شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


محاکمه لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه و آغاز جنگ خونبار و غیربشری چچن


محاکمه لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه و آغاز جنگ خونبار و غیربشری چچن
● محاکمه لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه
۲۱۵ سال پیش در روز ۱۱ دسامبر سال ۱۷۹۲ میلادی محاکمه لویی شانزدهم ، پادشاه فرانسه که پس از خلع شدن از سلطنت توسط انقلابیون فرانسه لویی کاپه (نام جد اعلای سلسله بوربون) نامیده می شد در مجلس کنوانسیون که به دادگاه تبدیل شده بود ، آغاز شد.
مجلس کنوانسیون که در سال های اول انقلاب فرانسه میانه روها و آزادی طلبان در آن اکثریت داشتند ، در آن زمان جولانگاه دیکتاتوری وحشتناک جناح چپ ژاکوبن ها و مونتایاردها شده بود.
ماکزیمیلیان روبسپیر به قدرت رسیده بود.او در روز ۳ دسامبر سال ۱۷۹۲ میلادی در یک سخنرانی در کنوانسیون پیشنهادی محاکمه لویی شانزدهم را داد.
هنگامی که محاکمه آغاز شد و لویی شانزدهم جو حاکم بر مجلس کنوانسیون را دید ، علی رغم دلگرمی دادن های مالزرب ، ترونشه و دوسز وکلای مدافعش متوجه شد نمی تواند جان سالم به دربرد.
لویی شانزدهم در این محاکمه که تا روز ۱۵ ژانویه سال ۱۷۹۳ میلادی به طول انجامید متهم به انواع خیانت ها از جمله خیانت به کشور و خیانت به بشریت شده بود. اتهام خیانت به بشریت را روبسپیر عنوان کرده بود.
از روز ۱۵ تا ۱۹ ژانویه کنوانسیون برای صدور حکم به مشورت می نشیند ، سرانجام فقط با اکثریت یک رای حکم مرگ لویی شانزدهم به وسیله گیوتین تصویب می شود.
به این ترتیب ، در روز ۱۱ دسامبر سال ۱۷۹۲ میلادی ، محاکمه لویی شانزدهم ، پادشاه مخلوع فرانسه در مجلس کنوانسیون آغاز می شود.
مجلس کنوانسیون فقط با اکثریت یک رای حکم مجازات مرگ او را تصویب می کند.حکمی که بعدها تاریخ درباره آن قضاوت خود را اعلام کرد.
● آغاز جنگ خونبار و غیربشری چچن
۱۳ سال پیش در روز ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۴ میلادی ۳ لشکر زرهی روسیه به سوی شهر گروزنی ، مرکز جمهوری چچن هجوم می برند.
این آغاز یک جنگ خونبار و غیربشری بود که برای مدتی متوقف شد یا به جنگ چریکی تبدیل گردید و گاهی جنبه تروریستی یافت.
بااین حال با گذشت ۱۳ سال هنوز تصور پایان کامل آن دشوار است. در این ۱۳ سال ، دو جنگ خونبار در چچن رخ دادند که جنگ دوم علی رغم کشته شدن رهبران اصلی جدایی طلبان چچن به صورت چریکی و تروریستی پراکنده ادامه دارد و حتی هر از چند گاه جمهوری های مجاور آن نیز دستخوش حملات خشونت بار می شوند.
جمهوری چچن به زانو درآمده ، بدون امید و بدون آینده و ارتش روسیه کماکان در این جمهوری جدایی طلب که به یک سرزمین «ناکجاآباد» تبدیل گردیده حضور دارد ، حضوری که به نظر می رسد پایان نخواهد داشت.
جوهر دودایف ژنرال سابق شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی استقلال جمهوری چچن را اعلام کرده بود.
در سال ۱۹۹۴ میلادی دودایف رئیس جمهور چچن بود و بوریس یلتسین قدرت را در کرملین در دست داشت.
جمهوری چچن به یک معضل برای مسکو تبدیل شده بود. بوریس یلتسین به جای پیش گرفتن راه مذاکره تصور کرد یک «جنگ کوچک پیروزمندانه» موقعیتش را در مقابل مخالفان تحکیم می کند.
در روز ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۴ میلادی ، روس ها تصور می کردند با ورود نیروهای ارتش روسیه ، چچن ها همگی تسلیم می شوند.
در حالی که استقلال طلبی چچن ها یک ریشه تاریخی دارد که به قرن نوزدهم و پس از اشغال این سرزمین توسط روسیه تزاری بازمی گردد.
در عین حال ، استالین دیکتاتور شوروی در جنگ جهانی دوم کلیه ساکنان جمهوری چچن و همسایگان اینگوش آنها را از سرزمین آبا اجدادی به استپ های سرد و بی آب و علف آسیای مرکزی تبعید کرد که در جریان این تبعید ۱۳ ساله که تا مرگ استالین دوام داشت ، اغلب آنها جان خود را از دست دادند و پس از مرگ استالین دولت وقت شوروی وقتی اجازه بازگشت آنها را به زادگاهشان داد ، تعداد اندکی از آنها دوباره توانستند کوه های سرسبز وطنشان را به چشم ببینند.
در جنگ نخست چچن که با بی تدبیری بوریس یلتسین آغاز شد و مدت ۲۰ ماه از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ ادامه داشت حدود ۸۰ هزار غیرنظامی کشته شدند و جنگ با ناکامی روسیه خاتمه یافت.شهر گروزنی به یک ویرانه تبدیل شد.
سرزمین ویران شده چچن به صورت دو فاکتو استقلال یافت و اصلان مسخادوف که پس از کشته شدن جوهر دودایف به ریاست جمهوری رسیده بود ، قدرت را دردست داشت.
در سال ۱۹۹۹ میلادی ، ولادیمیر پوتین که در آن زمان نخست وزیر روسیه بود پس از یک موج حملات مشکوک که به چچن ها نسبت داده شد اما زمزمه هایی در مورد دست داشتن سرویس امنیتی فدرال روسیه در این حملات رواج دارد ، بار دیگر تانک های ارتش کرملین را به ویرانه های جمهوری جدایی طلب چچن اعزام کرد.
آنگاه جنگ دوم چچن آغاز شد. یک نسل کامل از جوانان چچن فقط شاهد مرگ و رنج والدین ، کودکان ، برادران و خواهران خود بوده اند.
در این میان نیروهای روسی نیز متحمل تلفات زیادی شده اند. با این حال ، دو گروه از این جنگ خونین و ضد بشری سود بردند ، گروه های افراطی چچن از این جنگ برای پیشرفت مقاصد خود استفاده کرده و مقامات فاسد روسیه و باندهای مافیایی در این کشور که از بودجه هنگفت نظامی و بدون نظارت جیب های خود را پر کردند.
به این ترتیب ، در روز ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۴ میلادی ۳ لشکر زرهی روسیه به سوی شهر گروزنی مرکز جمهوری استقلال طلب چچن هجوم می برند.
این آغاز یک جنگ خونبار و ضدبشری بود. ۱۳ سال بعد ، این پرسش که «چرا این جنگ آغاز شد؟» توسط پرسش دیگری که دردآورتر است ، محو گردید «رنج مردم چچن چه زمانی خاتمه می یابد؟»...
بهرام افتخاری
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید