جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا


بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا
بوش پسر در حال سپری نمودن آخرین ماههای قدرت خود در کاخ سفید است.در طول ۷ سال اخیر،رئیس جمهور آمریکا و نومحافظه کاران همراه وی همواره مولد بحران در نظام بین الملل بوده اند.جنایات کاخ سفید در عراق و افغانستان نمونه ای از این بحرانهای پایدار است.بحرانهایی که به شدت گریبانگیر دو حزب دمکرات و جمهورخواه آمریکا شده است....
“وتو”.این تنها کلمه ایست که بوش پسر از سیاست می داند.هرگاه کنگره آمریکا بر اثر فشار افکار عمومی این کشور سعی داشته قانونی را در مغایرت با سیاستهای رئیس جمهور آمریکا در عراق تصویب نماید،بوش پسر بلافاصله آن را وتو کرده است.در چنین شرایطی کارآمدی کنگره و نقش آن در معادلات سیاسی آمریکا به کلی زیر سوال رفته است.در هر صورت،مردم ایالات متحده آمریکا بوش را بدترین رئیس جمهور تاریخ این کشور می دانند و در آرزوی پایان یافتن چند ماه باقیمانده از قدرت وی هستند.بوش در تازه ترین اقدام خود باردیگر با زبان تهدید کنگره را خطاب قرار داده است.
نمایندگان جمهوری خواه مجلس سنای آمریکا اخیرا با طرح پیشنهادی نمایندگان دموکرات این مجلس جهت عقب نشینی اکثریت سربازان آمریکایی از عراق موافقت کردند.
۷۰ تن از اعضای مجلس سنای آمریکا با اعطای رای مثبت خود طرح عقب نشینی اکثریت سربازان آمریکایی از عراق و اعمال محدودیت‌های شدید در حمایت مالی از عملیات نظامی در عراق را به تصویب رساند. بر اساس این طرح تصویب شده پس از گذشت ۱۲۰ روز از مهلت تصویب این طرح محدودیت‌های مالی در حمایت از عملیات نظامی در عراق به اجرا گذاشته خواهد شد. ۲۴ تن از اعضای مجلس سنای آمریکا رای مخالف به این طرح را دادند.
به تصویب رسیدن این طرح در حالی انجام می‌گیرد که مبارزات انتخاباتی آمریکا که سیاست‌گذاری‌های کنگره‌ی این کشور و کاخ سفید را در موضوع عراق تعیین خواهد کرد به اوج خود رسیده است. تصویب این طرح جدید در مجلس سنای آمریکا در حالی انجام می‌گیرد که گزارش ژنرال پترائوس فرمانده‌ی نیروهای آمریکایی در عراق در زمینه‌ی امکان انجام برخی از عملیات جهت تسریع بخشیدن به عقب نشینی نیروهای آمریکایی در ماه آوریل جنجالی را در میان احزاب سیاسی آمریکا ایجاد کرده است.
این در حالی است که بسیاری از سیاستمداران آمریکایی معتقدند که این طرح جدید دموکرات‌ها در زمینه‌ی کاهش نیروهای آمریکایی در عراق نیز با شکست مواجه خواهد شد زیرا که این طرح درجهت تصویب نهایی به کنگره ارایه خواهد شد و به احتمال زیاد زمانی که این طرح به تصویب نهایی گذاشته خواهد شد دموکرات‌ها بار دیگر آرای لازم برای به تصویب رساندن نهایی این طرح را نخواهند داشت.
اقدام اخیر جمهوریخواهان سنای آمریکا در راستای تایید طرح کلی عقب نشینی از عراق شکست سختی برای رئیس جمهور آمریکا محسوب می شود.بوش هرگز تصور نمی کرد که با نزدیک شدن به دوران قدرت خود با چنین مسئله ای مواجه شود.به دنبال موافقت اعضای جمهوری خواه مجلس سنای آمریکا با طرح تعیین جدول زمانی مشخصی جهت عقب نشینی اکثریت نیروهای آمریکا از عراق کاخ سفید شدیدا این اقدام را محکوم کرد.
، سخنگوی کاخ سفید در این خصوص اظهار نموده است که این طرح در واقع به مثابه‌ی سنگ اندازی بر سر راه تمامی موفقیت‌های استراتژیک جدید دولت بوش در عراق است.
تایید کنندگان این طرح که در حال حاضر و در مرحله‌ی اولیه به این طرح رای مثبت دادند با این کار خود می‌خواهند جدول زمانی را برای عقب نشینی نیروهای آمریکایی تعیین کنند که این جدول زمانی به عبارتی یک جدول زمانی ساختگی است. سخنگوی کاخ سفید هم چنین با هشدار نسبت به احتمال تصویب این طرح دموکرات‌های آمریکا که بخشی از جمهوری خواهان نیز آن را تایید کرده‌اند تهدید کرده است که در صورتی که کنگره این طرح را به تصویب برساند بوش آن را وتو خواهد کرد.
رویس فاینگولد یکی از اعضای مجلس سنای آمریکا در این باره اظهار داشته است:”آنطوری که دولت بوش مدعی است اوضاع در عراق آرام نیست و ما شاهد برقراری امنیت و ثباتی که بوش می‌گوید تاکنون در عراق برقرار کرده است نیستیم. افزایش نیروهای آمریکایی در عراق نمی‌تواند حکومت عراقی را در جهت برقراری آشتی سیاسی واقعی در این کشور کمک کند.”
همچنین بوش تقابل خود با دموکراتها بر سر مسئله استراق سمع مکالمات تلفنی را تشدید نموده است.رئیس جمهوری آمریکا با انتقاد از مجلس نمایندگان کشورش به رهبری دموکراتها در تصویب نکردن قانون استراق سمع، از آنها خواست تا این قانون را که به تازگی مهلت آن به پایان رسیده، تجدید کنند.
مهلت این قانون با نام “قانون حفاظت از آمریکا” در۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن ماه) به پایان رسید،اما بوش پس از شکست در وادار کردن کنگره برای دائمی کردن این قانون، یک تمدید ۱۵ روزه را برای این قانون امضا کرد .بحث و کشمکش بر سر این قانون به این دلیل است که گفته می شود آیا برنامه استراق سمع مفاد قانون استراق سمع اطلاعات خارجی ۳۰ ساله را که نیازمند حکمی برای این اقدام است، در شرایطی که یکی از طرفها در این ارتباط ساکن آمریکا باشد، نقض می کند یا خیر.
“جرج بوش” رئیس جمهور آمریکا، پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به سازمان اطلاعات ملی این کشور اختیار شنود مکالمات و کنترل پستهای الکترونیکی مردم آمریکا را بدون مجوز دادگاه به بهانه مبارزه با تروریسم اعطا کرد و در همین رابطه اعلام شد که بنا بر برآورد کمیسیون تجارت فدرال آمریکا ، ۸.۳ میلیون آمریکایی در سال ۲۰۰۵ قربانی سرقت هویت شده اند تا جایی که حتی امکان دسترسی به اطلاعات محرمانه افرادی مانند کالین پاول وزیر امورخارجه سابق این کشورهم وجود دارد. روزنامه نیویورک تایمزهم چندی پیش گزارش داده است که برنامه استراق سمع آژانس امنیت ملی آمریکا که از سال ۲۰۰۴ میلادی آغاز شد و در ماه های اخیر به یکی از چالشهای اصلی پیش روی دولت بوش تبدیل شد؛ فقط مربوط به شنود مکالمات شهروندان و بازدید نامه های الکترنیکی (ایمیل) آنها نبوده، بلکه این برنامه جاسوسی به ماموران این امکان را می داد که آزادانه تمام داده های اطلاعاتی رایانه های شهروندان آمریکایی را مورد بررسی قرار دهند.
واقعیت امر این است که درک بوش از معادلات سیاست خارجی واشنگتن بسیار محدود است.حضور افرادی خشونت طلب مانند دیک چنی در کنار رئیس جمهور آمریکا این روند را تقویت نموده است.پس از آغاز جنگ عراق،بسیاری از جمهوریخواهان سنتی مانند کالین پاول نسبت به شکست در این جنگ بارها به بوش هشدار دادند،اما نومحافظه کاران افراطی همچنان بر طبل جنگ کوبیده و با اغوای افکار عمومی آمریکا توسط رسانه های وابسته به لابی صهیونیسم عراق را اشغال نمودند.افرادی مانند مادلین آلبرایت،کالین پاول،بیل کلینتون،زبیگنیو برژینسکی،جیمی کارتر و هنری کیسینجر بارها سیاستهای بوش پسر در عراق را مورد انتقاد قرار داده اند،اما نومحافظه کاران هیچ گاه به نظرات کارشناسانه در خصوص مسائل خاورمیانه توجهی نداشته اند.
از سوی دیگر، همزمان با تشدید رقابتهای انتخاباتی دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در مبارزات انتخاباتی آمریکا،نفرت مردم این کشور از سیاستهای بوش پسر دو چندان شده است.نامزدهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه جهت پیروزی در انتخابات مجبور به نقد سیاستهای بوش و نومحافظه کاران هستند.سیاستهای جنگ‌طلبانه جرج‌بوش رئیس جمهوری آمریکا و هزینه‌های سرسام‌آور لشکرکشی به خاورمیانه ، رشد اقتصادی این کشور را به صفر نزدیک کرده است. وزارت بازرگانی آمریکا اخیرا اعلام نموده است که که تولید ناخالص ملی این کشور در سه ماهه آخر سال ۲۰۰۷تنها شش دهم درصد افزایش داشته است. تولید ناخالص ملی شامل تمام کالاها و خدماتی است که در آمریکا تولید شده و بهترین معیار سنجش سلامت اقتصاد این کشور است.
بازار مسکن و پروژه‌های ساختمان‌سازی صدمه بسیار دیده و در سه ماهه آخر سال گذشته بودجه‌هایی که صرف خانه‌سازی شده بیش از ۲۵درصد کاهش داشته است. این رقم ظرف ۲۶سال گذشته بی‌سابقه است. وزارت کار آمریکا نیز اعلام نموده است که که تعداد کسانی که به‌خاطر بیکاری از دولت درخواست بیمه بیکاری کرده‌اند، فقط در هفته گذشته ۱۹هزار نفر بیشتر شده که نشان از کند شدن اشتغالزایی است.
نگرانی از وضعیت بحرانی اقتصاد آمریکا اولین نگرانی مردم آمریکا شده است. هزینه سرسام آور سوخت و انرژی همراه با مشکلات اعتباری مردم آمریکا را در فشار اقتصادی قرار داده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که آمریکا وارد رکود اقتصادی شده اما ظرف ماههای آینده گزارش خواهد شد. جرج بوش اخیرا اعلام نموده است که آمریکا با اینکه کندی رشد اقتصادی دارد اما وارد رکود اقتصادی نشده است.
طبق طرح جدید دولت بوش ، ظرف دو ماه دولت ۱۶۸میلیارد دلار از مالیاتی را که از مردم دریافت کرده به آنها برمی گرداند تا با خرج کردن آن، اقتصاد آمریکا انرژی تازه پیدا کند. در حالی که بانک مرکزی آمریکا تلاش می‌کند تا با کاهش بهره بانکی به وضعیت اقتصادی کمک کند، نرخ تورم رو به افزایش است که خود با کاهش بهره بانکی منجر به بدترین وضعیت اقتصادی خواهد شد.
آمریکا از دهه هفتاد میلادی تاکنون دچار چنین وضعیتی نشده است. قیمت نفت ظرف روزهای اخیر از مرز ۱۰۰دلار گذشته و دلار آمریکا به پایین‌ترین ارزش خود در تاریخ در برابر یورو رسیده است. دولت بوش هر هفته در عراق حدود ۱۰میلیارد دلار هزینه می‌کند. این لشکرکشی بوش به عراق تاکنون ۷۰۰هزار عراقی را به کام مرگ فرستاده و از آن کشور نیز ویرانه‌ای برجای گذاشته است.
مجموع این گزارشها نشان‌دهنده عملکرد ضعیف اقتصادی نومحافظه کاران طی سالهای اخیر می باشد.جمهوریخواهان افراطی در طول این سالها هرگز نتوانستند تعادل اقتصادی آمریکا را حفظ نمایند.دولت بوش توازن و تعادل میان سیاست خارجی و سیاست داخلی را به سود سیاست خارجی نادرست بر هم ریخت.این برهم ریختگی خود را در عرصه های مختلفی بروز داده است.
از سوی دیگر،بوش پسر سعی دارد در برهه حساس کنونی کمی از وقت خود را نیز جهت تجزیه و تحلیل اوضاع انتخاباتی کشور سپری نماید!این در حالی‌است که جمهوریخواهان و دموکراتهای شرکت کننده در انتخابات از آوردن نام بوش به شدت اکراه دارند.با توجه به داغ شدن رقابت‌های انتخاباتی آمریکا، رئیس‌جمهور این کشور پیش‌بینی کرد که جمهوریخواهان در انتخابات آتی ریاست جمهوری پیروز نهایی خواهند بود.
جرج بوش گفته است که رای‌دهندگان آمریکایی، جای او را به شخصی از حزب جمهوریخواه خواهند داد، که بتواند جنگ عراق را ادامه دهد.
بوش در ضیافت شام سالانه حزب جمهوری‌خواه در این زمینه گفت: «من اطمینان دارم که در سال ۲۰۰۸ زمام کاخ سفید را ما به دست می‌گیریم. من نمی‌خواهم که رئیس‌جمهور آینده ما که از حزب جمهوریخواه است “تنها” باشد. مسئله این است که ما می‌خواهیم کاخ سفید را در دست داشته باشیم و سنا را مجددا به دست بیاوریم و مطمئن شویم که کشورمان به‌دست جمهوریخواهان اداره می‌شود.»
سخنرانی بوش در ‌حالی انجام شد که رقابت‌های انتخاباتی این کشور، بر آخرین سال زمامداری وی به عنوان رئیس جمهور سایه افکنده است. بوش قول داد که یکی از حامیان مالی قدرتمند برای رئیس‌جمهور جمهوریخواه آینده باشد. وی در ادامه گفت: «جمهوریخواهان دارای موقعیت‌های اجتماعی و سیاسی‌ بالایی هستند و می‌توانند به رای‌دهندگان خدماتی ارائه کنند که آنها را در آغوش بگیرند. این خدمات عبارتند از، دفاع قدرتمندانه از آنان در شرایط سخت و عادی، گرفتن مالیات‌های بسیار نازل و دادن آزادی‌های شخصی به آنان. وقتی می‌گویم اطمینان دارم، به‌ این خاطر است که من با افکار مردم آمریکا آشنا هستم و با افکار کاندیدا‌ها آشنا هستم، بنابراین در ذهن من هیچ سوالی بی‌پاسخ نمی‌ماند. با کمک شما سال ۲۰۰۸ سال بزرگی خواهد بود.»
در کنگره آمریکا دموکرات‌ها کنترل کاخ سفید و سنا را در سال ۲۰۰۶ به دست گرفتند. در آستانه برگزاری انتخابات سال ۲۰۰۶ میلادی نیر بوش ادعا می نمود که جمهوریخواهان پیروز بلامنازعه این رقابت خواهند بود.اما دموکراتها توانستند کنترل سنا،مجلس نمایندگان و حتی فرمانداری ایالات را به دست گیرند و شکست سختی را بر حزب مخالف خود وارد سازند.
در همین حال مردم ایالات متحده آمریکا در حال یافتن پاسخ سوالی مهم هستند:اینکه رئیس جمهور آینده آمریکا چه کسی باید باشد؟پاسخ این سوال نیز به کرات داده شده است:شخصی که روحیات بوش پسر را نداشته باشد!
قدر مسلم اینکه رئیس جمهور بعدی آمریکا با دشواریهای زیادی روبه رو خواهد بود.اصلاح سیاستها و رفتارهای بوش پسر سبب اتلاف شدید توان سیاسی و دیپلماتیک رئیس جمهور بعدی آمریکا خواهد شد.از این رو اوباما،هیلاری کلینتون یا جان مک کین در صورت راهیابی به کاخ سفید با حجمی از بحرانها رو به رو خواهند شد.اظهارات اخیر یوشکا فیشر در خصوص رئیس جمهور بعدی آمریکا بسیار جالب توجه می باشد. معاون پیشین صدراعظم آلمان و وزیر امور خارجه سابق این کشور ارزیابی کرد رئیس جمهوری آتی آمریکا باید خطاهایی را تصحیح کند که بوش مرتکب شده است. این مقام آلمانی به جانشین احتمالی بوش توصیه کرد باید خطاهای بوش را جبران کند چرا که اگر این اتفاق نیفتد اوضاع وخیم‌تر خواهد شد.
در نهایت اینکه بوش پسر پس از پایان دوران قدرت خود یابد در خصوص جنایات خود علیه مردم افغانستان،عراق،لبنان و فلسطین پاسخگو باشد.بدون شک ملتهای آگاه جهان جنایتکاران جنگ عراق و افرادی مانند بوش،تونی بلر،خوزه ماریانا اسنار و جان هاوارد را نخواهند بخشید.بوش به شدت نسبت به آینده سیاسی خود نگران است.این نگرانی از اکنون در چهره رئیس جمهور شکست خورده ایالات متحده آمریکا مشاهده می شود.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه کیهان