جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه و خطر بیماری های قلبی و عروقی


حدود ۲۳% مرگ هایی که اتفاق می افتد، ناگهانی اند و افرادی که در اثر سکته قلبی به صورت ناگهانی می میرند. از عوامل خطر برای این بیماری های متعدد و شامل نحوه زندگی و تغذیه است. امروزه ثابت شده که می توان از خطر بیماری های قلبی و عروقی با تغییر در شیوه زندگی و برنامه غذایی کاست.
مهمترین این تغییرات شامل:
۱. کم کردن مصرف چربی (چربی های جامد و حیوانی).
۲. رساندن وزن بدن به میزان مناسب.
۳. مصرف بیشتر سبزی ها و میوه های تازه و غلات.
۴. افزایش فعالیت های ورزشی- حداقل ۳۰ دقیقه در روز و فعالیت بدنی مثل پیاده روی تند.
۵. کاهش فشارهای عصبی و تنش های روانی مثل استرس کاری، زندگی و خانوادگی.
سوزاندن انرژی در بدن با میزان سوخت وساز بدن ارتباط دارد و عواملی چون؛ قد، وزن، ارث، توده عضلانی بدن و میزان فعالیت روی میزان سوخت و ساز بدن تأثیرگذار است.
جوانانی که فعالیت ورزشی انجام می دهند، به مقدار انرژی بیشتری نسبت به مردان میانسال با فعالیت کمتر نیاز دارند، تا بتوانند وزن خود را در محدوده سلامت حفظ نمایند.
توزیع چربی در بدن مردان بیشتر در ناحیه شکم است و سبب آسیب به قلب می‌شود.
بهتر است برای کاهش مصرف چربی غذا از روش های زیر استفاده کنیم :
۱- مقدار روغنی که به غذاهایمان اضافه می کنیم، کم کنیم. یعنی حتی الامکان غذا را به شکل بخارپز یا آب پز تهیه کنیم تا روغن کمتری مصرف شود.
۲- از گوشت های کم چرب استفاده شود.
۳- چربی قابل مشاهده گوشت قرمز و پوست مرغ را جدا کنیم.
۴- بیشتر از مرغ و ماهی استفاده نماییم(حداقل دو بار در هفته).
۵- از لبنیات کم چربی یا بدون چربی استفاده نماییم.
۶- از تنقلات شور، بسیار شیرین، پر چرب خانگی، خوراکی ها با رنگ های افزودنی مثل چیپس، پفک، انواع شیرینی ها و دسرهای خانگی پر چرب، بستنی های پر چرب پرهیز کنیم.
۷- کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ شده مثل آبگوشت، کله پاچه، سیرابی، شیردان، جگر، پیتزا، همبرگرهای آماده و ساندویچ های خیابانی مثل انواع سوسیس و کالباس. این غذاها حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند، که اسیدهای چرب ترانس با خطر بروز حملات ناگهانی قلبی ارتباط دارند و برای سلامت انسان مضرند. پس موجب بالا رفتن مقدار کلسترول بد خون(LDL) و پایین آمدن کلسترول خوب خون (HDL) می شوند. اسید های چرب ترانس هنگام جامد کردن روغن های نباتی مایع در صنعت و سرخ کردن روغن های نباتی ایجاد می شوند.

غذاهای آماده و رستورانی یکی از علل عمده بروز چاقی در سراسر جهان است، زیرا افزون برآنکه حاوی مقادیر زیادی کالری است، باعث تضعیف مرکز اشتها می شود.

منابع:
۱- میر میران پ. اصول تنظیم برنامه های غذایی- تهران - بنیاد امور بیماری های خاص ۱۳۷۹
۲-sizer F. whitneg E. nutrition : concepts & controversies ۲۰۰۰
۳-shils ME, alson JA Shile M. Ross AC. modern nutrition in health & disease ۱۹۹۹
۴-Mahanlk, Escott, stunps, Krause’s Food nutrition Diet therapy ۲۰۰۰

دكتر ممتازپور