یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

شست وشوی دستها ساده ترین روش برای پیشگیری از بیماریهاست


شست وشوی دستها ساده ترین روش برای پیشگیری از بیماریهاست
شست وشوی دست ها عادت ساده ای است . عادتی كه حداقل تعلیم را احتیاج داشته و به ابزار خاصی نیاز ندارد , اما همچنان بهترین شیوه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری است .
برای انجام این عادت ساده تنها به صابون و آب گرم یا یك پاك كننده دست نیاز است .
آیا می دانید كه مزایای بهداشت و پاكیزگی مناسب دست ها چیست و چه وقت و چه طور باید دست ها را شست
● خطرات نشستن دستها :
به رغم مزایای اثبات شده شستن دستها , بسیاری از مردم به دفعات لازم و ضروری و حتی پس از اجابت مزاج عادت به شستن دست ها ندارند در طول روز شما میكروب ها را از طرغ و جاهای مختلف مانند تماس مستقیم با افراد , تماس با سطوح آلوده , غذاهای آلوده , حیوانات و یا حتی فضولات حیوانات با دست هایتان جمع می كنید. اگر دست هایتان را به دفعات كافی نمی شویید , ممكن است با تماس دست هایتان با چشم ها , بینی و یا دهان خودتان را به عفونت و بیماری مبتلا كنید. به علاوه ممكن است از راه تماس با دیگران یا تماس با اشیا و سطوحی مانند دستگیره در این میكروب ها را به اطرافیانتان انتقال دهید.
بیماری های عفونی كه عمدتا از راه تماس دست با دست شیوع پیدا می كنند , شامل سرماخوردگی معمولی , آنفلوآنزا و نیز اختلالات معده و روده ای مانند اسهال عفونی هستند. در حالی كه اكثر مردم از سرماخوردگی جان سالم به در می برند اما آنفلوآنزا به مراتب جدی تر است برخی افراد مبتلا به آنفلوآنزا به ویژه افراد مسن و بیماران مبتلا به مشكلات پزشكی مزمن , مستعد شدت یافتن آنفلوآنزا و ابتلا به ذات الریه هستند.
بررسی ها نشان می دهد كه تركیب آنفلوآنزا با ذات الریه در واقع هفتمین علت اصلی مرگ و میر در بین مردم آمریكاست . بهداشت نامطلوب دست ها همچنین می تواند موجب ابتلا به بیماری های ناشی از غذای آلوده شود آمارها حاكی از آن است كه حدود ۷۶ میلیون آمریكایی سالانه به بیماری های ناشی از مصرف غذای آلوده مبتلا می شوند. همچنین عده دیگری نیز به علایم آزاردهنده ای همچون تهوع , استفراغ و اسهال دچار می شوند.
روش های صحیح شست وشوی دست ها : روش های صحیح شست و شوی دست ها شامل شستن آنها با آب و صابون و یا استفاده از پاك كننده های حاوی الكل است .
لازم به تذكر است كه صابون های آنتی باكتریال در سال های اخیر به وفور شایع شده است اما این صابون ها در حقیقت در كشتن میكروب ها موثرتر از آب و صابون معمولی نیستند. در واقع مصرف این صابونها ممكن است منجر به رشد باكتری های مقاوم شده در برابر مواد ضد میكروبی تشكیل دهنده این قبیل محصولات شده وحتی نابود كردن میكروب ها را در آینده مشكل تر كند.
دستورالعمل های زیر را برای شستن صحیح دست ها با آب و صابون دنبال كنید :
دست ها را با آب گرم و جاری خیس كرده و از صابون مایع یا قالبی استفاده كنید كه البته صابون قالبی ترجیح داده می شود.
دست ها را به نحوی به هم بمالید تا حداقل ۱۵ ثانیه طول بكشد . تمام سطوح را شامل پشت دست ها , مچ ها , بین انگلشتان و زیر ناخن ها را با صابون شست و شو دهید. به خوبی آب كشی كنید. سپس دست ها را با یك حوله تمیز خشك كنید. برای بستن شیر از حوله استفاده كنید.
پاك كننده های حاوی الكل كه به آب نیاز ندارند جایگزین فوغالعاده ای برای شستن دست ها به ویژه زمانی است كه به آب و صابون دسترسی ندارید. این پاك كننده ها در واقع در كشتن باكتری ها و ویروس هایی كه عامل ابتلا به بیماری هستند , موثرتر عمل می كند. به لحاظ تجاری پاك كننده های الكل دار حاوی تركیباتی هستند كه مانع از خشك شدن پوست می شوند و در نتیجه استفاده از این محصولات خشكی پوست و تحریك پذیری ناشی از شستن دست ها را كاهش می دهد. با این حال تمام این پاك كننده ها با یك شیوه تولید نمی شوند برخی از آنها كه خشك هستند , الكل ندارند لذا بهتر است كه تنها از نوع حاوی الكل آن استفاده كنید.
دستورالعمل های زیر را در استفاده از این پاك كننده ها دنبال كنید. یك دوم قاشق چایخوری از این محصول را كف دست بریزید. دست ها را به هم بمالید و تمام سطوح را به این شوینده آغشته كنید و این كار را آنقدر ادامه دهید تا دست ها خشك شوند.
اگر دست هایتان بسیار كثیف است بهتر است كه به جای این محصول از آب و صابون استفاده كنید.
● چه موقع باید دست ها را شست
اگر چه پاك كردن دست ها به طور كامل از ویروس ها غیرممكن است اما مواقعی وجود دارد كه انجام این كار برای جلوگیری از انتقال باكتری ها , ویروس ها و سایر میكروب ها ضروری می شود.
همیشه دست هایتان را در موارد زیر بشویید :
بعد از بیرون آمدن از دستشویی , بعد از عوض كردن پوشك بچه , پس از تماس با حیوانات یا فضولات آن ها , قبل و بعد از آماده كردن غذا , قبل از خوردن غذا , پس از تمیز كردن بینی پس از سرفه كردن یا عطسه زدن در دست ها قبل و بعد از درمان و پانسمان زخم ها و جراحات قبل و بعد از تماس با فرد بیمار یا آسیب دیده . پس از جا به جا كردن زباله پس از گذاشتن یا برداشتن لنزها پس از استفاده از توالت های عمومی مانند فرودگاه ها , ایسگاه های قطار , ترن , اتوبوس و رستوران ها.
به خاطر داشته باشید كه شستن دست ها زمان یا تلاش چندانی نیاز ندارد اما تاثیر بسیار مطلوبی در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها دارد از همین امروز از این عادت ساده برای كمك به حفظ سلامت خودتان
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان