شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


امروز یکشنبه بیست و یکم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ


امروز یکشنبه بیست و یکم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ
امروز یکشنبه بیست و یکم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی ، مصادف است با دوم صفر سال ۱۴۲۹ هجری قمری و برابر است با دهم فوریه سال ۲۰۰۸ میلادی.
● تصرف بغداد
در چنین روزی در سال ۶۳۶ه ش هلاکو خان مغول ، بغداد را تصرف کرد و المستعصم عباسی را به قتل رساند. هلاکو در سال ۶۵۱ ه ق با یکصد و بیست هزار نفروارد ایران شد و در مدت سه سال کلیه قلاع مستحکم اسماعیلیان مانند الموت ، لنبه سر و میمون دژ را به تصرف خویش در آورد و رکن الدین خور شاه آخرین امیر آن خاندان را اسیر کرد و او را در سال ۶۵۵ ه ق کشت وسلسله ایلخانان را در ایران تاسیس کرد . وی در سال ۶۵۶ ه ق به بغداد لشکرکشی کرد و المستعصم بالله خلیفه عباسی را مقتول ساخت و پس از مراجعت به ایران مراغه را به پایتختی خویش برگزید . وی در سال ۶۶۳ ه ق در گذشت.
● شکسته شدن حکومت نظامی به فرمان حضرت امام خمینی
در چنین روزی در سال ۱۳۵۷ ه ش امام خمینی ، رهبر خبیر و با فراست و تیزبین و هوشیار انقلاب اسلامی به دنبال اعلامیه شماره چهل و چهل و یک فرمانداری نظامی تهران مبنی بر افزایش ساعات حکومت نظامی و منع رفت و آمد مردم در خیابان ها، پیام مهمی انتشار یافت و در آن حکومت نظامی باطل اعلام شد و ازمردم خواست که به خیابان ها بیایند و توجهی به حکومت نظامی نکنند متن اطلاعیه یه این شرح است .
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شجاع ایران ، اهالی محترم تهران ، به طوری که می دانید اینجانب بنا دارم که مسایل ایران بطور مسالمت آمیز حل شود لکن دستگاه ظلم و ستم چون خود را بر حسب قانون محکوم می بیند دست به خیانت زده و در شهرهای گنبد و گرگان به مردم شجاع حمله کرده ودر تهران لشکر گارد بطور ناگهانی به نیروی هوایی که به ملت پیوسته است حمله نموده و نیروی هوایی به کمک مردم شجاعانه آنان را شکست داده اند . من این تعرض غیر انسانی عمل گارد را محکوم می کنم . اینان می خواهند با این برادرکشی دست اجانب را در ایران باز نگه دارند و چپاولگران را به موضع خود برگردانند . من با آنکه دستور جهاد مقدس نداده ام و نیز مایلم مسالمت حفظ و قضایا موافق آرای ملت و موازین قانون عمل شود لیکن نمی توانم تحمل این وحشی گری ها را بکنیم و اخطار می کنم که اگر دست از این برادرکشی بر ندارند و لشکر گارد به محل خویش باز نگردد و از طرف مقامات ارتش از این تعدیات جلوگیری نشود تصمیم آخرم را به امید خدا می گیرم و مسوولیت آن با متجاسرین و متجاوزین است . من از مردم شجاع تهران می خواهم در صورتی قوای متجاوز عقب نشینی کردند با حفظ آمادگی و هوشیاری از خدعه دشمن آرامش و نظم را حفظ کنند ولی مجهز و مهیا برای دفاع از اسلام و قوانین مسلمین باشند . اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند. برادران و خواهران عزیزم هراسی به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالی حق پیروز الست. از خداوند تعالی پیروزی ملت اسلام را خواهانم . والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته روح الله الموسوی الخمینی. این پیام بعد از ظهر صادر شد و ناگهان خیابان های تهران مملو از جمعیت گردید. بسیاری از مردم به ویژه جوانان در خیابانها بیتوته کردند و خیابان ها را به حال خود رها نکردند ، زیرا این اقدام فرماندار نظامی تهران توطئه ای برای کودتا و راه انداختن کشتار بود که هوشیاری امام و اطا عت مومنانه و شجاعانه ملت مسلمان از ولی امرخویش سبب نا کارآمد این مکر شد.
در این روز همچنین میلیونها تن از مردم مسلمان و انقلابی کشورمان برای تأیید حکم حضرت امام خمینی رهبر فقید انقلاب اسلامی در انتخاب اولین دولت نظام جمهوری اسلامی ایران در راهپیمایی باشکوهی شرکت کردند. در همین حال اعضای نیروی هوایی ارتش امروز به مردم پیوستند .
● درگذشت علی اکبر خان داور
در چنین روزی در سال ۱۳۱۵ ه ش علی اکبر خان داور حقوقدان و قاضی برجسته ایرانی دار فانی را وداع گفت . علی اکبر خان داور در حوزه آیین دادرسی جدید در ایران تحقیقات گسترده ای کرد و قانون اصول محاکمات مدنی و جزایی را به سبک قانون فرانسه به رشته تحریر در آورد . در واقع می توان او را از نخستین بنیانگذاران شیوه دادرسی جدید در ایران دانست. شیوه دادرسی نوین در ایران یادگار اوست. داور در امور سیاسی نیز نقش ایفا می کرد .
● درگذشت عباس اقبال آشتیانی
در چنین روزی در سال ۱۳۳۴ میلادی استاد عباس اقبال آشتیانی درگذشت. عباس اقبال آشتیانی فرزند محمد علی آشتیانی به سال ۱۲۷۷ خورشیدی در آشتیان دیده به جهان گشود. وی تحصیلات متوسطه خود را در دارالفنون به پایان رسانید و در آنجا تحت نظر مرحوم ابوالحسن فروغی که معلمش بود، ‌تربیت شد و پس از اتمام تحصیلات هم او اقبال را برای تدریس در دارالمعلمین انتخاب کرد. اقبالآشتیانی علاوه بر نوشتن یک دوره کتب درسی، کتبی چون دیوان امیر معزی، فرهنگ اسدی ، حدائق السحر، بیان الادیان ، تبصره العوام ، سیاستنامه را تصحیح کرد . او همچنین چند کتاب به رشته تحریر در آورده است که تاریخ مغول ، جزایر و بنادر خلیج فارس، خاندان نوبختی و مأموریت ژنرال گاردان به ایران از جمله مهمترین آنهاست. عباس اقبال آشتیانی علاوه بر تالیفات مذکور، صاحب امتیاز و مدیر مجله یادگار بود و مقالاتی در آن می نوشت. یادگار یکی از بهترین مجلات تحقیقی و ادبی بود. مرحوم اقبال تا آخر عمر تاهل اختیار نکرد و فرزندی نداشت. او یکبار به وزارت فرهنگ منصوب شد، ولی نپذیرفت. این مورخ و محقق ارجمند در روز ۲۲ بهمن ماه سال ۱۳۳۴ در شهر رم وفات یافت.
● ازدواج محمد رضا پهلوی
در چنین روزی در سالل ۱۳۲۹ ه ش محمد رضا پهلوی شاه ایران با دختری نوزده ساله ، ثریا اسفندیاری بختیاری، ازدواج کرد .
● معاهده پاریس
در چنین روزی در سال ۱۷۶۳ میلادی قرارداد پاریس، جنگ میان دو کشور فرانسه و ایتالیا را پایان داد. در این معاهده فرانسه کانادا را به انگلستان واگذار کرد .
● تولد بوریس پاسترناک
در چنین روزی در سال ۱۸۹۰ میلاددی بوریس پاسترناک نویسنده روس به دنیا آمد . بوریس لئونیدویچ پاسترناک شاعر و نویسنده مشهور روسی در مسکو به دنیا آمد. پدرش نقاش زبر دست و مادرش موسیقیدان سرشناسی بود. پس از چندی دانش آموزی به فراگرفتن موسیقی مشغول شد ولی آن را رها نکرد و در آلمان به آموختن فلسفه روی آورد . در جنگ جهانی اول به روسیه بازگشت و در کارخانه ای به کار پرداخت . آنگاه مدتی به کار های کتابداری و نویسندگی و شاعری سرگرم شد . بیشتر شعر های خود را تا سال ۱۹۳۲ سرود و از این سال به بعد از اجتماع کناره گرفت و به جهان درون گرایید. وی در سال ۱۹۵۸ برنده جایزه نوبل ادبی برای نگارش کتاب دکتر ژیواگو شد اما آن را رد کرد . پاسترناک در زمره نویسندگان و شاعران برجسته قرن بیستم است . خط امان و بر فراز حصارها عنوانهای دیگر آثار اویند .نوشتن کتاب دکتر ژیواگو سبب خشم حکومت کمونیستی شوروی شد و از چاپ آن ممانعت کردند. پاسترناک از مخالفان حکومت شوروی بود.
● اختراع فندک
در چنین روزی در سال ۱۸۶۳ میلادی آلانسون کرین ، فندک را اختراع کرد .
● نخستین طاق نورانی
در چنین روزی در سال ۱۸۷۹ میلادی برای نخستین بار طاق نورانی در جهان مورد استفاده قرار گرفت .
● نخستین خمیر جوهر
در چنین روزی در سال ۱۹۲۳ میلادی برای نخستین بار در تاریخ ، خمیر جوهر در شرکت استاندارد اینک به کار گرفته شد .
● ماندلا آزاد می شود
در چنین روزی در سال ۱۹۹۰ میلادی اف دبلیو دو کلرک ریس جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد که نلسون ماندلا فردا پس از ۲۷ سال اسارت آزاد خواهد شد . ماندلا آزادیخواهی بود که علیه تبعیض نژادی حکومت اقلیت سفید پوستان در آفریقای جنوبی مبارزه می کرد. حکومت ستمگرانه اقلیت سفید پوست که بازماندگان استعمارگران اروپایی بودند همواره از سوی غربی ها به ویژه انگلیسی ها حمایت می شد.
● تولد سرجان ساکلینگ
در چنین روزی در سال ۱۶۰۹ میلادی نویسنده ، شاعر و نمایشنامه نویس انگلیسی سر جان سالکلینگ به دنیا آمد .
● تولد آرائون هیل
در چنین روزی در سال ۱۶۸۵ میلادی آرائون هیل نمایشنامه نویس و شاعر انگلیسی به دنیا آمد. "تراژدی زارا" عوان مهمترین اثر اوست .
● تولد برتولت برشت
در چنین روزی در سال ۱۸۹۸ میلادی برتولت برشت نمایشنامه نویس مشهور آلمانی به دنیا آمد . برتولت برشت پس از طی تحصیلات مقدماتی در سال ۱۹۱۸ به خدمت سربازی اعزام شد و افزون بر کار در بیمارستان نظامی پشت جبهه ، شعر می سرود و نمایشنامه می نوشت. او در حوزه تئاتر نمایشنامه نویس و بنیانگزار تئاتر حماسی است . وی مفهوم فاصله گذاری را در تئاتر ابداع کرد و دراین زمینه پیروان بسیاری یافت. زندگی گالیله، ننه دلاور و فرزندانش، زن نیک ایالت سچوان، دایره گچی قفقازی، آدم آدم است، ارباب پونتیلا و نوکرش ماتی ومادراز جمله آثار نمایشی اویند. وی شاعری برجسته نیز است . او سرودن شعرهایش را از پانزده سالگی و پیش از شروع نمایشنامه نویسی آغاز کرد و نخستین سروده هایش را بین سال های ۱۹۱۳ تا ۱۹۱۷ در نشریات محلی منتشر کرد.
● تولد پولیتزر
در چنین روزی در سال ۱۹۵۱ میلادی رکسانا پولیتزر نویسنده انگلیسی به دنیا آمد . جایزه پولیتزر ادبی با قدمت بسیار به نام او نامگذاری شده است .
● درگذشت رونتگن
در چنین روزی در سال ۱۹۲۳میلادی ویلهلم کونراد فون رونتگن، فیزیکدان معروف درگذشت. وی در سن هفتاد و هفت سالگی دیده از جهان فروبست. او در سال ۱۹۰۱ جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کرد. رونتگن در خانواده ای از طبقه نجبا به دنیا امد و در پایان تحصیلات در مقام استاد دانشگاه تدریس را آغاز کرد. وی اشعه ایکس را کشف کرده است .
● درگذشت آیزنشتاین
در چنین روزی در سال ۱۹۴۸ میلادی سرگئی آیزنشتاین کارگردان روس درگذشت ."رزمناو پوتمکین" عنوان مهمترین اثر اوست .
● اسفتاده از اطاق گاز
در این روز در سال ۱۹۲۴ میلادی برای نخستین بار در آمریکا برای اعدام یک مجرم از اطاق گاز استفاده شد.
● تاسیس آکادمی فرانسه
در چنین روزی در سال ۱۶۳۵ میلادی آکادمی فرانسه در پاریس توسط کاردینال ریشلو تاسیس شد .
● پیمان ضد فرانسوی
در چنین روزی در سال ۱۷۱۳ میلادی دو کشور هلند و انگلستان پیمان ضد فرانسوی امضا کردند .
● بولیوار رییس شد
در چنین روزی در سال ۱۸۲۴ میلادی سیمون بولیوار از سوی کنگره پرو به عنوان "رییس" این کشور نامیده شد .
● چهارمین سمفونی
در چنین روزی در سال ۱۸۷۸ میلادی پیتر چایکوفسکی چهارمین سمفونی خود را اجرا کرد .
● مدرن ترین ناو جنگی
در چنین روزی در سال ۱۹۰۶ میلادی بریتانیا بزرگترین و مدرن ترین ناو جنگی خود را با نام اچ ام اس به آب انداخت .
● خدمت اجباری در انگلستان
در چنین روزی در سال ۱۹۱۶ میلادی قانون خدمت اجباری در انگلستان به اجرا در آمد .
● پایان مارکسیسم در آلمان
در چنین روزی در سال ۱۹۳۳ میلادی هیتلر پایان مارکسیسم را در این کشور اعلام کرد .
● پایان هفدهمین کنگره
در چنین روزی در سال ۱۹۳۴ میلادی استالین هفدهمین کنگره رسمی شوروی را با جمله "زندگی شاد خواهد شد" به پایان برد .
● نخستین تام و جری
در چنین روزی در سال ۱۹۴۰ برای نخستین بار کارتون تام و جری توسط هانا و باربارا خلق شد .
● مانیفست الجزایر
در چنینن روزی در سال ۱۹۴۳ میلادی مانیفست مردم الجزایر با نام برابری و استقلال انتشار یافت .
● مناقشه مرزی ایران و عراق
در چنین روزی در سال ۱۳۵۲ ه ش مناقشه مرزی ایران و عراق خاتمه یافت .
● درگذشت منتسکیو
درچنین روزی درسال ۱۷۳۷ میلادی شارل دومونتسکیو فیلسوف و نویسنده فرانسوی چشم ازجهان فروبست .وی در سال ۱۶۸۹ میلادی متولد شد. نامه های ایرانی عنوان یکی از مشهورترین آثار اوست . شارل دومنتسکیو فیلسوف وشاعر فرانسوی نزدیک شهر بوردو درخانواده ای توانگر دیده به جهان گشود . وی پس ازاتمام تحصیلات در زادگاه خود در سال ۱۷۱۶ میلادی ریاست دادگاه شهر را به عهده گرفت. نخستین اثر او به نام نامه های ایرانی در سال ۱۷۲۱ انتشار یافت . این کتاب از شاهکارهای ادبی جهان است که در آن نویسنده با طنز و استعاره ویژه ای اوضاع سیاسی و اجتماعی و دینی زمان خود را به باد ریشخند می گیرد. بررسی علل عظمت و انحطاط میان رومیان را درسال ۱۷۳۴ میلادی به جهان تقدیم کرد. بزرگترین اثر او کتاب "روح القوانین" نام دارد که که در سال ۱۷۴۸ میلادی انتشار یافت . این کتاب نتیجه یک عمر بررسی و تجربه و آگاهی و دانش منتسکیو است . او حقوقدانی بود که می کوشید ریشه های پیدایش قوانین را بیابد و در این مسیر ضمن بررسی مسایل تاریخی به پژوهش درباره خاستگاه آنها می پرداخت. روح القوانین را مرحوم علی اکبر دهخدا به فارسی ترجمه کرده است.
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید