پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پنج سؤال بی جواب یازدهم سپتامبر


پنج سؤال بی جواب یازدهم سپتامبر
چرا بلاهای آسمانی را نمی توان مهار كرد؟ چرا دولت از ما حمایت نمی كند؟ چرا ما از آینده خبر نداریم؟... ریدوی در این كتاب از بوش تا مقامات رده پایین پنتاگون را مورد اتهام قرار داده و سیاست های خارجی دولت بوش را عامل رخداد حوادثی از این دست دانسته است.
وقتی هواپیمای دوم به دومین برج تجارت جهانی برخورد كرد، همگان فهمیدند كه جنگی بزرگ در راه است.
رسانه های آمریكا صفحات و ستون های خود را از مطالبی علیه مسلمانان و كشورهای خاورمیانه پر كردند. همه دنبال یك دشمن بودند و رجز خوانی های بن لادن بهترین بهانه برای اتهام مسلمانان و اشغال یك سرزمین اسلامی بود. چند صد كتاب و نشریه برای بررسی اسلام و آسیب شناسی این آئین در قبال دنیای غرب منتشر شد. همه از خود می پرسیدند نقش مسلمانان در رابطه با حملات تروریستی چیست؟ ولی در همان بحبوبه تبلیغاتی، جیمز ریدوی دوباره ساز مخالف خود را كوك كرد.
ریدوی (ridgeway) خبرنگار جنجالی روزنامه های معروف آمریكا كه یك بار دست صاحبان شركت «جنرال موتور» را در ماجرای اخراج یك كارمند مسلمان به خاطر افشای فساد اقتصادی مسئولان این شركت رو كرده بود، آسیب شناسی جدیدی را آغاز كرد. همه می پرسیدند «یازدهم سپتامبر چرا و چگونه حادث شد؟» ولی ریدوی پرسید «چرا باید چنین حادثه ای اتفاق بیفتد؟» او با پیش كشیدن علت و چگونگی تشكیل كمیته تحقیق یازدهم سپتامبر در كتاب جدیدش «۵ سؤال بی جواب درباره «یازده سپتامبر» می نویسد: در اصل باید دید چرا این كمیته تشكیل شده و گزارش های این كمیته تا چه اندازه صحت دارد و همچنین تا چه حد دستورات مردان پشت پرده سیاست آمریكا بر روند كاری این كمیته سایه انداخته است؟
ریدوی اعتقاد دارد كمیته یادشده در حقیقت برای سرپوش گذاشتن بر كوتاهی های كسانی كه مسئول چنین حوادثی هستند، تشكیل شده است. وی در ادامه آورده است: چرا نباید كسانی كه باعث شده اند چنین حواشی رخ دهد، محاكمه شوند و به جای آن مسلمانانی در روستاهای دورافتاده افغانستان كشته شوند؟ ریدوی در این كتاب از بوش تا مقامات رده پایین پنتاگون را مورد اتهام قرار داده و سیاست های خارجی دولت بوش را عامل رخداد حوادثی از این دست دانسته است.
این كتاب كه توسط انتشارات seven stories در ۲۲۴ صفحه به چاپ رسیده مشتمل بر ۵ فصل یا همان پنج سؤال بی جواب مطرح شده ریدوی است. وی از خود و مردم می پرسد: «آیا می توان به ترور به عنوان یك شغل نگاه كرد؟»
او فصل اول كتابش را با عنوان «چرا بلاهای آسمانی را نمی توان مهار كرد؟» آغاز كرده و اولین سؤالش را درباره اهمال كاری مقامات ارشد نیروی هوایی مطرح می كند: «نیروی هوایی كه پیشرفته ترین تجهیزات هوایی دنیا را در اختیار دارد ، چرا نمی تواند ساده ترین اعلام یك هواپیماربایی را بررسی كند؟»
«چرا دولت از ما حمایت نمی كند؟» عنوان فصل دوم این كتاب است كه ریدوی به عدم توجه دولت آمریكا نسبت به شهروندان این كشور اشاره دارد. او مبحث قدیمی حرف شنوی مسئولان را از معدودی سرمایه دار آمریكایی پیش می كشد و در این میان شهروندان آمریكایی را مثل گوشت قربانی، بی ارزش معرفی می كند.
در فصل سوم تحت عنوان «چرا ما از آینده خبر نداریم؟» ریدوی FBI و سازمان جاسوسی آمریكا، سیا، را متهم می كند و می نویسد: «چرا وقتی پای موضوع دستگیری مسلمانان بی گناه در فرودگاه های این كشور باشد، این مراجع به سرعت وارد عمل می شوند؛ ولی وقتی نوبت به جان هزاران شهروند در برج های جهانی می رسد، باید روسای سیا را مثل بوش در تعطیلات طولانی در زمین های گلف تگزاس پیدا كرد؟» حتی بعد از برخورد هواپیماها با برج های دوقلو هیچ مقام سیا درخواست كشف رمز از گفت وگوهای هواپیمارباها را نكرد و بلافاصله لشكری عریض و طویل برای اشغال افغانستان ردیف شد.
سؤال چهارم نویسنده روی اتهام را متوجه كشورهایی مثل پاكستان و عربستان می كند و می پرسد «آیا دلیل حمله به افغانستان را باید در باز شدن زخم كهنه اختلاف دیرینه دو كشور همسایه جستجو كرد؟» در این فصل ریدوی نتیجه می گیرد: «به طور حتم آمریكا بودجه خود را برای یافتن فردی كه می گویند مسبب یازدهم سپتامبر است صرف نمی كند و باید دید در این میان چه كسی تماشاگر و چه كسی سرمایه -گذاری كرده است؟»
و در فصل آخر هم، همان موضوع اصلی؛ یعنی تشكیل كمیته تحقیق و گزارش های راست و دروغ اعضای دست چین شده آن را برای مخاطب آمریكایی خود به گونه دیگری مطرح می كند.
جیمز ریدوی كه در میان روزنامه نگاران آمریكایی (وال استریت ژورنال، نیو ریپابلیك، اكونومیست، نیویورك تایمز و...) به خبرنگاری بازجو معروف است، در نتیجه گیری صریحی تمام اظهارات و گزارش های كمیته تحقیق یازدهم سپتامبر را دروغ و هدفمند ارزیابی می كند و می گوید: چرا در گزارش این اشخاص مرگ هزاران نفر نادیده گرفته می شود و بدن ارائه نتیجه ای معقول از تحقیقات خود، مسئولان این پرونده تنها درصدد رفع مسئولیت از شخص یا اشخاص خاصی هستند؟
منبع : روزنامه کیهان