چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

مرغ یک پا!


مرغ یک پا!
سرانجام پس از مجادلا‌ت و مباحث فراوان، مجلس شورای اسلا‌می دولت را موظف کرد تا ساعت رسمی کشور را با آغاز فروردین‌ماه مجددا تغییر دهد. فرآیند این اقدام مجلس از آنجا آغاز شد که دولت نهم در سلسله تصمیم‌های انقلا‌بی و جدید خود هم ساعت شروع به کار بانک‌ها را تغییر داد و هم ساعت رسمی کشور را تغییر نداد.
نمایندگان مجلس ابتدا پس از مباحث کارشناسی فراوان و عدم تمکین دولت، دولتمردان نهم را وادار نمودند که ساعت کار بانک‌ها را به وضعیت اولیه برگرداند. همین روند در خصوص لزوم تغییر ساعت رسمی کشور نیز طی شد اما دولت به هیچ عنوان زیر بار نمی‌رفت. بررسی‌های علمی مستقل نیز این اقدام دولت را غیرعلمی و حتی کارشناسی نشده می‌دانستند. در این میان مرکز مطالعات وزارت نیرو در گزارشی هزینه‌های اقدام دولت را بسیار سنگین ارزیابی کرد، هرچند ظاهرا به دلیل فشار مقامات بالا‌تر مجبور به جمع‌آوری و تکذیب آن گزارش شد. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلا‌می نیز وارد این بحث شد و در گزارشی مفصل اثبات نمود که عدم تغییر ساعت رسمی کشور چه بار مالی گسترده‌ای را بر دوش دولت تحمیل می‌نماید.
مجلس پس از آنکه مباحث فراوانی را با تیم منتخب دولت برگزار نمود عملا‌ به نتیجه روشنی نرسید. مجلس در اقدام اول طرحی دوفوریتی ارائه نمود که تنها یک فوریت آن به تصویب رسید و امروز بخش پایانی این تصمیم شکل گرفت.
همگان می‌دانند که برنامه تغییر ساعت رسمی در نزدیک به ۸۰ کشور دنیا صورت می‌گیرد. در این فهرست مطول نام تمام کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه قرار دارد. ایالا‌ت متحده به عنوان صنعتی‌ترین کشور دنیا امسال تصمیم به تغییر ۲ ساعته در برخی ایالت‌ها داشت تا بتواند از این مزیت بهتر بهره‌مند شود. بیشتر دولت‌های اروپایی نیز از این قاعده تبعیت می‌کنند. این در حالی است که اگر جغرافیا و اقلیم ایران را با اروپا مقایسه نماییم، درمی‌یابیم طلوع خورشید و درخشندگی آن بسیار بهتر و بیشتر از اروپا است.در حالی که گاهی در اروپا تا حوالی ظهر نیز آسمان چندان درخشنده نیست، اقلیم ایران با طلوع خورشید بسیار درخشنده و پرتلا‌لو است.
از سوی دیگر هزینه‌های انرژی و تولید آن و بالا‌ بودن پیک مصرف سبب خاموشی‌های گسترده‌ای در داخل کشور شده است.
لذا در حالی که برای تولید هر مگاوات برق بایستی متحمل تامین هزینه شویم، تغییر این الگو به نفع منافع مملکت بوده است.
در این راستا جا دارد که از نمایندگان مجلس شورای اسلا‌می بابت این اقدام ملی تشکر شود. اما حال باید از دولت نهم و متولیان انرژی کشور پرسید، با چه منطق و به چه دلیلی در ۲ سال گذشته چنین هزینه سنگینی را بر کشور و اقتصاد آن تحمیل کرده‌اند؟ چرا متولیان انرژی کشور که به‌روشنی در جریان غیرعلمی و غیرکارشناسی بودن تصمیم خود قرار گرفته بودند، از آن اقدام غلط عدول نکرده و جلوی زیان‌های مترتبه را نگرفتند؟ آیا این درست است که چون دولت‌های قبل به چنین تصمیم درستی رسیده بودند، تنها به این دلیل که باید همه برنامه‌ها و اقدامات‌شان زیر سوال می‌رفت، از تصمیم غلط اتخاذ‌شده انصراف داده نشد؟این باعث تأسف است که برخی از دولتمردان حاضر برای اجرای نظرات خود - هرچند غیردقیق، هزینه‌بر و متضاد با منافع عمومی باشد- پافشاری نموده و از قاعده <مرغ یک پا> تبعیت می‌کنند. رفتاری که در شأن مدیران یک کشور نیست.
منبع : روزنامه اعتماد ملی