW۱۷۰۰۰ در سال مالی ۹۹-۱۹۹۸ به MW۳۲۰۰۰ در سال مالی ۰۳-۲۰۰۲ رسیده و در این فاصله به دلیل زلزله در سال ۲-۲۰۰۱ اندكی افت داشته است. انتظار می‌رود در آینده نرخ رشد تقاضای صنعت بیش از بخش‌های دیگر باشد و بهبود اوضاع اقتصادی مصرف بخش‌های خانگی و بازرگانی را افزایش می‌دهد در گجرات تقاضای مصرف‌كنندگان صنعتی را تا میزانی GEB و بخش دیگر را خود بخش‌های صنعتی تامین می‌كنند كه این بخش معادل ۴۵ درصد مصرف صنایع در این ایلات است. پس از تصویب قانون برق در سال ۲۰۰۳ هیچ تقاضای جدیدی برای صدور مجوز نیروگاه اختصاصی تسلیم نشده است. این تعرفه‌های رقابتی است كه توانمندی بهره‌برداری و جذب تقاضای صنعتی رامشخص می‌كند. به هر صورت این بخش در آینده به سمت بهره‌برداری رقابتی، خودكفایی مالی شركت‌های برق حركت می‌كند و انتظار می‌رود كه نسبت تولید اخصاصی در آینده در بهترین شرایط همانند وضعیت حاضر خواهد بود. با توجه به ارقام پیش‌بینی شده اوج تقاضای گجرات درسال ۲۰۲۰ به ۲۲۰۰۰ مگاوات و میانگین تقاضا MW۱۷۰۰۰ خواهد بود.
●پیش‌بینی تقاضا (MW) بر مبنای بررسی CRISL
نیمرخ منطقه‌ای گجرات نشان می‌دهد كه صنایعی با مصرف برق زیاد عمدتاً درجنوب گجرات قراردارند و این جایی است كه بیشترین ایستگاه‌های برق در نزدیك جنوب – گجرات مركزی به دلیل نزدیكی به دسترسی به سوخت است. تقاضای برق بقیه گجرات با ایستگاه‌های برقی تامین می‌شود كه به شبكه منطقه‌ای متصل‌اند.
در‌ آینده رشد تقاضای صنعتی در مناطق غرب و شمال غربی از ناحیه صنایع با مصرف برق كم‌تر فشرده‌تر – مثل صنایع با پایه كشاورزی، صنایع دریایی، گردشگری و غیره – و در جنوب و مركز گجرات رشد تقاضا از ناحیه صنایع با مصرف بالای برق خواهد بود.
●●نتیجه‌گیری
از بررسی اطلاعات و گزارش‌ها چنین به نظر می‌رسد كه گجرات به خوبی درجاده پیشرفت‌ بخش برق به پیش می‌رود. برنامه‌ریزی موجه، سیاست‌گذاری‌های قابل پیاده شدن و تعهد به پیاده‌سازی طرح‌ها توام با مشاركت بخش خصوصی به دولت كمك خواهد كرد كه افق پیش‌بینی شده تجسم یابد وبه قولی گجرات به بازار انرژی مناطق شرقی و غربی این ایالت تبدیل خواهد شد.
نشریه IEEMA: اكتبر ۲۰۰۵
منبع : مجله بولتن بین الملل