شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مجسمه ساز بزرگ لیگ تخت جمشید


مجسمه ساز بزرگ لیگ تخت جمشید
بی انصافی است اگر بخواهیم با مرور نام و شخصیت پرویز خسروانی تنها وجه وابستگی او با دربار پهلوی را برای سیاه جلوه دادن او و رفتارش جلوه دهیم. خسروانی به دسته قماربازان و مختلسین بزرگ تعلق داشت اما وقتی یک بار محمدحسن انصاری فرد در مورد او گفت که نمی توان خدمات او را به جامعه ورزش فراموش کرد، به صرافت بررسی در زندگی و شخصیت او افتادم و حس کردم که تاسیس باشگاه تاج سابق و باشگاه های وابسته و ورزشگاه های ساخته شده در گوشه گوشه تهران و شهرستان ها نمی تواند حرکت کوچک و ضعیفی باشد.
خسروانی فرزند حاج شهاب محلاتی در سال ۱۳۰۱ به دنیا آمده و هنوز در قید حیات است. برادر بزرگ او مرحوم شهاب خسروانی از رجال خوش نام دوره مصدق بود و در این دوران نماینده مجلس بود. اما ۳ برادر دیگر او یعنی مرتضی خسروانی، عطاءالله خسروانی و خسرو خسروانی از رجال بدنام بعد از کودتای سیاه و امریکایی ۲۸ مرداد بودند.
خسروانی با دوچرخه عنایتی محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۲۴ باشگاه دوچرخه سواران را راه اندازی کرد. دوچرخه سواران در سال ۱۳۲۸ با سرباز ادغام شدند و تاج را ساختند. نقش سیاسی باشگاه تاج سابق در جریان قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱ در حمایت از مصدق روشن شد اما رویکرد سیاسی پرویز خسروانی و تاج دیدنی بود، در جریان حمله به خانه مصدق که روز ۹ اسفند ۱۳۳۱، یعنی ۷ ماه و ۹ روز بعد توسط اوباشی مثل شعبان جعفری و ملکه اعتضادی شکل گرفت، او و باشگاهش طراح اصلی بودند.
در جریان کودتای ۲۸ مرداد، باشگاه تاج سابق به عنوان یک پایگاه و ستاد در اختیار کرمیت روزولت و فضل الله زاهدی بود بنابراین اگر روزی به قول برخی غلط زیادی می کرده و خودش را تاجبخش می دانسته بیراه نمی گفته است، بعد از کودتای ۲۸ مرداد، پرویز خسروانی جوان سری در سرها درآورد. سال ۱۳۴۰ در حالی که تنها یک سرتیپ ۳۹ساله بود فرماندهی ناحیه یک مرکز (ژاندارمری تهران) را به عهده گرفت. ساواک گزارش می دهد که او برای عهده دار شدن این مسوولیت شروع به دسیسه و توطئه علیه نعمت الله نصیری البته با حمایت ملکه مادر - همسر رضاشاه و مادر محمدرضا - کرده است.
دسیسه ها چند سال بعد علیه مبصر رئیس شهربانی تکرار شد اما شاه برای آرام کردن پرویز، در سال ۴۶ مسوولیت ریاست سازمان تربیت بدنی را به او داد. در این سال ها، ساواک گزارش می دهد که او با ناصر گلسرخی، جلال آهنچیان و منوچهر پرتو، باند قمار و اختلاس از اموال دولتی را به راه انداختند. به همین دلیل حسین فردوست، بازرس شاهنشاهی دستور کنار گذاشتن او را از شاه گرفت و پرویز خسروانی از آن پس تنها به اداره تاج سابق پرداخت. سپهبد خسروانی طی سالیان مورد نظر تنها به رقابت با پرسپولیس و مرحوم علی عبده مدیرعامل و مسوول پرسپولیس فکر می کرد.
پرویز خسروانی بعدها به فرقه ضاله بهائیت گروید. ساواک تهران در روز ۱۰ مهرماه سال ۴۵ گزارش می دهد؛ دختر آقای نعیمی که زن سرلشکر خسروانی است، چند سال قبل توانست به طور محرمانه شوهرش را به دین بهائیت گرایش دهد و او هم با حضور آقای نعیمی رسماً به دین بهائیت گرویده و قرار بر این شد که از لحاظ حفظ پرستیژ و شئون نظامی بهایی بودن وی از چارچوب خانواده تجاوز نکند.
می گویند روز ۱۶ شهریور سال ۵۲ که طی آن پرسپولیس ۶ - صفر استقلال را برد بدترین روز زندگی پرویز خسروانی بود. روزی که او بازیکنان تاج سابق را تهدید کرد مجسمه شما را می سازیم و برسر در باشگاه تاج نصب می کنیم و در آن خواهیم نوشت؛ اینها خائن هستند و عامل تعطیلی باشگاه اینها هستند، آن روز تاریخی تا امروز مثل یک کابوس در ذهن و روح او موج می زند.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید