چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


امروز سه شنبه چهاردهم اسفند سال ۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ


امروز سه شنبه چهاردهم اسفند سال ۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ
امروز سه شنبه چهاردهم اسفند سال ۱۳۸۶ هجری شمسی مقارن است با بیست و پنجم صفر سال ۱۴۲۹ هجری قمری و برابر است با چهارم مارس سال ۲۰۰۸ میلادی.
● معاهده پاریس
در چنین روزی در سال ۱۲۳۵هجری شمسی، معاهده پاریس میان دو دولت ایران و انگلستان امضا شد . پس از عزل امیرکبیر و در دوران آقا محمد خان نوری که صد راعظمی خیانت پیشه بود ، اوضاع سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی ایران به سوی قهقرا گرایید . در این زمان دوست محمد خان حاکم کابل سپاهی را تدارک دید و قصد تصرف هرات را کرد. در این میان حاکم هرات از حسام السلطنه والی خراسان کمک خواست اما پس از ورود سپاهیان ایران به این منطقه نسبت به آنان خیانت ورزید و به آنان حمله کرد. حسام السلطنه هرات را محاصره نمود و نهایتا آن را تصرف کرد. انگلیسی ها با در یافت اوضاع و وضعیت منطقه و اینکه افغانستان را یکی از اهداف استراتژیک خود می دانستند، منافع خود را در ضرر و زیان دیدند. بر این اساس نیروهای نظامی بریتانیا به سرعت عازم جنوب ایران شدند و جزایر خارک ، خرمشهر و بوشهر را به اشغال خویش در آوردند . میرزا آقاخان پس از وقوع چنین اتفاقی تصمیم به شناسایی دولت افغانستان گرفت و آن را در عهدنامه ای به نام عهد نامه پاریس معین ساخت. بنابر این معاهده ایران تعهد کرد هرات را تخلیه کند و ایضا تمامیت ارضی کشور افغانستان را به رسمینت بشناسد و همچنین تمامی دعاوی مرزی خود را با این کشور از طریق میانجی گری به انجام برساند .
● درگذشت دکتر محمد مصدق
درچنین روزی در سال۱۳۴۵ه ش ، دکتر محمد مصدق نخست وزیر ایران و یکی از قهرمانان نهضت ملی شدن نفت یده از جهان فروبست. دکتر محمد مصدق ، فرزند میرزا هدایت الله در تهران دیده به جهان گشود .وی پس از طی دوره های مقدماتی در تبریز و تهران به عنوان مستوفی محاسب خراسان مشغو ل به کار شد . این شغل روح پر تلاطم او را آرام نمی داد و به همین منظور به سوی نمایندگی مجلس شورای ملی گام برداشت و از سوی مردم تهران در دوره اول مجلس شورای ملی انتخاب شد اما به دلیل پایین بودن سن وی از میزان قانونی ، اعتبار نامه اش مورد تصویب قرار نگرفت . مصدق پس از آن برای ادامه تحصیل عازم فرانسه شد و در مدرسه علوم سیاسی پاریس مشغول به تحصیل گردید. وی سپس به سوئیس رفت و در دانشکده حقوق دانشگاه نوشاتل تا در یافت در جه دکترای حقوق خصوصی به تحصیل ادامه داد. او از پایان نامه خود با نام «وصیت در حقوق اسلام» دفاع کرد . مصدق پس از آن به ایران بازگشت و به عنوان والی فارس مشغول به کار گردید. وی چند بار به نمایندگی مجلس، وزیر مالیه و وزیر امور خارجه منصوب شد و آخرین سمت او نخست وزیری در اوایل دهه سی شمسی بود. مصدق روی هم رفته دو سال و چهار ماه نخست‌وزیر ایران بود، که این مدت شامل دو دوره است آغاز نخست‌وزیری تا ۲۵ تیر سال ۱۳۳۱ .و از ۳۰ تیر همان سال تا کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ .
در دوره اول به علت استقلال رای مقابل مقابل شاه ایستاد و نظرات خود را اعمال نمود .مهمترین اقدامات او در دوران نخست وزیری اش را می توان در چند جمله خلاصه نمود
الف) اخراج انگلیسی‌ها از پالایشگاه جنوب،
ب) تصویب نهایی قانون ملی شدن صنعت نفت ایران ،
ج) پایان دادن به اختیارات شرکت نفت ایران و انگلیس
د) پیروزی در دادگاه لاهه.
نهایتا پس از دو سال و چهار ماه نخست وزیری با وقوع کودتای آمریکایی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ وی از قدرت خلع و پس از یک دادگاه به دوازده سال تبعید محکوم گردید. او همچنین آثار شایان توجهی در حوزه حقوق از خود به جای نهاده است که از میان آنها می توان به اصول و قوانین مالیه ، دستور در محاکم ، حقوق پارلمانی در ایران و اروپا، مدارک حقوق اسلامی و وصیت در مذهب شیعه به ضمیمه حقوق مدنیه و وصیت در حقوق اسلام اشاره کرد. وی در روستای احمد آباد قزوین در سال ۱۳۴۵ چشم از جهان فروبست .
● تشکیل کمیته امداد امام خمینی
در چنین روزی در سال۱۳۵۷ هجری شمسی کمیته امداد امام خمینی تاسیس شد . سابقه این کمیته به سالهای قیام امام خمینی در ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ باز می گردد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل آنکه یکی از اهداف و دغدغه های اصلی انقلاب اسلامی برقراری عدالت در سطح جامعه بود، تاسیس نهادی با همین عنوان و وظیفه در دستور کار رهبر کبیر انقلاب اسلامی قرار گرفت . این نهاد در واقع بیست و دو روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان خاص امام خمینی به عنوان دومین نهاد انقلابی در ایران تاسیس شد. نهاد یادشده مستقیما زیرنظر مقام ولایت به عنوان موسسه ای عام المنفعه و دایمی مشغول به کار شد. مرکز کمیته در تهران بود و مسئولین آن یک شورای پنج نفره بودند که بر اساس اساسنامه کمیته در جهت شناخت انواع محرومیت ها بر می آمدند و کمک های مردمی را در میان مستمندان توزیع می نمودند . این نهاد علاوه بر کمک های مادی در مسایلی چون رفع مشکلات آموزشی مناطق محروم، رفع مشکلات جوانان در شرف ازدواج و تهیه وسایل زندگی برای آنان ، و...فعالیت می نمود . علاوه بر این کمیته امداد امام خمینی در کشورهای مختلف نیز اقدام به انجام فعالیت های کمک رسانی کرده است که از میان این کشورهای می توان به لبنان، افغانستان ،جمهوری آذربایجان، تاجیکستان و بوسنی و هرزگوین اشاره کرد .
● غائله چهاردهم اسفند دانشگاه تهران
در چنین روزی در سال ۱۳۵۹ برخی از گروهکهای مخالف برانداز و شماری از سران جریانهای مختلف که در اطراف بنی صدر جمع شده بودند و در پشت وی پناه گرفته بودند در دانشگاه تهران دست به حرکتی مذبوحانه زدند که نتیجه آن تحت فشار قرار دادن نیروهای انقلابی بود . این عمل و تظاهرات و غائله در شرایط و اوضاع و احوالی روی می داد که جنگ آغاز شده بود و ایران در شرایط کاملا بحرانی قرار داشت .
● افتتاح خط آهن جدید در ایران
در چنین روزی در سال ۱۳۷۷ ه ش ، خط آهن اردکان - چادرملو افتتاح شد .
● آغاز نشست های قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر
در چنین روزی در سال ۱۹۷۵ میلادی نشست های تنظیم قرار داد الجزایر میان دولتین ایران و عراق آغاز شد .یک ماه وونیم پس از کنفرانس استانبول در جریان کنفرانس سران عضو اروپا با میانجیگری "هواری بومدین" رهبر فقید الجزایر ملاقاتی میان محمد رضا پهلوی (شاه ایران) و صدام حسین روی داد . نتیجه این دیدارصدور قرار الجزایر بود . به موجب این اعلامیه طرفین توافق کردند که مرزهای آبی خود را بر اساس خط تالوگ ( خط فرضی که از عمیق ترین قسمت قابل کشتی رانی بستر رودخانه عبور می کند ) تعیین نمایند و در مرزها نیز یک کنترل دقیق و موثری به منظور رفع هر گونه نفوذی که جنبه خرابکارانه داشته باشد اعمال نمایند. با هدف اجرای این اعلامیه وزاری خارجه ایران ، عراق و الجزایر از چنین روزی در سال ۱۹۷۵ تا سیزدهم ژوئن به ترتیب در تهران، بغداد، الجزایر و بغداد گردهم آمدند . نتیجه این چهار نشست امضای عهدنامه مربوط به مرز مشترک و حسن همجواری میان ایران و عراق بود که در سیزدهم ژوئن سال ۱۹۷۵ صادر گردید. این عهدنامه دارای سه پروتکل ضمیمه و یک الحاقیه بود
۱) پروتکل راجع به علامتگذاری مجدد سرزمینی بین ایران و عراق .
۲) پروتکل راجع به تعیین مرز در رودخانه های بین ایران و عراق
۳) پروتکل مروبوط به امنیت در مرز ایران و عراق .
● الحاقیه مربوط به بند ۵ ماده ۶ عهدنامه
عهدنامه ۱۹۷۵ دارای ۴ موافقتانمه تکمیلی نیز است که در بیست و ششم دسامبر ۱۹۷۵ د ر بغداد به امضا رسید .
این موافقتنامه ها عبارتند از
▪ موافقتنامه راجع به مقرررات مروبطو به کشتیرانی در اروند رود
▪ موافقتنامه راجع به استفاده از آب رودخانه های مرزی
▪ موافقتتنامه راجع به تعلیف احشام
▪ موافقتنامه راجع به کلانتران مرزی
عهدنامه مذکور و سه پروتکل منظم آن و چهار موافقتنامه تکمیای به تصویب قوای مققننه ایران و عراق رسید .
نتیجتا بر اساس مفاد این عهد نامه طرفین مرزهای سرزمینی خود را بر اساس پروتکل قسطنطنیه مورخع ۱۹۱۳ و صورتجلسه های کمیسیون تعیین مرز مورخه ۱۹۱۴ باید تعیین نمایند. مرزهای آبی خود را براساس خط تالوگ تعیین و امنیت و اعتماد متقایل را در مرزهای طرفین ایجاد نمایند.
( برگرفته از کتاب روزها و رویدادها ، ج ۲ )
● قیام بر ضد دولت اطریش
درچنین روزی در سال۱۸۴۸میلادی قیام مجارستانی های آزادی خواه برضد دولت اتریش به منظور مبارزه با سیاست استبدادی این کشور آغاز شد .
● تولد لرد کلوین
درچنین روزی در سال۱۸۲۴میلادی لرد کلوین فیزیکدان برجسته انگلیسی دیده به جهان گشود . او در حوزه فیزیک حرارت تحقیقات مفصلی را انجام داده است به همین دلیل درجه بندی سنجش دما و حرارت بنام این دانشمند نامگذاری شده است.
● انتشار نخستین روزنامه رنگی
در چنین روزی در سال ۱۹۸۶ میلادی نخستین روزنامه انگلیسی چهار رنگ جهان منتشر شد. روزنامه ها امروزه غالبا چهار رنگ منتشر می شوند .
● درگذشت آدولف گوتلیب
در چنین روزی در سال ۱۹۷۲ میلادی آدولف گوتلیب نقاش برجسته آمریکایی در هفتاد و یک سالگی درگذشت .
● اشغال بخشی از هلند
در چنینن روزی در سال ۱۷۹۳ میلادی نیروهای فرانسه منطقه جیر تودنبرگ هلند را به اشغال خود در آوردند .
● رییس جمهوری آدامز
در چنین روزی در سال ۱۷۹۷ میلادی جانم آدامز رییس جمهور آمریکا شد .
● قبول آتش بس در آفریقای جنوبی
در چنینن روزی در سال ۱۸۸۱ میلادی کارگر رییس جمهور آفریقای جنوبی، آتش بس در این کشور را قبول کرد .
● آتش سوزی گسترده در شانگهای
در چنین روزی در سال ۱۸۹۴ میلادی در شانگهای بر اثر یک آتش سوزی گسترده بسیاری از ساختمانهای این شهر ( قریب یک هزار ساختمان این شهر) در آتش سوختند .
● فنلاند علیه آلمان
در چنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی فنلاند علیه آلمان نازی اعلان جنگ کرد .
● انفجار زیر دریایی اوریدیس
در چنین روزی در سال ۱۹۷۰ میلادی زیر دریایی اوریدیس ژاپن منفجر شد و از بین رفت .
● قرار داد همکاری شوروی و لیبی
در چنین روزی در سال ۱۹۷۲ میلادی لیبی و شوروی سابق قرارداد صلح و همکاری مشترک امضا کردند .
● زلزله در رومانی
در چنین روزی در سال ۱۹۷۷ میلادی بر اثر یک زلزله مهیب در رومانی بیش از یک هزار و پانصد نفر جان باختند .
● نخستین شمار شیکاگو دیلی نیوز
در چنین روزی در سال ۱۹۷۸ میلادی روزنامه شیکاگو دیلی نیوز یکی از معتبرترین روزنامه های آمریکایی برای نخستین بار منتشر شد .
● روز قانون اساسی در آمریکا
همه ساله چنین روزی به عنوان روز قانون اساسی در آمریکا گرامی داشته می شود .
منبع : سایت خبری ایران