شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خطرات ورزش در هوای آلوده


خطرات ورزش در هوای آلوده
ورزش كردن در خارج از خانه(در هوای آلوده یك شهر بزرگ) ممكن است بیش از آنكه به نفع شما باشد، به ضررتان تمام شود.
فعالیت جسمی در میزان های بالای آلودگی هوا می تواند باعث آسیب جدی به سلامتی فرد شود؛ به خصوص افرادی كه به دویدن، دوچرخه سواری و اسكیت می پردازند، در معرض خطرند.
دكتر جوزف تی كوك- استادیار طب بالینی در مركز پزشكی ویل كورنل نیویورك- می گوید: علت، به مواد آلوده كننده هوا باز می گردد. سه آلاینده اصلی هوای شهرها ذرات ریز معلق(مخلوط ذرات جامد و قطرك های مایع در هوا)، اوزون (گازی با مولكول های حاوی سه اتم اكسیژن) و مونوكسیدكربن هستند.
این آلاینده ها باعث تحریك ریه ها می شوند، تنفس را مشكل تر می كنند و مشكلات آغازشده به وسیله آسم، برونشیت، بیماری های قلبی-عروقی و آمفیزم را بدتر می كنند.
دكتر كوك می گوید: این آلاینده ها باعث التهاب و تحریك پوشش راه های هوایی می شوند، مخاط و بلغم بیشتری تولید می شود، عضلات كوچك احاطه كننده راه های هوایی با انقباض واكنش نشان می دهند، كار تنفسی افزایش می یابد و رساندن اكسیژن به بدن مشكل تر می شود .
ذرات ریز معلق از موتورهای دیزلی اتوبوس ها و كامیون ها خارج می شوند. مونوكسیدكربن از دود سیگار و اگزوز ماشین ها حاصل می آید و می تواند اكسیژن را از دستگاه گردش خون فرد خارج كند.
قرارگیری افراد در حال ورزش كردن در معرض مونوكسیدكربن می تواند به سرگیجه، اغتشاش شعور، سردرد و درجه حرارت های بالای خطرناك بدن بینجامد. اوزون كه بزرگ ترین جزء مه دود در شهرهای بزرگ است، الگوهای تنفس را مختل می كند، اندازه راه های هوایی را كاهش می دهد و ریه ها را نسبت به اكسیژن مقاوم می كند.
● دكتر كوك برای افرادی كه مصممند در بیرون خانه ورزش كنند، نكات زیر را توصیه می كند:
▪ نزدیك جاده ها و خیابان هایی كه كامیون های سنگین و اتوبوس ها در آن در حركتند ندوید.
▪ در ابتدای صبح یا بعد از غروب ورزش كنید.
▪ در صورت امكان، درون خانه ورزش كنید.
▪ اگر دچار اشكال تنفسی شدید، فورا ورزش را متوقف كنید و نزد دكتر بروید.
● خطر دود سیگار
دود سیگار نه تنها برای سیگاری ها، بلكه برای دیگر افرادی هم كه از همان هوا تنفس می كنند مضر است.
انجمن ریه آمریكا می گوید: دود سیگار دست دوم می تواند باعث مشكلات وخیمی به خصوص در كودكان از جمله ذات الریه، برونشیت، عفونت گوش و حملات آسم شود. سعی كنید حتی الامكان كودكتان در معرض دود سیگار دست دوم قرار نگیرد.
اگر خودتان سیگاری هستید هرگز نزدیك كودك یا درون اتاق سیگار نكشید. همچنین از بازدیدكنندگان، دوستان و اعضای خانواده هم بخواهید پهلوی كودك سیگار نكشند. اگر در رستوران هستید درخواست كنید در بخش غیرسیگاری ها نشانده شوید. همچنین اطمینان حاصل كنید كه مسافرانی كه با شما و كودكتان در یك ماشین نشسته اند سیگار نمی كشند. با تماس با مدرسه مطمئن شوید كه كودكتان فعالیت های فوق برنامه مدرسه را در محیطی بدون دود سیگار می گذراند.
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید