دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

وظایف و مسوولیت های ما در سال پیامبر اعظم(ص)


وظایف و مسوولیت های ما در سال پیامبر اعظم(ص)
رسول اكرم محمدبن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم كلمه الهی بود و كلام الهی فوق همه كلمه ها و اندیشه هاست.
ظهور اسلام در پرتو مجاهدت های نبی اكرم (ص) و صحابه بزرگوار آن حضرت نقطه عطف تاریخ بشری است كه دستاوردهای بیشمار پیشرفت همه جانبه تمدن كنونی را فرا روی بشریت قرار داده است و كمترین دستاوردها از این شجره پاك آسمانی گسترش خواندن، نوشتن و عالمگیر شدن علوم در جهان اسلام و انتقال این علوم ابتدا به اسپانیا، ایتالیا، آلمان، انگلستان و... سایر ملل و دول اروپا و سپس همه جهانیان شد، به طوری كه بدون این نقطه عطف آسمانی هرگز تمدن هایی چون روم، مصر و ایران باستان راهی به تمدن كنونی نداشتند. دلایل تاریخی این حقیقت غیرقابل انكار بی شمار است. یكی از این دلایل اقرار مكرر دانشمندان اسلامی و خصوصا غیراسلامی و اروپایی به این حقیقت عظیم است كه نمونه كوچكی از آن را هم اكنون شاهد می باشید.
متاسفانه جامعه به ظاهر پیشرفته غرب جنگ روانی گسترده ای را علیه جهان اسلام شروع نموده است كه پیشقراولان آن افراد شناخته شده ای همچون بوش می باشند. خوشبختانه دانشمندان بنام این جوامع نه تنها پیامبر اسلام را از بزرگان تراز اول تمدن بشری می دانند بلكه با صراحت تمام بر جهانی شدن دین اسلام به علت مزایای بی شمار آن اقرار نموده اند.
● باش تا صبح دولتت بدمد
تولستوی، نویسنده و فیلسوف اخلاق گرای معروف روسیه كه آموزه هایش سر مشق رهبران بزرگ سیاسی در جهان بوده است در كتاب اسلام و عرب دكتر گستاولوبون صفحه ۱۵۴ و ۱۵۹ نظریه صائبی در مورد پیامبر اسلام به شرح زیر دارد: «شخص شخیص پیامبر اسلام سزاوار همه گونه احترام و اكرام می باشد. شریعت پیغمبر اسلام به علت توافق آن با عقل و حكمت در آینده عالمگیر خواهد شد.»
● وظایف امت اسلام در قبال رسول الله (ص)
اولین ركن از اركان اسلام شهادتین است یعنی گواهی دادن به اینكه هیچ معبود فرمانروا و فریادرسی نیست جز الله و محمد(ص) فرستاده خداست.
تحقق یافتن قسمت دوم از شهادتین یعنی گواهی به رسالت پیامبر اكرم(ص) زمانی عملی می شود كه ما به عنوان یك مسلمان به وظایفی كه در قبال آن حضرت داریم عمل كنیم و جهت اجرای آن وظایف تلاش كنیم در این صورت است كه ایمان شخص كامل و نیمه دوم كلمه شهادتین تحقق پذیرفته است. در غیر این صورت گواهی اش ارزشی ندارد چرا كه منافقین هم گواهی به رسالت آن حضرت می دادند(منافقون/۱) ولی گواهی آنها مقبول واقع نشد و نفعی برای آنها دربرنداشت چرا كه به مقتضیات و معنای آن گواهی(شهادت) عمل نكردند.
بنابراین مناسب است به برخی از وظایفی كه امت اسلام در قبال پیامبر عظیم الشان خویش برعهده دارد اشاره كنیم و راهكارهایی جهت یاری و نصرت رسول الله ارایه دهیم تا هر شخصی بنا به توان و موقعیت و جایگاه خویش به آن وظایف عمل نماید. باشد كه دراین مقطع حساس زمانی كه دشمنان اسلام جسارت اهانت به ساحت مقدس آن حضرت(ص) را به خود داده اند ما به گوشه ای از وظایف ایمانی خویش در قبال آن حضرت(ص) عمل نموده باشیم.
الف) وظایف فردی:
۱) فهم صحیح دلائل نبوت آن حضرت(ص) و اینكه آن حضرت فرستاده رب العالمین است دلیل اصلی آن قرآن كریم می باشد چرا كه گواهی به صدق نبوت آن حضرت داده است.
۲) توجه به این مطلب كه همچنانكه خداوند از قرآن محافظت نموده است از سنت پیامبر نیز محافظت كرده است به وسیله تلاش گسترده و عظیمی كه علما در طول تاریخ در این رابطه به خرج داده اند كه در طی آن احادیث صحیح از ضعیف و موضوع تشخیص داده و آن احادیث را با دقیق ترین اصول كه منحصر به امت اسلام است جمع آوری نموده اند.
۳) محبت ورزیدن نسبت به آن حضرت از طریق توجه به صفات ظاهری و اخلاقی آن حضرت(ص) و خواندن شمایل و خصلتهای ویژه آن حضرت و اینكه كمال بشری در صورت و سیرت آن حضرت خلاصه شده است. «آنچه خوبان همه دارند تو تنها داری» و مقدم شمردن محبت آن حضرت بر محبت زن و فرزند و پدر و خویشتن.
ب) وظایف اجتماعی و خانوادگی:
۱) تربیت فرزندان به طوری كه پیامبر(ص) را دوست بدارند، به گونه ای كه در همه حالات از پیامبر(ص) پیروی كنند و به او اقتدا نمایند.
۲) تهیه كتاب، نوار، CD و فیلمهایی از زندگی و سیره پیامبر جهت استفاده خانواده و فرزندان.
۳) تشویق فرزندان به اختصاص دادن قسمتی از مخارج روزانه به خاطر تطبیق عملی برخی از احادیث پیامبر(ص) مثل سرپرستی ایتام، غذا دادن به نیازمندان، یاری كردن محتاجان.
ج) وظایف آموزش و پرورش و مراكز علمی:
۱) كاشتن نهال محبت پیامبر(ص) در قلب كودكان و نوجوانان به وسیله آشكار نمودن حق پیامبر بر امتش.
۲) برگزاری سخنرانی های متعدد پیرامون جوانب مختلف شخصیت آن حضرت(ص).
۳) تشویق مسوولین تالیف در آموزش و پرورش و مراكز علمی در مورد اضافه كردن ماده درسی سیره نبوی به برنامه های درسی.
ناهید بنشاسته
منبع : روزنامه جوان