جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


مراکز فرهنگی - تفریحی ، استان تهران


همراه با افزایش شدید جمعیت و گسترش روزافزون شهرنشینی، شهرهای بزرگ نیازمند مراكز فرهنگی - تفریحی ویژه‌ای هستند كه بتواند بخشی از اوقات فراغت مردم شهرنشین را پر كند. هدف از احداث مراكز فرهنگی - تفریحی ایجاد فضاهای عمومی تفریح سالم و خلاقیت هنری در شكل‌های نو و همه‌گیر فرهنگ است. امروزه شهرهای بزرگ استان، شاهد فعالیت و گسترش این نوع مراكز‌اند.
یكی از مكان‌های فرهنگی و تفریحی كه در شهرهای استان،‌ به ویژه در تهران برای اوقات فراغت شهروندان نقشی مؤثر دارد،‌ فرهنگ‌سرا است.
مهم‌ترین عملكرد فرهنگ‌سرا، تركیب آموزش و تفریح برای نوجوانان و جوانان در مسیری سالم است. مهم‌ترین فرهنگ‌سراهای استان كه بیش‌ترشان در تهران متمركز شده‌اند عبارت‌اند از :
تالار وحدت (رودكی) نخستین سالن مخصوص اپرا و اركسترهای بزرگ در ایران است،‌ گنجایشی نزدیك به هزار نفر دارد و در كنار سن اصلی آن چهار سن متحرك نیز ساخته شده است.
فرهنگ‌سرای بهمن به وسعت 40 هزار مترمربع در میدان بهمن قرار دارد و متشكل از بخش‌های موزه هنرهای نمایشی، تالار تابستانی،‌ سینما، مجموعه‌ ورزشی، سالن تئاتر، انتشارات و ... است.
فرهنگ‌سرای نیاوران به وسعت 3500 مترمربع شامل كتابخانه، نگارخانه، سالن نمایش و ...
فرهنگ‌سرای خاوران كه بزرگ‌ترین فرهنگ‌سرای ایران است، شامل بازارچه فرهنگ و هنر، سالن آمفی‌تئاتر روباز، كانون قرآن، تالار نمایش، كتابخانه و كلاس‌های آموزشی در خیابان خاوران واقع شده است.
مجموعه فرهنگی بعثت در بزرگ‌راه بعثت قرار دارد و شامل كتابخانه، سالن‌های مطالعه، خانه كتاب كودك، آمفی‌تئاتر،‌ كلاس‌های آموزشی و ... است.
فرهنگ‌سرای شفق كه در خیابان سید جمال‌الدین اسدآبادی قرار دارد دربرگیرنده سالن آمفی تئاتر با صندلی‌های طراحی شده برای معلولان، كلاس‌های آموزش قرآن، نقاشی، خوش‌نویسی، عكاسی، سفال‌گری، مجسمه‌سازی‌، مینیاتور، كامپیوتر، موسیقی سنتی ایران، قالی‌‌بافی، چای‌خانه، فروشگاه و ... است.
علاوه بر مراكزی كه نام برده شد در سطح استان و به ویژه در شهر تهران مراكز متعدد فرهنگی، آموزشی و تفریحی نیز فعال‌اند كه هر یك در پر كردن اوقات فراغت مردم و به ویژه نوجوانان و جوانان مؤثراند.