دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


رانندگی در شب ، باران و مه


رانندگی در شب ، باران و مه
رانندگی آداب ویژه خود را دارد و گاه اوضاع جوی باعث می شود آداب آن دوچندان شود. اگر سفر در پیش دارید ، مسائل زیر را مرور کنید؛ شاید با این مسائل روبه رو شوید. ما این توصیه ها را از میان توصیه ها و مطالب کاربردی کارشناسان معاونت اجتماعی ناجا انتخاب کرده ایم ؛ جمعی که دراین امور از تجارب ویژه ای برخوردارند. پیشاپیش از همکاری آنها سپاسگزاریم.
● رانندگی در شب
۱- هنگام رانندگی در شب ، اگر احساس خستگی و خواب آلودگی می کنید ، از ادامه رانندگی منصرف شده و استراحت کنید.
۲- هرگز به نور بالای خودروهایی که از روبه رو می آیند ، خیره نشوید ، بلکه حاشیه سمت راست و یا خط سفید وسط جاده را نگاه کنید.
۳- هیچگاه و بخصوص شبها در قسمت آسفالت جاده (خطوط عبور)، خودروی خود را متوقف نکنید ؛ زیرا تشخیص آن برای دیگر رانندگان مشکل است.
درصورت لزوم ، در پارکینگ حاشیه و یا شانه خاکی جاده توقف کنید.
۴- چنانچه از مسیری که عبور می کنید ، نور کافی ندارد ، مراقب عابرانی باشید که ممکن است لباس تیره پوشیده باشند.
۵- هنگامی که در جهت مخالف ، خودرویی از فاصله ۱۵۰متری به شما نزدیک می شود و یا با فاصله کمتر از ۱۵۰متر دنبال خودروهای دیگر در حرکت هستید، از نور پایین استفاده کنید؛ چون حرکت با نور بالا سبب خیرگی چشم رانندگان مذکور شده ؛ همچنین انعکاس نور از آینه داخلی و سپر فلزی خودروی جلو، چشم شما را آزار خواهد داد.
۶- همواره و بخصوص پس از تاریک شدن هوا ، استفاده از چراغهای راهنما در هنگام تغییر خط عبور و گردشها فوق العاده ضروری است.
۷- هنگام رانندگی در شب مطمئن شوید که نور چراغهای جلو تنظیم بوده و سایر چراغها (ترمز ، خطر ، راهنما و دنده عقب) کثیف و گل اندود نباشند.
کارشناسان راهنمایی و رانندگی معتقدند قدرت بینایی انسان در شب بشدت کاهش می یابد و برای تشخیص اشیا از یکدیگر به مقدار قابل توجهی تنزل پیدا می کند. دربرابر چشم آدم ، تمام اشیا دورنگ سیاه و خاکستری بیشتر نیستند. فاصله و سرعت نیز هنگام شب بخوبی تشخیص داده نمی شوند. رانندگی در شب با وجود تردد کم خودروها، دشواری ها و مشکلات خاص خود را دارد. درصد عمده ای از تصادفات در شب اتفاق می افتد. یکی از علتهای اصلی افزایش سوانح رانندگی شبانه ، تاریکی هوا و محدود بودن دید راننده است.
دراین حالت ، حوزه دید راننده منحصر به محدوده ای می شود که بوسیله چراغهای وسیله نقلیه روشن شده است.
از طرف دیگر استفاده از نور بالا سبب می شود قدرت دید رانندگانی که از روبه رو می آیند، بشدت کاهش یافته و در نتیجه قادر به تشخیص مطلوب وضعیت مقابل خود نباشند. پس راننده ای که با نور بالا حرکت می کند، نه تنها به هدف خود که روشن کردن هر چه بیشتر سطح جاده است ، نمی رسد؛ بلکه باعث تغییر مسیر و انحراف رانندگان روبه رو شده و سبب ساز حادثه می شود. به رانندگان توصیه می شود برای رانندگی بخصوص در شبها شیشه های خودروی خود را کاملا تمیز کنند. از سالم بودن چراغهای وسیله نقلیه اطمینان حاصل نمایند و با سرعتی حدود ۱۵تا ۲۰کیلومتر کمتر از روز حرکت کنند و به علائم راهنمایی و رانندگی ، ازجمله خط کشی ها، تابلوها و چراغهای راهنمایی توجه کامل داشته باشند. بنابراین درهمین حال کارشناسان راهنمایی و رانندگی توصیه هایی هم برای رانندگی در باران دارند.
● رانندگی در باران
شروع بارش باران خطرناک ترین وضعیت را برای جاده و خودرو به وجود می آورد؛ زیرا قطرات باران با گرد وخاک و سایر آثار باقیمانده از لاستیک و روغن وسایل نقلیه موجود در شکاف آسفالت ترکیب شده و سطح لغزنده ای را به وجود می آورد که ممکن است به چشم دیده نشود. به همین دلیل اصطکاک خودرو با جاده کم شده و احتمال سر خوردن خودرو افزایش می یابد. بنابراین با شروع بارش باران ، از سرعت خود بکاهید و تا هنگامی که آب در سطح جاده جاری نشده ، این سرعت را حفظ کنید. درهرحال دراین شرایط جوی سرعت خودرو باید کمتر از سرعت آن درجاده خشک باشد. البته توجه داشته باشید هنگامی که آب زیادی در سطح خیابان جاری می شود، چنانچه با سرعت زیاد وارد آن شوید، آب موجود بین جاده و لاستیک قرار می گیرد و اصطکاک شما با جاده را به صفر نزدیک می کند. دراین حالت ، خودروی شما روی قشری از آب حرکت می کند. با سرعتی یکنواخت حرکت کنید. در پیچ ها از سرعت خودرو بکاهید. در کم کردن سرعت ، از ترمز ناگهانی و برداشتن پا از روی پدال گاز یا فشار دادن آن به طور ناگهانی بپرهیزید. در سطوح لغزنده و هنگامی که سرعت خودرو زیاد است ، از تغییر دنده (از سبک به سنگین) خودداری کنید.
● رانندگی در مه
در هوای مه آلود با نور پایین و با احتیاط کامل رانندگی کنید. در صورت تراکم مه ،وسیله نقلیه خودرا در جای مناسبی متوقف کرده و تا زمانی که جلو قابل رویت نباشد، حرکت نکنید. در تونل ها شیشه ها را بالا بیاورید تا از استنشاق گازهای سمی حاصله از اگزوز خودروها در امان باشید.
۱-تا جای ممکن از رانندگی در هوای مه آلود خودداری کنید و درصورت داشتن الزام ، با حداقل سرعت رانندگی کنید.
۲- اگر قصد مسافرت در هوای مه آلود را دارید ، باید زمان بیشتری برای سفرتان درنظر بگیرید.
۳- شیشه جلوی خودرو، چراغهای جلو و راهنماها و شیشه های بغل و عقب و برف پاکن ها و بخاری را بازدید و تمیز کنید.
۴- درصورت امکان ، وسیله نقلیه خود را به چراغ مه شکن مجهز کنید.
۵- هنگام رانندگی ، با نور پایین حرکت کنید.
۶- درصورت وجود مه غلیظ و نبود دید کافی ، وسیله نقلیه خود را به منتها الیه سمت راست جاده هدایت کنید و ضمن توقف کامل ، چراغهای خودرو را روشن نگه دارید.
۷- از خطوط وسط و کنار جاده در ادامه مسیر حرکت خوداستفاده کنید.

منبع : جام جم