جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سنت‌های فراموش شده


سنت‌های فراموش شده
برپایی مراسم آیینی ویژگی‌های خاصی دارد، از زمان و مکان برپایی آن گرفته تا شرکت‌کنندگان و نوع حضور آنها. از این حیث، آیین‌های ماه محرم که ویژه عزای امام سوم شیعیان و یاران اوست جایگاه خاصی دارد.
در روزگاران نه چندان دور، مردم پیش از فرارسیدن ماه محرم، خود را آماده حضور در آیین‌های عزاداری این ماه می‌کردند.
بزرگان محله‌ها به عنوان بانیان برپایی این مراسم، برنامه‌ریزی‌ها را عهده‌دار می‌شدند و جوان‌ها باتوجه به نیرو و شور و نشاط جوانی امورات اجرایی مراسم را به عهده می‌گرفتند.
نوع حضور در این مراسم باتوجه به حرمت عزاداری برای امام حسین(ع) نیز متفاوت با حضور در سایر آیین‌ها بود.
طریقه لباس پوشیدن، آرایش و پیرایش ظاهر و... همه و همه در دهه اول ماه محرم دستخوش تغییر قرار می‌گرفت تا شرکت‌کنندگان در این مراسم، حرمت عزاداری برای امام حسین (ع) را به جا بیاورند.
امروز اما این جنبه مهم برپایی آیین‌ها دستخوش تغییر و تحول قرار گرفته است. برخی جوان‌ها با پوشش‌های خاصی که متناسب با شأن عزاداری محرم نیست در این مراسم شرکت می‌کنند و گاه این حضور برپایی مراسمی مثل شام غریبان را تحت الشعاع قرار می‌دهد. این اتفاق از چند سال پیش رخ داده و هر سال نیز ابعاد آن گسترده می‌شود. در یکی دو سال گذشته اگر مراسم شام غریبان در مناطق مرفه‌‌نشین تهران با شکل و شمایلی نامتعارف برگزار می‌شد، حالا این مراسم در دیگر نقاط شهر نیز سیمای دگرگونی پیدا کرده است.
روشن کردن شمع در این شب که زمانی در سقاخانه‌ها، امامزاده‌ها و تکیه‌ها رواج داشت، حالا به پارک‌ها، حاشیه خیابان‌ها و... نیز کشیده شده است. برپایی آیین‌های عزاداری اگر بدون توجه به خود آیین‌ و نوع برپایی آن صورت بگیرد، رفته رفته آسیب‌های جدی‌ای را به این آیین‌ها وارد می‌کند.
منبع : روزنامه جام‌جم