جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اثر اکولوژیکی آزولا در سیستم ترکیبی ماهی-آزولا-برنج


اثر اکولوژیکی آزولا در سیستم ترکیبی ماهی-آزولا-برنج
پرورش ماهی در مزارع برنج دارای سابقه طولانی در برخی کشورها می باشد که می توان آن را تا ۱۷۰۰ سال در گذشته پیگیری کرد گرچه امروز به مقدار زیادی توسعه آن محدود گشته است. در چهاردهمین کنگره علمی بین المللی خاک شناسی، که در توکیو ژاپن در سال ۱۹۹۰ برگزار گردید انجمن بین المللی برنج، کشف جدید در شیوه تثبیت نیتروژن زیستی (BNF) در مزارع برنج، ارائه داد
این یافته ها شامل بهبودهای تازه ای در شیوه های تثبیت نیتروژن بود و آن استفاده از گیاهان آبزی در مزارع کشت برنج برای استفاده از نیتروژن اتمسفر برای استفاده از این گیاهان بود. این کشت مرکب از برنج-آزولا-ماهی علاوه بر جلوگیری و کاهش چشمگیر آلودگی محیطی به سبب تولید ماهی و کاهش مصرف کود و مواد حشره کش درآمد کشاورزان افزایش می یافت. در یک سیستم بهبود یافته توسط آکادمی کشاورزی فوجی سه نوع ماهی و چند نژاد آزولا بکار رفته است. این سیستم توانایی داشته است که مصرف کودهای معدنی را تا ۷۵% و انتشار بیماریهای برنج و حشرات آفت را کاهش می داد.
در کشت ترکیبی فوق، سرعت چرخه نیتروژن بین آزولا و ماهی به سود برنج افزایش یافته است. نیتروژن آزولا به پروتئین های ساختاری در بدن ماهی و برنج تبدیل شده و خاک سطحی مزارع برنج و فضایی که ماهی در آن زیست می کند غنی از N و P می گردد.
N ‌ذخیره شده در آزولا و مصرف آن بوسیله برنج، سبب کاهش اتلاف اوره از ۵۰% تا ۲۵% میگردد و این امر هنگامی تحقق می یابد که آزولا بمدت ۲ هفته رشد کرده و سپس با خاک درآمیزد.
Refernces:
۱-Manzoor Khan, Azolla Agronomy PDM Press Inc, Manili Philippines
۲-Moore, A.W. Azolla biology and agronomic significance.
۳-Singh, P.K, Effect of azolla on the yield of N-fertilizer. Carr. Sci.
۴-Lumpkin, T.A and D.L.Pluck. azolla as agreenmanure. Use and management in grop production.
۵-Chu, L.C. use of azolla rice Production in china. In: Nitrogen and rice IRRI los banos, Philip pines
۶-Internet
علی اکبر نوروزی، کارشناس زیست آموزش و پرورش ناحیه۲مشهد
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان