سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

وایمکس ایرانی!


وایمکس ایرانی!
زمانی که دیگر شبکه های کابلی محبوبیت خود را در بخش فناوری اطلاعات کشور از دست داد ، وایمکس - خدمات اینترنت پرسرعت بی‌سیم - به عنوان یک راه چاره پیش روی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار گرفت؛ به این امید که بتواند جایگزینی برای DSL یا شبکه های کابلی باشد.
وایمکس در سال ۲۰۰۱ میلادی، با هدف انتقال داده به صورت بی سیم معرفی شده و فناوری آن شباهت زیادی به وای فای دارد با این تفاوت که سرعت انتقال و گستره ی آن به مراتب از وای فای بیشتر است.
در واقع از وایمکس به عنوان وسیله ای برای افزایش سرعت باند پهن در مناطقی که از نظر اقتصادی با مشکل روبه رو هستند، استفاده می شود.
این فناوری به عنوان گزینه ارزان تر نسبت به دیگر گزینه های موجود در کشورهای در حال توسعه به منظور راه اندازی شبکه های اینترنت پرسرعت، مطرح شده است.
با آزمایش وایمکس در کشورهای درحال توسعه، کشورهای جهان اول نیز به استفاده از این فناوری ارزان قیمت علاقه مند شده اند و دولت ها و شرکت ها به دنبال توسعه وایمکس در کشورهای خود هستند.
از جهتی دیگر ابزارهای کم هزینه ی وایمکس می تواند وسیله ی نفوذ برای بسیاری از مشتریان جدید محسوب شود.
وایمکس همچنین سطح کاملا جدیدی از انعطاف پذیری دسترسی داده ها را وعده می دهد که کمتر مربوط به مکان خاص مشتریان می شود. این نوع از دسترسی باند پهن سیار و نیرومند، قابل حمل یا ثابت، بسیار بی نظیر خواهد بود.
علاوه بر این، وایمکس گزینه های رقابتی را برای متصدیان و کاربران فراهم خواهد کرد که از متصدیان و مشتریان خطوط سیمی سنتی با تشویق و ارائه ی خدمات پیشرفته و مبتکرانه بهره می جوید.
● ورود به ایران
از سال ۱۳۸۳ با ارایه مجوزهای PAP ، با موافقت اصولی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به برخی از شرکت های علاقمند به فعالیت در حوزه بی سیم باند وسیع، مجوز راه اندازی شبکه رادیویی اعطا شد.
بدین ترتیب این شرکت ها براساس فناوری وایمکس و فناوری مشابه آن، نسبت به راه اندازی شبکه های باند وسیع در سطح تهران و مشهد اقدام کردند و در سال ۱۳۸۶ پس از تکمیل مراحل استاندارد سازی فناوری وایمکس در جهان، رگولاتوری اعطای مجوزهای جدید وایمکس را در دستور کار خود قرار داد.
این امر به برگزاری مزایده فناوری وایمکس در تابستان و پاییز ۸۷ و اعطای مجوز به چهار شرکت ایرانی در این زمینه منجر شد .
کنسرسیوم مبین پایا در ۳۰ استان، شرکت ایرانسل در استان های تهران، آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و خوزستان،اسپادان در اصفهان و رایانه دانش گلستان در استان گلستان برندگان این مزایده اعلام شدند.
شرکت های برنده پس از دریافت پروانه شش ماه فرصت دارند این خدمات را در مرکز استان ها ارائه دهند در غیر این صورت مشمول پرداخت جریمه خواهند شد.
در مجوز پروانه وایمکس، ترکیبی از همه خدمات وجود دارد به طوری که کسانی که مجوز وایمکس را دریافت کنند، همه مجوزهای قبلی isp، icp، تلفن اینترنتی (voip) اوریجینیشن و تلفن ثابت را نیز در اختیار خواهند داشت.
● پروانه پر درد سر
به گفته مهندس محمود خسروی رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پروانه اپراتوری وایمکس ظرف دو هفته آینده صادر خواهد شد؛ این اتفاق در حالی در جریان است که مسوولان وقت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقدند: به دلیل بازار رو به گسترش خدمات‌رسانی در حوزه اینترنت به صورت وایمکس و همچنین ارزش بالای باند فرکانسی آن محدود کردن این حوزه به شرکت‌های PAP که تاکنون تقریبا عملکرد ناموفقی در حوزه ADSL داشته‌اند باعث خواهد شد که گسترش وایمکس در ایران با کندی روبه‌رو شود یا به نتیجه نرسد از همین‌رو به نظر می رسد رگولاتوری ایرانی برای صدور پروانه‌های جدید اپراتوری وایمکس باید تصمیمی در خصوص شرکت‌هایی که پیش از این در حوز فعالیت داشتند بگیرد.
● دل نگرانی های وایمکس
همزمان با برگزاری سمینار تخصصی وایمکس در ۲۸ دی ماه امسال، در دانشگاه علم و صنعت برندگان مزایده وایمکس برخی دلمشغولی ها و نگرانی های خود را مطرح کردند.
تامین زیرساخت های لازم برای توسعه شبکه وایمکس کشور یکی از همین دلمشغولی ها بود. برندگان این مزایده خواستار تهیه تجهیزات مناسب برای توسعه هستند.
افزایش پهنای باند مورد نیاز اپراتورهای جدید از دیگر نگرانی ها بود که به اعتقاد آنان باید در نظر گرفته شود.
محدودیت سرعت اینترنت(۱۲۸K) برای کاربران نیز از جمله مسایلی بود که از سوی اپراتور ها مطرح شد.
موضوع رقابت نا برابر بین عرضه کنندگان سرویس های فناوری اطلاعات همچون ADSL و شبکه های پیشرفته نسل سوم نیز در این سمینار مطرح شد.
در واقع تا کنون در جهان فناوری های بسیاری به عنوان رقیب وایمکس مطرح شده اند که حتی می توانند اتصال پرسرعت اینترنت به تلفن همراه را نیز فراهم کنند.
سرانجام موضوع دریافت اعتبارات و تسهیلات بانکی به عنوان یک دغدغه مالی از سوی اپراتور ها در این سمنار مطرح شد.
● اپراتور مشترک
اپراتور دوم تلفن همراه "ایرانسل "واپراتور تلفن همراه اصفهان" اسپادان" که از جمله برندگان این مزایده بودند از شانس بالاتری برای رسیدن به اهدافشان برخوردارند.
به زعم کارشناسان، اپراتورهای تلفن همراه به سبب در اختیار داشتن بخشی از زیرساخت‌ فیزیکی مورد نیاز وایمکس و تجربه مرتبط، مناسب‌ترین گزینه‌ها برای حضور در بازارهای وسیع وایمکس هستند.
● سود و زیان وایمکس
و در پایان این سول مطرح می شود که آیا فناوری وایمکس انتظار سرمایه گذاران را بر آورده خواهد کرد؟
آنچه طی سال‌های اخیر در بازار جهانی اینترنت بی‌سیم گذشته است نشان می‌دهد فقط در شرایطی بسیار خاص وایمکس می‌تواند فضای تجاری لازم برای یک تجارت بلند مدت سودآور را فراهم کند.
سرمایه‌گذاران و فعالان حوزه وایمکس به سبب بهای بالای نصب، دشواری و ریسک بالای کار، سختی بازاریابی و وجود فناوری‌های موازی مانند ADSL یا سایر انواع اینترنت بی‌سیم باید اهداف و برنامه‌های خود را با دقتی مضاعف انتخاب کنند.
این توصیه را مشاوران سرمایه گذار در اختیار اپراتورها قرار دادند.
فراموش نکنیم مهمترین ویژگی و مزیت وایمکس قابلیت سیار بودن آن است که موجب می شود این فناوری را وارد رایانه های دستی( لپ تاب ها ) و گوشی های تلفن همراه کند بدین ترتیب این احتمال وجود دارد که پایین بودن ضریب نفوذ رایانه‌های شخصی و به ویژه لپ‌تاپ‌ها در ایران بتواند در توسعه بازار این فناوری تاثیرگذار باشد.
منبع : سیتنا