جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

معجزه ای در پاوه


معجزه ای در پاوه
در ادامه سلسله مباحث مناطق و شهرهای درگیر جنگ این بار راهیان نور به سراغ منطقه پاوه رفته است. این شهر که پیش از جنگ تحمیلی درگیر مبارزه با ضدانقلاب بود بر اثر معجزه ای الهی و تلاش یاران اسلام و سربازان دین آزاد شد. شرح این آزادی را با هم می خوانیم:
پاوه از جمله شهرهایی بود که ضدانقلاب خیلی زود به آن پرداخت، هنوز چند ماه از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته بود که نیروهای حزب دموکرات کردستان به پاوه حمله کرده و آن را به محاصره خود درآوردند. محسن رضایی درباره انگیزه ضدانقلاب از به آشوب کشیدن پاوه می گوید: «پاوه شهر حساس و مهمی بود؛ چون درست بین کردستان و کرمانشاه قرار داشت. ضدانقلاب و عراقی ها می خواستند کاری کنند که اگر فعالیتی در کردستان و آذربایجان غربی آغاز می شود حتماً گستردگی وسیعی پیدا کند و محدود نشود به یک ناآرامی محدود و منطقه ای. جایی که می توانست منطقه کرمانشاه را به کردستان وصل کند؛ پاوه بود چون پاوه از یک طرف به کامیاران می خورد و از آن طرف هم به جوانرود و قصرشیرین و جاهای دیگر. یعنی از نظر استراتژیکی منطقه مهمی محسوب می شد. از نظر تاکتیکی و جغرافیایی هم جای مناسبی برای آنها بود. چرا چون مرز ما در آنجا حالت فرورفتگی دارد. شروع درگیری کردستان و شمالغرب پاوه نقطه آغازی در جنگ عراق و ایران بود. یعنی باز پاوه هسته مرکزی هر دو حادثه بود به طوری که حتی به خود شهر هم خمپاره می زدند. وقتی آزادسازی پاوه را شروع کردیم هم از بیرون شهر به ضدانقلاب ضربه زدیم و هم از داخل شهر به دست جوان های شهر؛ به صورتی که بعدها ضدانقلاب دنبال خانواده های این جوان ها می گشت تا آنها را بکشد.
● پاوه کجاست
شهرستان پاوه در شمالغربی استان کرمانشاه و در فاصله ۱۲۲ کیلومتری مرکز استان قرار دارد. این شهرستان با ۱۲۶۰ کیلومتر مربع وسعت دارای سه بخش، هشت دهستان و ۱۰۴ روستاست. شهرستان پاوه ایستگاه تمدن کهن و کانون مدنیت معرفی شده است. این شهرستان صددرصد کوهستانی و دارای آب و هوایی با اقلیمی کوهستانی و خنک است. بلندترین قله های زاولی و گاقران با ارتفاع ۳۳۹۰ متر از سطح دریا که از رشته کوه فرعی شاهو منشعب از رشته کوه عظیم زاگرس به آسمان کشیده شده در شمال شرقی پاوه واقع شده است. مردم پاوه وجه تسمیه پاوه را نام «پاو» سردار یزدگرد سوم می دانند و بر این باورند که قلعه های دژ و پاسگه که هنوز در پاوه دیده می شوند، بازمانده برج و باروهای آن سردارند.
● ۲۰ مرداد سال ۵۸
روز بیستم مردادماه سال ۵۸ عده ای از نیروهای وابسته به حزب دموکرات در روستای قوری قلعه از توابع پاوه گردهم می آیند. آنها با این ترفند تبلیغی که جمهوری اسلامی در پی تضییع حقوق مردم کرد است عده ای را فریفته و با خود همراه می کنند و آنگاه با قرائت قطعنامه ای ۱۲ ماده ای خواستار تشکیل شورای شهر پاوه، خروج پاسداران از شهر و نیز اعلام حق خودمختاری برای خلق کرد می شوند.استاندار کرمانشاه هم به همراه دو تن ازعلما و نیز نماینده لشکر ۸۱ زرهی و تنی چند از نمایندگان اقشار مردم با هلی کوپتر راهی پاوه می شوند و در آنجا درخصوص برقراری امنیت حرکت هایی انجام می دهند. به دنبال این تصمیم ۶۰ پاسدار به فرماندهی اصغر وصالی به منظور برقراری امنیت به پاوه می روند.
● ۲۴ مردادماه
روز بیست و چهارم مردادماه نیروهای ژاندارمری و سپاه تمامی ورودی های شهر را در کنترل خود گرفته تا با حمله ضدانقلاب مقابله کنند. ساختمان سپاه پاسداران در داخل شهر و نیز پاسگاه ژاندارمری در خروجی شهر پاوه به سمت نوسود به حال آماده باش صددرصد درآمده و وضعیت فوق العاده اعلام می شود.
بعدازظهر ۲۴ مرداد نیروهای حزب دموکرات و گروهک های همسو با اهداف حزب برای تصرف ارتفاعات مشرف به پاسداران مدافع حمله کردند. در ابتدا درگیری ها پراکنده و قابل مهار نشان می داد اما این آغاز بود.
با تاریک شدن هوا هجوم گسترده ضدانقلاب از همه جهت شروع شد و بلندی های اطراف شهر به دست آنها افتاد. نیمه های شب درگیری به داخل شهر کشیده شد و با شدت در جریان بود. اخبار پاوه به مرکز کشور می رسد، دکتر چمران مأموریت می یابد که شخصاً به پاوه رفته و به مسائل رسیدگی کند.
● ۲۵ مردادماه
بیست و پنجم مردادماه دکتر مصطفی چمران، تیمسار فلاحی فرمانده نیروی زمینی ارتش و سه هزار نفر از پاسداران نخست وزیری به همراه مقادیری مهمات کرمانشاه را برای مقصد پاوه ترک کردند. ساعت ۵ بعدازظهر همان روز به پاوه رسیدند. نیروهای ضدانقلاب که هدفی جز جنایت و آشوب نداشتند هلی کوپتر را زیر آتش سلاح های خود گرفتند. در اثر آتش سنگین خلبان هلی کوپتر چندین بار قصد خروج از منطقه را داشت اما با اصرار دکتر چمران به طرف باند حرکت کرد و دکتر چمران و همراهانش را پیاده کرد. اصغر وصالی فرمانده سپاه پاوه در حضور دکتر چمران و تیمسار فلاحی گزارشی از وضعیت موجود ارائه کرد. حزب دموکرات هر لحظه داشت به ساختمان ها نزدیک می شد و آتش هر لحظه بیشتر.
● ۲۶مردادماه
صبح ۲۶ مردادماه ،۵۸ هلی کوپتر امداد به طرف پاوه به پرواز درآمد. حالا مسئله محل و نحوه فرود هلی کوپترها بود. دکتر چمران به همراه چند تن از پاسداران به پشت بام ساختمان رفته و در محلی که آن را برای فرود مناسب می دیدند حرف لاتین «H» را سنگ چین کردند تا خلبان محل دقیق فرود را تشخیص دهد. خلبان در محل نشست و آذوقه و مهمات را پیاده کرد. ساعت ۴ بعدازظهر هلی کوپتر دوم که یک هلی کوپتر ۲۱۴ بود به زمین نشست و او هم مقداری مهمات و آذوقه به همراه داشت.پس از بلند شدن هلی کوپتر و برخورد آن با دیوار به زمین سقوط کرد و چندین شهید بر جای گذاشت. در همان حال پاسگاه ژاندارمری مورد هجوم واقع شد که دکتر چمران به سرعت خودش را به آنجا رساند. همان روز ضدانقلاب از طریق رادیوهای بیگانه و نیز در سطح شهر شایعه کرد که دکتر چمران به اسارت نیروهای حزب دموکرات درآمده است و این حزب تا برآورده شدن تمامی خواسته هایش او را آزاد نخواهد کرد. از طرفی بلندگویی که رو به خانه پاسداران تعبیه شده بود مدام اعلام می کرد که هرکس وفاداری اش را به حزب اعلام کند در امان خواهد بود چون ما فقط با پاسداران و دکتر چمران کار داریم.
شب بیست و ششم مرداد در حالی از راه رسید که از همه شهر تنها دو نقطه در دست نیروهای رزمنده بود، پاسگاه ژاندارمری در غرب پاوه و دیگری ساختمان سپاه که در وسط شهر قرار داشت.
● ۲۷ مردادماه
صبح روز بیست وهفتم مردادماه سال ۱۳۵۸ گوینده رادیوی سراسری جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در پی حوادث اخیر پاوه حضرت امام خمینی(ره) پیامی صادر فرمودند:
بسم الله الرحمن الرحیم
«من به عنوان ریاست کل قوا به رئیس ستاد ارتش دستور می دهم که فوراً با تجهیز کامل عازم منطقه شوند و به تمام پادگان های ارتش و ژاندارمری دستور می دهم که بی انتظار دستور دیگر و بدون فوت وقت با تمام تجهیزات به سوی پاوه حرکت کنند و به دولت دستور می دهم وسایل حرکت پاسداران را فوراًً فراهم کند. تا دستور ثانوی، من مسئول این کشتار و حشیانه را قوای انتظامی می دانم و در صورتی که تخلف از این دستور نمایند با آنان عمل انقلابی می کنم. مکرر از منطقه اطلاع می دهند که دولت و ارتش کاری انجام نداده اند. من اگر تا ۲۴ ساعت دیگر عمل مثبت انجام نگیرد سران ارتش و ژاندارمری را مسئول می دانم.»
هنوز چند ساعتی از انتشار اعلامیه امام(ره) نگذشته بود که نگهبانان از عقب نشینی دشمن خبر دادند. چمران و اصغر وصالی خود را بر پشت بام رساندند. ماجرا همان گونه بود که نگهبانان گفته بودند. عناصر مزدور ضدانقلاب گروه گروه و فرد به فرد در حال فرار از شهر بودند. آنها پاوه را ترک کرده و به ارتفاعات مشرف به شهر فرار می کردند.
اصغر وصالی فرمانده سپاه پاوه، برای حمله به ضدانقلاب منتظر رسیدن نیروهای کمکی نماند. او با گروهی انگشت شمار از یارانش که هنوز توان نبرد داشتند از ساختمان خارج و به طرف نقطه ای که همه شهر از آنجا گلوله باران می شد حرکت کردند. نیروهای مزدور که تا چند ساعتی پیش جشن پیروزی برپا کرده بودند چنان دچار وحشت شده بودند که به محض رسیدن نیروهای سپاه پا به فرار گذاشتند و مهمترین مرکز حزب دموکرات در پاوه با حمله تنها پنج پاسدار فتح شد. پاسداران با هدایت دکتر چمران به طرف فرودگاه رفته و آنجا را نیز فتح کردند.
پیام دکتر چمران به مردم ایران
هرچند هنوز پاوه در محاصره ضدانقلاب قرار داشت اما داخل شهر پاکسازی شده بود. دکتر چمران همان روز ضمن پیام کوتاهی، حوادث و تحولات داخلی شهر و نیز عمق تأثیر فرمان انقلابی امام امت را به اطلاع ملت مسلمان ایران رساند:«ملت شریف و قهرمان ایران، به نام همه شهدای خونین کفن پاوه، به نام مجروحین و به نام همه رزمندگان از جان گذشته از شما هموطنان عزیز و از این همه احساسات پاک و این همه بزرگواری و این همه احساس مسئولیت صمیمانه تشکر می کنم.[‎/‎/‎/]
سخت ترین لحظات زندگی من لحظاتی بود که بهترین دوست مبارزم در کنارم ایستاده بود و به یک باره بی جان و قطعه-قطعه شده در برابرم به خاک می افتاد [‎/‎/‎/] اما به یکباره معجزه ای رخ داد. آنچنان کوبنده و زیر و رو کننده که برای هیچ کس قابل تصور نبود همانگونه که چند ماه پیش یک چنین معجزه عجیبی به وقوع پیوست و انقلاب پرافتخار ایران را پیروز کرد. فرمان امام صادر شد و در کوه ها و دره ها و دشت ها لرزه انداخت. پاسداران از جان گذشته با فریاد الله اکبر می خروشیدند و به زمین و آسمان لبیک می گفتند چه معجزه ای که فقط از مردان برانگیخته خدا میسر است و بس [پیام امام خمینی(ره)]‎
حسین ابوالفتحی
منبع : روزنامه ایران