چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

انگاره ای از سرزمین آفتاب


انگاره ای از سرزمین آفتاب
«افسانه های گنجی» قدیمی ترین رمان ادبی شناخته شده در جهان است. افسانه های گنجی، توسط خانم «مورازاکی شیکیبو» در اوایل قرن یازدهم میلادی در دوران امپراطوری «هیان» در ژاپن به رشته تحریر در آمده است. این اثر به نظر اغلب کارشناسان ادبی علاوه بر آنکه نخستین رمان کلاسیک جهان است به دلیل ساختار مدرن و نوع روایی داستان هایش نخستین رمان مدرن و نخستین رمان روانشناسانه نیز شناخته می گردد.وجه تسمیه «گنجی» از نام شاهزاده ای از خاندان هیان است. افسانه های گنجی مربوط به زندگی و سرنوشت زنان اشراف بوده و از آنجایی که داستان های این مجموعه توسط یک بانوی نویسنده به نگارش درآمده برخی آن را اثری مختص زنان می دانند. در حالی که ظرافت های ادبی، ساختار زبانی و نوع قصه پردازی ، این افسانه ها را فراتر از مخاطب خاص قرار می دهد.کتیبه گنجی، عناصر بسیاری از داستان های مدرن کنونی را دارا است.
این داستان ها در چندین فصل نوشته شده اند و با آنکه هر بخش قصه مجزای خود را داشته ولی یک شخصیت اصلی در تمام ماجرا ها حضور دارد . شخصیت های جانبی و فرعی بسیاری در قصه های گنجی هستند که به خوبی شخصیت پردازی و پرداخت شده اند. روابط و اتفاقات داستان ها از جریانات روزمره زندگی نشات گرفته اند و لذا باور پذیری آن برای مخاطب راحت است. شخصیت ها در افسانه های گنجی «نام» ندارند. زنان با رنگ لباسشان از هم تفکیک می شوند و مرد ها بر مبنای موقعیت اجتماعی خود شناخته می شوند. در گفتگوهای شخصیت ها از اشعار کلاسیک ژاپنی استفاده شده است و از این رو این مجموعه را منبع غنی اشعار ژاپنی نیز می دادند. گرچه در این کتاب از لغات چینی هم استفاده شده ولی ساختار دستور زبان آن به نحوی است که به صورت مرجعی غنی برای ادیبان و نویسندگان قلمداد می گردد. افسانه های گنجی منبع الهام بسیاری از داستان نویسان ژاپنی است. «یاسوناری کاواباتا» نویسنده ژاپنی برنده نوبل در مراسم اعطای این جایزه ادبی در متن سخنرانی خود گفت: «افسانه ای گنجی در راس قله ادبیات ژاپن قرار دارد و هنوز هیچ اثر ادبی نتوانسته با آن برابری کند.» در سال ۲۰۰۸ در حدود هشتادو هشت نسخه ترجمه شده از افسانه های گنجی در کل جهان شناخته شد.روز دهم ماه مارس سال ۲۰۰۸ خبرگزاری ها از کشف بخش تازه ای از مجموعه ادبی گنجی در شهر کیوتو خبر دادند. این بخش مکشوفه شانزدهمین فصل این کتاب است و در حدود ۶۵ صفحه دارد. چند ماه پس از این کشف، در روز بیست و نهم اکتبر دانشگاه زنان کونان ژاپن از شناسایی بخش دیگری از این مجموعه خبر داد.
این بخش مربوط به فصل سی و دوم است و در حدود سال های ۱۲۴۰ تا ۱۲۸۰ از روی نسخه اصلی نگاشته شده است. از آنجایی که اطلاعی پیرامون تعداد قطعی فصول این مجموعه در دست نیست می توان امیدوار بود که در روزها و سال های آتی بخش های تازه ای از داستان های جذاب گنجی شناسایی و معرفی شوند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید