یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


اجرای پروژه مشترک ایران و ایتالیا فصل جدیدی را در توسعه شیلاتی سیستان رقم می زند


امضای سند پروژه توسعه آبزی پروری در سیستان و بلوچستان بین شیلات ایران و دولت ایتالیا و دفتر برنامه عمران ملل متحد، فصل جدیدی از روند اجرایی توسعه شیلاتی در این منطقه را رقم می زند. بنا برمفاد این سند چشم اندازهای توسعه در زیرساخت های فناوری ، بهبود روشهای تولید ماهی در منطقه زابل از عمده محور های مورد توجه می باشد . اقای قویدل مدیر كل شیلات سیستان در این خصوص به سوالات پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران (شیلنا) پاسخ داده است كه در ذیل می خوانید:
شیلنا - جناب آقای قویدل لطفا در مورد ویژگی های پروژه های مشترك ایران و ایتالیا كه با هدف توسعه آبزی پروری در منطقه سیستان به اجرا در می آید توضیح دهید?
•اساسا ویژگی های عمده این طرح مشترك شامل، اصلاح و بهبود روشهای موجود و تجارب فعلی استان با استفاده از تكنولوژیهای جدید آبزی پروری دنیا می باشد. به این منظور سعی بر آنست تا ضمن استفاده حداكثر از امكانات موجود، اقدام به تجهیز و تقویت سیستمهای پرورشی گردد. ارائه خدمات كارشناسی و تامین بخشی از تجهیزات، لازمه بخشهایی از عملیات اجرایی می باشند.
شیلنا - در حال حاضر، وضعیت آبزی پروری در استان چگونه است، اگر تصویر آماری از فعالیت ها ارائه فرمائید ممنون می شویم؟
علیرغم خشكسالی هفت ساله، آمار تولیدی استان در سال ۱۳۸۳ به شرح ذیل می باشد كه با توجه به جاری شدن آب در منطقه و آبدار شدن دریاچه هامون، این روند رو به افزایش خواهد بود.
شیلنا - فكر می كنید در چه زمینه هایی، تنگنا و مشكلات ، بیشتری وجود دارد؟
•وجود سیستم بوروكراسی پیچیده از عوامل اصلی تاخیر در اجرای پروژه می باشد. این امر باعث می گردد سیكل كاری در زمان نامناسبی به مرحله اجرا در آید و برنامه ریزیهای صورت گرفته نیز با مشكل مواجه شود.
همچنین مسائل مالی و اداری موجود نیز كم و بیش روند كار را دچار مشكل می كند.
با اینحال در صورت كاهش سیستم بوروكراسی موجود، مشكل خاص دیگری وجود نخواهد داشت.
شیلنا - به نظر شما تحقق اهداف این پروژه چه دگرگونی هایی از حیث رفع موانع توسعه و ایجاد شاخص های جدید توسعه آبزی پروری در منطقه خواهد داشت؟
•با توجه به پتانسیل استان و شرایط موجود، در صورت رفع مشكلات موجود، صرفه اقتصادی طرحهای آبزی پروری افزایش خواهد یافت و با اشتغالزایی موثر، زمینه بهبود وضعیت اجتماعی استان كه از ساختار سنی كاملا جوان برخوردار می باشد را فراهم می كند. همچنین هم مرز بودن استان با دو كشور خارجی، زمینه صدور محصولات از جمله میگوی آب شیرین و قزل آلا را فراهم می كند. همچنین با افزایش تولید آبزیان، زمینه ایجاد كارگاهها و كارخانه های بسته بندی و فرآوری فراهم خواهد شد.
شیلنا - روند زمانی پروژه مشترك به چند مرحله تقسیم شده و در هر یك از مراحل چه اقداماتی صورت می پذیرد؟
•این پروژه برای مدت سه سال پیش بینی شده و منابع در نظر گرفته شده در دو بخش: كمكهای بلاعوض و تسهیلات، خلاصه شده كه بخش اول در راستای برنامه های آموزشی و تكنولوژی و بخش دوم جهت خرید، تامین، نصب و راه اندازی تجهیزات، هزینه خواهد شد. ولی متاسفانه علیرغم توافقات بعمل آمده در استان و تهران، روند اجرایی آن هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده و استان به شدت از این قضیه رنج می برد. چرا كه یك سری انتظارات و توقعاتی بوجود آمده كه هرگز عملی نشده است.
شیلنا - آیا در طول اجرای پروژه مشترك برنامه های آموزشی ویژه یا كارگاههای آموزشی ضروری برای عوامل اجرایی پیش بینی شده است؟
•در بخش آموزش، هم برای كارشناسان و هم برای پرورش دهندگان بازدیدها و دوره های آموزشی لازم و متناسب هر پروژه پیش بینی گردیده است.
شیلنا - لطفا در مورد ضوابط و ملاكهای انتخاب عوامل اجرایی و كارشناسی پروژه مذكور در بخش ایرانی آن توضیح دهید.
•كارشناسان و عوامل داخلی پروژه، بر اساس سابقه فعالیتی كه در قسمتهای مختلف اداره كل شیلات سیستان طی سالیان گذشته داشته اند و تجارب ارزنده ای پیدا كرده اند، انتخاب شده اند. كارشناسان ایتالیایی نیز تاكید دارند كه از كارشناسان استان جهت آشنایی با وضعیت موجود و داشتن تجربه لازم بهره گیری شود.
شیلنا- جناب قویدل از شركت شما در این گفتگو و اطلاعات مفیدی كه مطرح كردید تشكر می كنم .
برای مشاهده جدول به پیوست ۱ مراجعه نمائید
گفتكو و تدوین: سیامك مدبیگی