پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بررسی و مقایسه الگوی عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیا در اولین اپیزود بیماری با گروه کنترل


بررسی و مقایسه الگوی عملکرد شناختی بیماران اسکیزوفرنیا در اولین اپیزود بیماری با گروه کنترل
● مقدمه:
اسکیزوفرنیا یک بیمارانی‌ روانی - مغزی‌ تلقی‌ می‌شود که کارکرد طبیعی‌ بسیاری‌ از توانای‌های‌ شناختی‌ یا نورسپیکولوژیک را در هم می ‌ریزد. هدف این مطالعه تعیین و مقایسه الگوی‌ عملکرد شناختی‌ این بیماران در اولین حمله بیماری‌ با گروه کنترلی‌ است .
● روشها:
۴۰ بیمار با تشخیص اسکیزوفرنیا از هر دو جنس که در اولین حمله بیماری‌ بودند از بخشهای‌ روانپزشکی‌ مرکز پزشکی‌ نور اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه کنترل همتا از اعضا خانواده یا فامیل بیمار که از لحاظ ویژگیهای‌ جمعیت شناختی‌ مشابه بیماران بودند انتخاب گردیدند. ابزار مطالعه مقیاس هوشی‌ و کسلر بزرگسالان (Wais-R) بود. اطلاعات حاصله طی‌ مراحل مختلف نمونه گذاری‌، به نمرات میزان شده تبدیل و با نرم افزار SPSS با آزمون آماری tتجزیه و تحلیل شدند.
● نتایج:
یافته ‌های‌ این پژوهش حاکی‌ است، بیماران اسکیزوفرنیا نسبت به گروه کنترل بطورمعنی داری‌ هوشبهر کلی‌ (IQt) ، هوشبهر کلامی‌ (IQv) و هوشبهر غیر کلامی‌ (IQp) پایین تری‌ نشان می‌ دهند. هوشبهر غیر کلامی‌ آنها نسبت به هوشبهر کلامی‌ افت بیشتری‌ دارد (بیش از ۱۴ نمره) و زیر هوشبهر ۷۰ قرار می‌گیرد. در تحلیل نیمرخ شناختی‌ نمرات کل پروفایل بجز خرده مقیاسهای‌ اطلاعات عمومی و خزانه لغات پایین است. بیشترین افت در خرده مقیاسهای‌ الحاقی قطعات، تنظیم تصاویر، رمز نویسی‌ و تشبهات بود. تفاوت معنی‌ داری‌ بین هوشبهر قبل از بیماری با هوشبهر گروه کنترل دیده نشد.
● بحث:
یافته‌ های‌ این مطالعه دلالت بر تاثیر مخرب بیماری‌ اسکیزوفرنیا بر ضریب هوش بیمار بویژه بر هوشبهر غیر کلامی‌ دارد. تحلیل پروفایل حکایت از آسیب شناختی‌ عمده بیماران در مفهوم سازی‌، استدلال منطقی‌، سازمان بندی‌ ادراکی، هماهنگی‌ دیداری‌- حرکتی، طبقه بندی‌ بر اساس مفاهیم، تفکر انتزاعی‌، توجه و تمرکز دارد. پایاترین خرده مقیاس‌ نسبت به آسیب روانی‌ اطلاعات عمومی‌ و خزانه لغات است .
امراله ابراهیمی
سیدغفور موسوی
راحله سموعی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی