یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


استفاده بهینه از منابع آب و خاک کشور


استفاده بهینه از منابع آب و خاک کشور
شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی در راستای اهداف آستان قدس رضوی و به منظور استفاده بهینه از منابع آب و خاک کشور با مشارکت دولت در سال ۱۳۷۰ به‌صورت سهامی خاص با ثبات سهام ۵۱ درصد آستان قدس رضوی و ۴۹ درصد جهاد کشاورزی تأسیس شد و با سرمایه ۵۰۰ میلیون ریال آغاز به کار کرد که در حال حاضر این سرمایه به ۱۵ میلیارد ریال افزایش یافته است برای آشنائی بیشتر با خدمات این شرکت با مهندس سید ابراهیم وزیری مدیر عامل شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی که از سال ۷۶ تاکنون در این سمت فعالیت کرده‌اند گفتگوئی انجام شده که از نظرتان می‌گذرد.
● در رابطه با زمینه فعالیت‌های شرکت توضیح بفرمائید.
▪ فعالیت‌های شرکت عبارتند از:
۱) تأمین آب شامل سدسازی، احداث بند انحرافی و کانال‌های انتقال آب
۲) احداث راه، جاده و خطوط راه‌آهن
۳) تسطیح، تجهیز و نوسازی اراضی
۴) طراحی و اجرای سیستم‌های آبیاری تحت فشار در حال حاضر این شرکت با داشتن پایه یک در رشته آب و پایه دو در راه و ترابری از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و در اختیار داشتن کادری مجرب با امکانات و تجهیزات لازم با بیش از ۶۰ دستگاه انواع ماشین‌آلات سنگین و نیمه‌سنگین اجرای موفقیت‌آمیز ۴۰۰ طرح کوچک و بزرگ را در کارنامه خود ثبت نموده و آمادگی همکاری و مشارکت در اجرای پروژه‌های مرتبط را دارد.
● هدف از تأسیس شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی چه بوده است؟
▪ اصول مهندسی آبیاری از روزگاران پیشین مورد توجه ایرانیان قرار داشته است و ایرانیان در صنعت سدسازی سابقه بسیار طولانی دارند که یکی از مهمترین سدهای قوسی جهان را به نام سد کبار ساخته‌اند.
صنعت سدسازی در کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی وارد مرحله جدیدی شد و صنعت آب کشور ایجاد خودکفائی در این زمینه را هدف بزرگ خود قرار داده است. با فراهم شدن زمینه‌های مختلف و با شروع برنامه اول سال ۱۳۸۶ توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور بر اساس ظرفیت‌سازی که در تمامی ابعاد مورد نیاز این صنعت انجام گرفت گام‌های بزرگی در این زمینه برداشته است مهار آب‌های سطحی و توسعه بهره‌برداری از منابعی که بدون مصرف از دست می‌روند در سرلوحه برنامه‌های توسعه اقتصادی کشور قرار گرفت. با توجه به اهمیت خاص کنترل هر چه بیشتر آب‌های سطحیو ضرورت بهره‌گیری مدبرانه از آن‌چه تاکنون از دست رفته بود، تلاش‌های گسترده‌ای از سوی وزارت نیرو انجام گرفت تا جائی که آمار سدهای احداث شده طی دو دهه پس از پیروزی انقلاب از ۱۳ سد به ۶۰ سد افزایش یافت.
در حال حاضر در برنامه تأمین آب کشور ۷ سد مهم و ۴۸ شبکه آبیاری زهکشی در دست اجرا است که بیانگر توان بالای مهندسی در کشور ایران می‌باشد. با تحول شگرف در این خصوص هم اکنون در صنعت سدسازی کشور به مرحله خودکفائی رسیده است و تمامی مراحل طراحی، نظارت، ساخت، مدیریت و بهره‌برداری از سدهای مخزنی به‌دست توانای مهندسان ایرانی انجام می‌شود.
آستان قدس رضوی با توجه به رسالت خدمات‌رسانی و حضور در صحنه سازندگی و داشتن امکانات سخت افزاری بالا و به منظور استفاده بهینه از منابع آب و خاک کشور، شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی را در سال ۱۳۷۰ با مشارکت وزارت جهاد کشاورزی تأسیس کرد.
●کادر اجرائی این شرکت را چه نیروهائی و با چه تخصص‌هائی تشکیل می‌دهند؟
▪ اعضاء هیئت مدیره این شرکت همگی دارای سابقه مدیریت در نهادها و ارگان‌های مختلفی هم‌چون آستان قدس رضوی و جهاد کشاورزی را دارند. هم‌چنین این شرکت با بیش از ۲۰۰ نفر نیرو شامل نیروهای فنی و مهندسی ماهر و نیمه‌ماهر و خدماتی با سابقه مفید بین ۵ تا ۱۵ سال مجموعه فعالیت‌های خود را مدیریت می‌نمایند.
● طرح‌های در دست توسعه و اقدام شرکت چه می‌باشد؟
▪ با توجه به این‌که زمینه فعالیت‌ سدسازی به‌خصوص در استان خراسان رضوی رو به کاهش است این شرکت در زمینه راه‌سازی به‌ طور جدی گام برداشته و در یک افق ۲۰ تا ۲۵ ساله فعالیت‌های رو به رشد در این زمینه در سطح کشور ارائه خواهد کرد اخیراً نیز با تغییر در اساس‌نامه در زمینه‌ راه‌سازی فعالیت خود را شروع کرده و در حال حاضر در پروژه ساخت قطعه چهار آزاد راه کنار گذر شمالی مشهد به طول ۱۸ کیلومتر و مبلغ ۱۳۰ میلیارد ریال و هم‌چنین در محور اصلی زرند ـ بافق به طول ۱۸ کیلومتر و به مبلغ ۱۲۰ میلیارد ریال در حال انجام فعالیت می‌باشد.
در انتها یادآور می‌شویم که شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی دارای مدرک ایزو ۲۰۰۰ ـ SISO۹۰۰۱ می‌باشد علاوه بر عضویت در انجمن صنفی شرکت‌های آبیاری تحت فشار استان خراسان و انجمن صنفی شرکت‌های ساختمانی و تأسیساتی استان خراسان دارای لوح تقدیر از سوی معاون آب وزارت نیرو در اجرای پروژه‌های سدسازی به‌خصوص سد سنگرد سبزوار است.
منبع : ماهنامه مهرآب


همچنین مشاهده کنید