شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ریزسنج Micrometer


میکرومتر به ابزارهای دقیقی گفته می‌شود که برای اندازه‌گیری‌های کوچک به کار می‌رود و معمولاً عمل اندازه‌گیری با آن با چرخاندن پیچ تنظیم که گام دندانهٔ بسیار ظریفی دارد انجام می‌شود. قاب ریزسنج نعل شکل و یک سر آن دارای فک ثابت سخت و آبداده و سر دیگر آن مجهز به طبلک مدرج است. ریزسنج ابزار دقیقی است که کاربرد گسترده‌ای در اندازه‌گیری‌های تا یک صدم یا حتی تا یک هزارم میلی‌متر دارد. ریزسنج در انواع و اندازه‌های گوناگون و برای اندازه‌گیری‌های درونی بیرونی و عمق قطعه کار ساخته شده است. گام پیچ محور ریزسنج ۵/۰ میلی‌متر است (۲۰ دندانه در هر سانتی‌متر) بنابراین هنگامی که طبلک به اندازهٔ یک درجه چرخانده می‌شود فک متحرک اندازه‌گیری به اندازه ۰۱/۰ میلی‌متر به سوی فک ثابت یا برعکس حرکت می‌کند. خط طولی پوسته با خط ریز عمودی با فاصله مساوی یک میلیمتر تقسیم بندی شده است. تقسیم‌بندی بالای خط طولی از صفر آغاز شده و خطی که با رقم ۵ نمایانده شده نمایش پنج میلی‌متر و خطی که با رقم ۱۰ نماینده شده نمایش ۱۰ میلی‌متر و... است. تقسیم‌بندی پایین خط از ۵/۰ میلیمتر آغاز شده و به ترتیب نمایانگر ۵/۰ و ۵/۱، ۵/۲ میلی‌متر است.
لبه شیب‌دار طبلک به ۵۰ قسمت مساوی تقسیم شده و هر فاصله نمایانگر یک صدم میلی‌متر است. برای خواندن ریزسنج برحسب صدم میلی‌متر اندازهٔ خوانده شده بر روی پوسته با شماره‌ای از طبلک که در امتداد خط طولی پوسته قرار گرفته است جمع می‌شود.
● ریزسنج رادیوئی Radio Micro Meter
ابزاری بسیار حساس برای اندازه‌گیری تابش‌های گرمائی، عبارت است از یک ترموکوپل مستقیماً متصل به تک حلقه مسی که سیم‌پیچ یک گالوانومتر حساس را تشکیل می‌دهد.
● ریزسنج ورنیه‌دار Vernier Caliper
روش استفاده از ریز سنج‌هائی که تا یک هزارم میلی‌متر مدرج شده باشند نیز مانند ریزسنج‌هائی است که تا یکصدم میلی‌متر مدرج شده‌اند با این تفاوت که در ریز سنج‌های ورنیه‌دار اندازهٔ اضافی یک هزارم نیز از روی ریزسنج خوانده شده و به اندازه خوانده شده تا یک صدم افزوده می‌شود.
درجه بندی ورنیه روی پوشته به ۱۰ قسمت تقسیم شده است اندازه کمانی که درجه‌بندی روی طبلک را می‌پوشاند. بنابراین تفاوت میان یکی از تقسیمات روی ورنیه و یکی از تقسیمات روی طبلک معادل یک دهم تقسیم‌بندی روی طبلک یا به عبارت دیگر برابر یک‌هزارم میلیمتر است.
منبع : مطالب ارسال شده