شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ماهی آزاد خزری


ماهی آزاد خزری
نام انگلیسی : Caspian salmon
نام علمی : Salmo trutta caspius
نام محلی : آزاد
خانواده : Salmonidae
کد : SA.Sa.tc.۱
مشخصات :
● مشخصات مورفولوژی
▪ فرم و رنگ بدن: بدن این ماهی پهن است. رنگ آن در پهلوها به روشن همراه با رنگ بنفش تیره و در قسمت پشت بدن به رنگ زیتونی تیره دیده می‌شود. در پهلوهای بدن لکه هایی به شکل صلیب وجود دارد .
▪ باله‌ها: اولین باله پشتی۴-۳ شعاع سخت و ۱۰-۸ شعاع نرم و اولین شعاع باله مخرجی ۳-۲شعاع سخت و ۹-۷ شعاع نرم و باله های سینه ای یک شعاع سخت و ۸-۷ شعاع نرم دارد و دارای باله چربی است.
▪ فلس: نوع فلس سیکلوئیدی است و تعداد فلس بر روی خط جانبی ۱۳۲-۱۱۹ فلس و در بالای خط جانبی ۳۱-۲۵ و در پایین خط جانبی ۳۰-۲۳ فلس دارد.
▪ دندان: پوزه آن کشیده و تیز است.دندانها فکی و از نوع تیغه‌ای است.
▪ طول: بیشینه طول ۱۰۵cm استز
▪ سایر مشخصات: مهره‌های ستون فقرات آن ۶۰-۵۷ عدد است. دراولین ردیف برانشی ۲۲-۱۶ میله برانشی وجود دارد.
● مشخصات بیولوژی
▪ مکان زندگی: در مناطقی که دمای آب کمتر از ۲۰ سانتیگراد و اکسیژن محلول بیشتر از ۸-۷ میلی گرم در لیتر باشد (قسمتهای فوقانی رودخانه‌ها) یافت می‌شوند. یک ماهی مهاجر بوده و دو گروه بهاره و پاییزه دارد.
▪ تغذیه : جزء ماهیان گوشتخوار است و بچه ماهیان آزاد ابتدا در رودخانه‌ها از لارو حشرات، پاروپایان و سپس در دریا از بچه ماهیان ریز همچون کیلکا ، گل آذین ماهی ،گاو ماهیان و کفزیان تغذیه می‌نمایند.
▪ پراکنش: کرانه‌های جنوبی دریای خزر و در روخانه سفیدرود از مصب تا سد تاریک یافت می‌گردد.
▪ تولید مثل: جزء ماهیان تخمگذار است و تخم ریزی آن در مهر و آبان ودر قسمتهای بالای رودخانه روی بستر سنگلاخی و قلوه سنگی انجام می‌شود. میزان هماوری مطلق آن ۱۲۰۰-۹۵۰ هزار عدد تخم است و دمای مناسب برای تخم ریزی آن ۱۰ درجه سانتی گراد یا کمتر است.
▪ ارزش اقتصادی: ارزش اقتصادی فراوانی دارد و از گرانقیمت ترین ماهیان دریای خزر محسوب می شود.
▪ روش صید: تور و قلاب دستی
منبع : مرکز آموزش عالی میرزا کوچک خان گیلان


همچنین مشاهده کنید