چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ضیافت رمضان


ضیافت رمضان
خدایا مرا در این روز بر روزه و عبـادت یار كن و از رفتارهای بیهوده و گناهان بركنارم دار و در آن، یادت را روزیم كن و مداومت بخش، به توفیق خودت ای راهنمای گمراهان.
●یك حكم شرعی
پرسش: در یكی از روزهای ماه رمضان روزه گرفتم ولی دندانهایم را مسواك نزدم، و بدون اینكه باقیمانده غذاهای لابلای دندانها را عمداً ببلعم، خودبخود بلعیده شده است. آیا قضای روزه آن روز بر من واجب است؟
پاسخ: اگر علم به وجود باقیمانده غذا در بین دندانهایتان و یا علم به رسیدن آن به حلق نداشته اید و فرو رفتن آن هم عمدی و با التفات نبوده، قضای روزه بر شما واجب نیست. مقام معظم رهبری
●یك حكمت
عارفی چه نیكو می گفت: كسی كه محبت را توصیف كند، آن را نشناخته ست.
كشكول شیخ بهایی
●یك سخن
در محضر قرآن، زنگار دل را پاك كنیم...
كتاب وحی، با همه نوشته های دست بشر متفاوت است. با آنكه این كتاب آسمانی برای بشر و هدایت او به نگارش در آمده _ هدیًً للناس _ لیكن نه از آن دست كتابهایی است كه بتوان به سادگی، اعماق آن را در نوردید، و نه آن از سبك كتبی است كه دور از فهم و شناخت مخاطبانش به رشته تحریر در آمده باشد.
لایه های متنوعِ این كتاب مقدّس، زمینه را برای بهره گیری تمامی گروههای سنّی در رده های گوناگون علمی باز گذارده است. برداشت های ظاهری از آن در خور فهم عموم مردم است در حالی كه درك عمیق مفاهیم، لایه ها و بطون آن، به فرزانگان و اندیشوران و بلكه انسان های كامل سپرده شده است. گر چه تدبّر و تأمّل در مفاهیم و معانی آیات، خواستِ اصلی را تشكیل می دهد- أفلا یتدبّرون القرآن- لیكن قرائت آیه ها نیز، فی حدّ نفسه مطلوبیت دارد.
ماه مبارك رمضان _ كه به دلیل نزول آیات وحی در این ماه - به بهار قرآن نام گرفته، بهترین فرصت برای انس با آیات وحی و تلاوت آنهاست. از این رو؛ بیشترین تأكید بر اهتمام و توجه همه جانبه به این كتاب آسمانی صورت پذیرفته است. تأثیر شگرف آموزه های این كتاب، بر روح و جان آدمی - به دلیل وحیانی بودن آن- بر دوست و دشمن پوشیده نیست. روزه داران نیز همچون دیگر آحاد بشری - و بلكه بیشتر از آنان _ در معرض بهره گیری از این فضای روحبخش و معنوی قرار دارند. آنها اگر بخواهند زنگار دل خویش را بزدایند و از فاصله خویش با خالق هستی قدری بكاهند، ناگزیر از انس با قرآن و تلاوت آیات وحی هستند.
البته چنانچه قرائت، با تأمل و درنگ در مفاهیم والا و ارزشمند آن همراه گردد، بدون تردید؛ بر حجم تأثیرات آن خواهد افزود. پیامبر گرامی اسلام حضرت ختمی مرتبت، در سخنی از یك حقیقت پنهان در وجود آدمی پرده برداشته و می فرماید: دل همچون آهن زنگار می گیرد، زنگار دلهایتان را با تلاوت قرآن صیقل دهید .
نقش منحصر به فرد و بی بدیل قرآن در پیرایش باطن و طهارت روح، بایسته توجه روزه داران در این ماه مبارك است، از این رو؛
۱. قرائت همه روزه آیات و لو در حدّ چند آیه، به ویژه در حال و هوای این ماه، مطلوب و مورد سفارش است.
۲. تأمّل در معانی و بلكه تفسیر آیات، در كنار تلاوت زیبا و دلنشینِ آنها، حداقلّ وظیفه ای است كه از پیروان پیامبر مكرّم اسلام (ص) انتظار می رود.
۳. عمل به دستورات و خواسته های این كتاب آسمانی، هدف اصلی از تشریع این قانون اساسی مسلمانان به شمار می رود. از این رو؛ پیاده سازی این فرامین نورانی _ ولو به گونه ای تدریجی _ خواست پیام آور مكتب حیاتبخش اسلام است.
۴. زیبا سازی های شكلی و ظاهری آیات قرآن در قالب های صوت و لحن و...، و یا حفظ آنها به صورت ترتیبی و یا موضوعی _ كه در جای خود، لازم و شایسته است _ نباید مانع تدبّر و تعمّق، و سپس به كاربستن آموزه های وحیانی آن، گردد. از این رو؛ قراء و حفّاظ قرآن، رسالتی سنگین در توسعه فرهنگ مفهومی قرآن بر عهده دارند. آنان باید از پیشقراولان عمل به آیات وحی بوده و زنگار دل خویش را با قرآن بزدایند تا الگویی مناسب برای جامعه اسلامی قلمداد شوند.
علی اصغر عطّاران طوسی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید