جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

چاوز و اصلاحات در ونزوئلا


چاوز و اصلاحات در ونزوئلا
خط مشی ضد امپریالیستی رئیس جمهور ونزوئلا سبب گرایش مردم این کشور به هوگو چاوز شده است. در دوران ریاست جمهوری چاوز کاراکاس به یکی از اصلی ترین کانونهای مقابله با ایالات متحده در آمریکای لاتین تبدیل شده است.رئیس جمهور ونزوئلا سعی دارد با بهره گیری از ظرفیتهای تجار ی و اقتصادی آمریکای لاتین،استقلال کامل این منطقه از دخالتهای آمریکا را به عینیت برساند.در این میان حضور همزمان افرادی مانند مورالس،کورآ و دانیل اورتگا باعث محکم تر شدن زنجیره چپ گرایی و ضدامپریالیستی در آمریکای لاتین شده است.اخیرا در ونزوئلا تحولاتی رخ داده است که مرور آنها جالب توجه است.
چندی پیش شاهد بودیم که هوگو چاوز در دهمین سالگرد به قدرت رسیدنش در ونزوئلا از مردم این کشور خواست اصلاحیه قانون اساسی را که به وی اجازه می‌دهد بصورت نامحدود در انتخابات شرکت کند، تصویب کنند.
رییس‌جمهور ونزوئلا در جمع هزاران تن از حامیانش که با در دست داشتن پرچم های ونزوئلا و کوبا در حمایت از وی شعار سر داده اظهار نموده است:
“ما باید تلاش کنیم تا اصلاحیه‌ی قانون اساسی در مجمع ملی به رای گذاشته شود. باید امضاهایی در حمایت از اصلاحیه جمع‌آوری شود و کریسمس را در اوج رقابت‌ها جشن بگیریم. انتخابات سال ۱۹۹۸ راه را برای یک عرصه جدید تاریخی در کشور ونزوئلا باز کرد. “
مطابق قانون،اصلاحیه قانون اساسی باید از سوی ۳۰ درصد از قانون‌گذاران مجمع ملی و یا ۱۵درصد قانونگذاران یا رییس‌جمهور به عنوان رییس شورای وزیران پیشنهاد شود. چاوز معتقد است که حضور نامحدود در انتخابات برای تکمیل موفقیت بدون هیچ وقفه در روند انقلاب ضروری است.
به دنبال تلاشهای چاوز شاهد بودیم که نمایندگان مجلس ملی ونزوئلا اصلاحیه یکی از مفاد قانون اساسی این کشور را که براساس آن محدودیت انتخاب دو دوره ای یک فرد به عنوان رئیس جمهور لغو خواهد شد ، تصویب کردند.
نمایندگان مجلس ملی ونزوئلا در مرحله نخست خود به وقت محلی اصلاحیه قانون اساسی را که بر اساس ان محدودیت انتخاب دو دوره ای یک فرد به عنوان رییس جمهور لغو خواهد شد را به تصویب رساندند. براساس اعلام مجلس ملی ونزوئلا مرحله دوم جلسه علنی نمایندگان برای بررسی اصلاحیه قانون اساسی روز پنجم ژانویه خواهد بود و در صورت تصویب نهایی آنرا به شورای ملی انتخابات تحویل خواهند داد تا تاریخ برگزاری همه پرسی در این زمینه از سوی این شورا اعلام شود. این در حالی است که هزاران نفر از حامیان دولت هوگو چاوز دربرابر مجلس ملی این کشور امضاهای جمع اوری شده در سراسر این کشور را تحویل نمایندگان مجلس ملی این کشور دادند. سیلیا فلورس رییس مجلس ملی ونزوئلا اعلام کرد بیش از چهار میلیون و هفتصد هزار نفر با امضای خود به لغو محدودیت دو دوره ای ریاست جمهوری در این کشور که طرح هوگو چاوز رییس جمهور این کشور است رای مثبت دادند. هم اکنون یک فرد فقط دو دوره شش ساله پی در پی می تواند در ونزوئلا به عنوان رئیس جمهور فعالیت کند اما در صورت تغییر این ماده از قانون یک فرد می تواند پی در پی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود.
هرچند این طرح یکبار رد همه پرسی رای نیاورده است اما چاوز سعی دارد با بهره گیری از محبوبیت فعلی خود و فضایی که پیش از پیروزی طرفداران وی در انتخابات شهرداریها و شوراهای محلی وجود دارد بار دیگر این طرح را در معرض همه پرسی عمومی بگذارد.مسلما ایالات متحده آمریکا در راه تصویب این طرح سنگ اندازیهای زیادی خواهد نمود و مخالفان چاوز را نیز در این خصوص تحریک خواهد کرد.
از سوی دیگر،چاوز اخیرا در خصوص خط مشی ضد امپریالیستی خودنیز اظهارات جالب توجهی نموده و بر لزوم مقابله به کاپیتالیسم تاکید نموده است: رئیس جمهور ونزوئلا در نشست سران ۳۳ کشور آمریکای لاتین و کارائیب تاکید کرد کاپیتالیسم در حال مرگ است.هوگو چاوز در جریان نشست سران و مقامات بلند پایه ۳۳ کشور آمریکای لاتین و کارائیب در برزیل اظهار نموده است:
“ بادهای جدیدی در آمریکای لاتین در حال وزیدن هستند و ایده های قدیمی از جمله ایده سوسیالیسم “سیمون بولیوار” که گمان می رفت دفن شده باشند بار دیگر در حال جوشیدن هستند. در آمریکای لاتین ایده سوسیالیستی با قدرت توفان بار دیگر در حال رشد بوده و اینک بیش از هر زمان دیگری زنده است. : آن چه که در حال مرگ است نظام کاپیتالیستی است. “
اجلاس سران آمریکای لاتین و کارائیب روزهای ۱۶ و ۱۷ دسامبر در “کاستا دو سائوئیپه” برزیل با هدف تقویت همگرایی و نزدیکی بلوک های مختلف منطقه به یکدیگر برگزار شد. چاوز معتقد است که هم اکنون آمرکیای لاتین جدید شکل گرفته است.موضع گیری چاوز در خصوص پرتاب لنگه کفش خبرنگار عراقی به سوی بوش نیز جالب توجه است.رییس جمهور ونزوئلا به درستی معتقد است که اقدام خبرنگار عراقی در پرتاب کفش به سمت رییس جمهور امریکا بیانگر عزت و کرامت یک ملت است. هوگو چاوز با اشاره به اقدام این خبرنگار عراقی تاکید کرد پرتاب کفش این خبرنگار معنا دار و یاداور پرتاب و شلیک بمب های امریکایی به طرف مردم بی گناه عراق بود. همچنین چاوز معتقد است که جرج بوش رییس جمهور امریکا به علت قتل عام و کشتن مردم بیگناه عراق باید در دادگاه های بین المللی محاکمه شود .
دیدار اخیر رائول کاسترو،رئیس جمهور جدید کوبا و هوگوچاوز نیز در جای خود از اهمیت فراوانی برخوردار بود.رئیس جمهور کوبا در دیدار از ونزوئلا با تشکر از حمایتهای کاراکاس در دوران فشار اقتصادی بر اتحاد دو کشور تاکید کرده است.
رائول کاسترو رئیس جمهور کوبا در اولین سفر خارجی خود از ونزوئلا دیدار کرده است. چاوز رائول کاسترو را یکی از قهرمانان انقلاب کوبا اعلام کرد ه و اظهار نموده است که اولین سفر رئیس جمهور کوبا به ونزوئلا به اندازه اولین سفر فیدل کاسترو رهبر استقلال این کشور پس از اعلام استقلال در سال ۱۹۵۹ اهمیت دارد.در این دیدار، کاسترو نیز سپری شدن دوران سخت تحریم اقتصادی را ناشی از وجود روحیه مقاومت و اتحاد در ونزوئلا و کوبا اعلام کرده و از کمک های اقتصادی کاراکاس در این دوران تشکر کرد.کاسترو در دیدار از ونزوئلا از آرامگاه سیمون بولیوار قهرمان استقلال این کشور نیز دیدار کرده و توافقنامه های تجاری دوجانبه را امضاء خواهد کرد.
از سوی دیگر،چاوز در خصوص قیمت نفت اوپک نیز اظهاراتی داشته است.هوگو چاوز رئیس جمهور ونزوئلا روز چهارشنبه گفت وی قیمت هفتاد تا نود دلار را برای هر بشکه نفت قیمتی عادلانه می داند.
چاوز در حاشیه دیدار نشست سران امریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب گفته است که قیمت نفت باید هر بشکه هفتاد ، هشتاد و یا نود دلار تثبیت شود و این قیمت عادلانه خواهد بود. تقاضا برای نفت در جهان به سبب کند شدن رشد اقتصادی کاهش یافته است و وزیران نفت اوپک از جمله وزیر نفت ونزوئلا سعی دارند در معادلات نفتی تعادل ایجاد نمایند.
همچنین چاوزاز باراک اوباما رئیس جمهور جدید آمریکا خواسته است تا «لوئیس پوسادا کاریلس» تروریست شناخته شده ونزوئلایی را که در آمریکا پناه گرفته به این کشور مسترد کند. هوگو چاوز با اشاره به اینکه کاریلس جنایتکار و تروریست آزادانه در آمریکا زندگی می کند از اوباما خواست به درخواست استرداد او پاسخ دهد.
لوئیس پوسادا کاریلس مامور سابق “سیا” که کوبایی تبار است عامل بسیاری از اقدامات تروریستی در آمریکای لاتین از جمله انفجار هواپیمای مسافربری خطوط هوایی کوبا در سال ۱۹۷۶ و مرگ همه ۷۳ سرنشین آن است. کاریلس در ونزوئلا محاکمه و زندانی شده بود اما در سال ۱۹۸۵ موفق به فرار شد و از آن موقع تا کنون تحت پیگرد قضایی قرار دارد. این عامل سابق “سیا” که در طراحی ترور فیدل کاسترو رهبر انقلاب کوبا نیز دست داشته است از سوی مقامات آمریکایی مورد حمایت قرار گرفت و درخواست استرداد او از سوی دولت بوش رد شد.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت