یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

آمادگی دفاعی ارتش


آمادگی دفاعی ارتش
پیشرفت و توسعه كشورها، حركت ملت‌ها به سمت رفاه بیشتر و متعاقب آن نیاز به منابع بزرگتر، افزون‌طلبی انسان‌ها - كه تعارض میان منافع ملت‌ها را به دنبال داشته - همه و همه موجب شده تا تهدیدات امنیتی به صورت یك پدیده دائمی در روابط بین‌الملل نمایان شود. از همان زمان كه بشر، صنعت و تكنولوژی را در جنگ‌ها به خدمت گرفت، نیاز به داشتن ارتش حرفه‌ای و قوه قهریه به منظور دفاع از منافع ملی برای كشورها تثبیت شده است.
بنابراین پربیراه نیست اگر بگوییم كه امروزه اقتدار ملی كشورها در اقتدار نظامی آنها خلا‌صه می‌شود و وجود ارتش در هر مملكتی ضامن استقلا‌ل و بقای آن است. همزمان با پیروزی انقلا‌ب شكوهمند اسلا‌می در ایران و اعلا‌م مواضع مقتدرانه <نه شرقی نه غربی> از سوی امام راحل(ره)، وقتی شرق و غرب به سركردگی اتحاد جماهیر شوروی و ایالا‌ت متحده آمریكا از این همه صلا‌بت انقلا‌ب پویای اسلا‌می در ایران احساس خطر كردند، طبیعی بود كه تهدیداتی را برای این نظام تدارك ببینند.
چرا كه از یك سو آمریكا كه تا قبل از انقلا‌ب بر اوضاع ایران و منطقه خاورمیانه تسلط داشت موقعیت خود را از دست رفته می‌دید و مترصد فرصتی بود كه شرایط را به حالت قبلی بازگرداند و از سوی دیگر شوروی كه اندیشه سوسیالیسم و كمونیسم را مترقی‌ترین اندیشه جهان قلمداد می‌كرد، ایدئولوژی اسلا‌می و انقلا‌بی ایران را برنمی‌تافت.
از این رو هر دو قطب شرق و غرب - كه به‌طور مكرر سابقه مقابله بر سر منافع یكدیگر را داشته‌اند - برای سرنگونی حكومت جدیدالتأسیس جمهوری اسلا‌می در ایران هم‌پیمان شده و توطئه‌هایی را آغاز كردند. هم‌پیمانان جدیدو دشمنان سابق به‌خوبی دریافتند كه این نظام جوان، سازش‌پذیر نیست، چرا كه آن سازشی كه آنها به دنبالش هستند، یعنی تسلیم بی‌چون و چرا، یعنی استعمار و استثمار. یعنی سر فرودآوردن در مقابل خواسته‌های خودخواهانه ابرقدرت‌ها؛ و چنین چیزی در قاموس پیروان حضرت امام(ره- ) كه پیرو مكتب حسینی بوده و الگوی خود را یاران وفادار سیدالشهدا(ع) می‌دانستند - معنا نداشت.
ما دست در دست هم با نثار خون خود انقلا‌ب نكرده بودیم تا بار دیگر در زیر یوغ استكبار قرار بگیریم. پس راه دیگر را برگزیدیم كه همانا <مبارزه> بود و از همین‌روست كه انقلا‌ب اسلا‌می ایران از بدو پیدایش همزاد تهدیدات بوده است. دشمنان هم‌پیمان ما ضمن بررسی شرایط حاضر، برای انتخاب بهترین گزینه به‌منظور آغاز توطئه‌ها علیه جمهوری اسلا‌می ایران، راه دشواری در پیش رو نداشتند.
آنها صدام را - كه جیره خوار شرق و از اقمار شوروی به حساب می‌آمد - برگزیدند تا با حمایت‌های غرب، حركات خصمانه‌ای را برضد ایران شروع كنند، اما خوشبختانه چنین وضعیتی در تدابیر حكیمانه بنیانگذار انقلا‌ب(ره) پیش‌بینی شده بود. اگرچه در آن مقطع حساس از انقلا‌ب، حوادثی اتفاق افتاد و توطئه‌هایی وجود داشت تا ارتش روز به روز ضعیف‌تر شود، اما امام خمینی(ره) با دوراندیشی مثال‌زدنی خود، راه پشتیبانی بی حد و حصر از ارتش و تقویت نیروهای مسلح را در پیش گرفت تا توطئه‌های بدخواهان انقلا‌ب و نقشه انحلا‌ل ارتش نقش بر آب شود و بحمدا... این رویه تا به امروز نیز از سوی مقام معظم رهبری و فرماندهی كل قوا نیز تداوم یافته است.
به دست گرفتن فرماندهی ارتش و نیروهای مسلح از سوی حضرت امام(ره) و اعلا‌م روز ۲۹ فروردین به‌عنوان روز ارتش از جمله اقدامات راهبردی ایشان بود كه به‌موقع توطئه‌های بزرگی را خنثی كرد. در واقع حماسه ۲۹ فروردین نیروی عظیم نظامی موجود در كشور و باقیمانده از رژیم سابق را احیا كرد و موجب شد تا این نیرو با روحیه‌ای دوچندان برای دفاع از كیان سرزمین اسلا‌می آماده شود.
همه این اتفاقات در حالی روی می‌داد كه همزمان در خارج از مرزهای كشور، دشمن آماده می‌شد تا با حمله نظامی، انقلا‌ب نوپای برخاسته از اراده ملت بزرگ ایران را براندازد. همچنان كه سرلشگر رفیق سامرایی - از افسران اطلا‌عاتی رژیم صدام - در كتاب خود به نام <ویرانی دروازه شرقی> درباره جنگ تحمیلی علیه ایران می‌نویسد: <از یك سال قبل (از شروع جنگ) طرح‌های لا‌زم با جزئیات كامل تهیه شده بود و به صورت مستمر مرور می‌شد.> بنابراین سناریوی حمله به جمهوری اسلا‌می ایران از مدت‌ها قبل از ۳۱ شهریور ۵۹ نوشته شده بود و مزدوران داخلی آنها نیز در قالب گروهك‌ها و تشكل‌های سیاسی نظیر منافقین و... در پی تضعیف و انحلا‌ل ارتش بودند تا در زمان حمله صدام هیچ نیروی مدافعی بر سر راه آنها نباشد كه خوشبختانه این توطئه‌ها با نگاه حكیمانه و الهی حضرت امام(ره) كشف و به وسیله تقویت ارتش خنثی شد. ایشان تقویت ارتش را مساوی بقای نظام دانسته و فرمودند: <ارتش اساس استقلا‌ل و ستون فقرات كشور است.>
دلا‌ورمردان ارتش جمهوری اسلا‌می ایران نیز با روحیه گرفتن از بیانات امام عظیم‌الشأن امت و اعتماد غرورانگیز ایشان نسبت به ارتش، كوشیده‌اند تا پاسخ این اطمینان را با تقویت آمادگی خود در راه حفظ استقلا‌ل، تمامیت ارضی و بقای نظام مقدس جمهوری اسلا‌می بدهند و لا‌یق نظر لطف ایشان به ارتش باشند.
ارتش جمهوری اسلا‌می امروز پیرو این باور، تمام تلا‌ش خود را معطوف كرده تا چه به لحاظ سخت‌افزاری و چه نرم‌افزاری قوی‌تر از گذشته باشد. لذا به جرأت می‌گویم كه توان دفاعی نیروی زمینی ارتش از بدو تشكیل این نیرو در ایران، امروزه در بالا‌ترین حد خود قرار دارد و غرورآفرین اینكه این توانمندی متكی به نیروهای متخصص و منابع داخلی كشور عزیزمان ایران است. نیروی انسانی سلحشور، شجاع و آگاهی كه انگیزه اصلی آنها دفاع از كیان، آب و خاك و هویت ملی و اسلا‌می مملكت است و به لطف الهی عاشقانه در صحنه دفاع از كشور حضور دارند.
حضور چنین نیروی عظیمی كه از بطن ملت شریف ایران همچون یك جریان دائمی در یگان‌های ارتش جریان دارد، به صورت روزانه و چه بسا لحظه‌ای در راه امنیت و دفع تهدیدات احتمالی نقش‌آفرینی می‌كنند. بدون شك هیچ انسان عاقلی كشوری مستقل و مقتدر را بدون حضور یك ارتش منسجم نمی‌تواند بپندارد.
حتی تصور چنین چیزی وحشتناك است. برای ما كه در همسایگی عراق و افغانستان هستیم و جنگ به وقوع پیوسته در آن كشورها را از نزدیك رصد كرده‌ایم، كاملا‌ واضح و روشن است كه عدم برخورداری از مرزبانان قوی و قوای نظامی آماده در پادگان‌ها مساوی است با هجمه نظامی دشمنان، مساوی است با هرج و مرج و خدای ناكرده نابودی كشور.
باید بدانیم كه اینها داستان نیست، بلكه عین واقعیت است. مردم ما عدم حاكمیت دولت در عراق و افغانستان را مشاهده كرده‌اند و دیده‌اند كه دشمن بر اوضاع مسلط شده و هیچ‌كس به دیگری رحم نمی‌كند، اما خوشبختانه در ایران اسلا‌می با اتكال به خداوند، تاكید بر اتحاد یكپارچگی ملی و نیز در سایه اقتدار ارتش و سایر نیروهای مسلح وضعیت به‌گونه دیگری رقم خورده است. امروز به لطف الهی ارتش و نیروهای مسلح مقتدر جمهوری اسلا‌می ایران با هوشیاری تهدیدات را شناسایی كرده، میزان و نوع آنها را مورد برآورد قرار داده و متناسب با آن به تجهیز و آماده‌سازی خود می‌پردازند و همین بیداری و تلا‌ش بی‌وقفه آنهاست كه طرح‌های متجاوزانه دشمن را به تأخیر انداخته و یا خنثی می‌كند.
خروج موفق و پیروزمندانه نیروی زمینی ارتش از صحنه‌های ایثار و حماسه هشت سال دفاع مقدس - كه با تقدیم ۴۸ هزار شهید و ۲۴۰ هزار جانباز همراه بوده - نیز گویای كارنامه درخشان این نیروست. علا‌وه بر این از زمان پایان جنگ تحمیلی تا به امروز، تعدادی از لشگرهای قدرتمند نیروی زمینی ارتش، مأمورین حراست از مرزهای غربی و جنوب غربی كشور را برعهده داشته و هرگونه تحركات عناصر مشكوك را زیر نظر دارند.
همچنین یگان‌های مهندسی رزمی نیروی زمینی نیز پس از قطعنامه ۵۹۸ تاكنون همچنان مشغول پاكسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجره هستند و تاكنون بیش از یك میلیون هكتار از اراضی آلوده را پاكسازی و تحویل كشاورزان كرده‌اند و طی این مدت میلیون‌ها مین ضد نفر و ضد خودرو و گلوله‌های عمل نكرده، باقیمانده از دوران دفاع مقدس را كشف و خنثی كرده‌اند و در این راه بیش از ۱۶۰ شهید و ۷۰۰ نفر جانباز را به پیشگاه ملت شریف ایران تقدیم كرده‌اند.
از دیگر افتخارات ارتش جمهوری اسلا‌می ایران در سال‌های پس از جنگ تحمیلی، شركت در عملیات‌های متعددی امدادرسانی به هموطنان در بلا‌یای طبیعی نظیر زلزله منجیل و رودبار، قزوین، بم، سیل استان گلستان و... بوده و نیروی زمینی این افتخار را داشته كه در این قبیل حوادث در زمره اولین نیروهایی باشد كه در محل حادثه حاضر می‌شوند.
كمك به انتقال صندوق‌های رأی در برپایی گسترده انتخابات در اقصی نقاط میهن اسلا‌می و جابجایی مسوولا‌ن كشوری از دیگر فعالیت‌های این نیرو به‌شمار می‌رود. به لحاظ بازسازی، بهینه‌سازی و ساخت انواع تجهیزات و تسلیحات نظامی (از قبیل خودرو، سلا‌ح و ادوات) نیز پیشرفت‌های بزرگی در كل ارتش و به‌ویژه در نیروی زمینی صورت گرفته است. این موفقیت‌ها با عنایت خداوند متعادل و تلا‌ش شبانه‌روزی غیورمردان این نیرو و با همكاری متخصصان و كارشناسان داخلی حاصل شده و بحمدا... توانسته‌ایم تمامی ادوات مورد نیاز خود را به دست توانمند جوانان ایرانی تولید كنیم. از دیگر توفیقات ما این است كه محاصره اقتصادی و نظامی كشور تأثیر مثبتی بر روند تهیه نیازمندی‌های نظامی ما داشته كه موجب حركت ما به سمت خودكفایی شده است و تمامی ادوات و سلا‌ح‌های بازسازی یا ساخته‌شده در داخل نیز در رزمایش‌ها مورد آزمایش قرار گرفته و تأثیرگذاری آن به اثبات رسیده تا ما امروز با افتخار از خودكفایی ارتش سخن بگوییم.
در كنار فعالیت‌های رزمی و دفاعی صورت‌گرفته در سطح نیروی زمینی ارتش، این نیرو در زمینه‌های فرهنگی و مذهبی نیز عملكرد قابل قبولی داشته است. تعداد زیادی از فرزندان این مرز و بوم كه از نعمت خواندن و نوشتن محروم بوده‌اند، با برنامه‌ریزی‌های انجام شده و برگزاری كلا‌س‌های متعدد، در طول دوران خدمت سربازی از این نعمت برخوردار می‌شوند. رشد چشمگیر آموزش و بهره‌مندی از قرآن كریم را نیز می‌توان از جمله مهمترین اقدامات ارتش در زمینه فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی دانست.
سیدناصر حسینی
جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش
منبع : روزنامه اعتماد ملی