پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا


باز هم مدرسه‌ات دیر شده؟!


باز هم مدرسه‌ات دیر شده؟!
یكی از رایج‌ترین مشكلات والدین، بگو مگوهایی است كه صبحگاهان بر سر بیدار كردن فرزندان برای رفتن به مدرسه پیدا می‌كنند. در فرهنگ ما ایرانیان، بیدار كردن فرزندان بیشتر برعهده مادران است اما برخی مادران كه مهارت‌های كافی را در این زمینه فرا نگرفته‌اند، هنگام صدا زدن كودكان برای برخاستن از تختخواب و آماده شدن،‌ دچار مشكل می‌شوند. به همین دلیل چند الگوی ساده را به شما آموزش می‌دهیم:
● صدای زنگ ساعت
مادران هر روز صبح فرزند خود را از خواب بیدار می‌كنند در حالی كه این دلسوزی مادر، فرزند را به مرور دچار مشكل می‌كند. فرزندان ما از اینكه باید با صدای مادر از خواب شیرین برخیزند، احساس خوبی ندارند اما برعكس مادران، پتو را از روی فرزندان می‌كشند و با صدای بلند می‌گویند: <بلند شو، دیرت شد> كه این رفتار بیزاری كودك از بیدار شدن را در پی دارد. بنابراین توصیه می‌كنیم كه فرزندان با صدای زنگ ساعت بیدار شوند تا صدای مادر.
این نكته را نیز به یاد داشته باشید كودكی را كه نمی‌تواند صبح زود با قیافه شاداب و با نشاط از خواب بیدار شود، نباید تنبل و بداخلاق بنامیم و به جای آنكه با كودكان خود وارد جنگ شویم، بهتر است اجازه دهیم دانش‌آموز ۱۰ دقیقه بیشتر بخوابد و برای جبران نیز ساعت را ۱۰ دقیقه جلوتر كوك كنیم.
دقت كنیم شیوه صحبت با دانش‌آموزانمان نشانگر همدردی و درك باشد و از رفتار توام با خشونت یا اهانت خودداری كنیم. به طور مثال بگوییم: <چقدر لذتبخشه كه آدم توی رختخواب بمونه و خواب‌های شیرین ببینه، پنج دقیقه دیگه هم لذت ببر.> گفتن چنین جملات با احساسی، صبح را برای كودك‌تان شیرین و دلپذیرتر می‌كند. به جملات مثبت اشاره كردیم، پس جملات منفی شایع را هم بشنوید: <بلند شو تنبل>، <اگه مردی بلند شو.> گفتن چنین جملاتی رابطه گرم شما را با فرزندتان خراب می‌كند.
● صبحانه و سلامت
تحقیقات بی‌شماری نشان داده است كه دانش‌آموزان باید حتما صبحانه بخورند اما برخی دانش‌آموزان تمایل چندانی به صرف صبحانه ندارند بنابراین باید سعی كنید كودكان به صبحانه خوردن علاقه‌مند شوند و تحت هیچ شرایطی ناشتا به مدرسه نروند. همیشه به یاد داشته باشید كه صرف صبحانه، قدرت فراگیری دانش‌آموزان را به شدت افزایش می‌دهد.
یك نكته مهم دیگر را یادآوری كنیم كه هنگام صرف صبحانه، زمان نصیحت كردن و درس اخلاق دادن به دانش‌آموز نیست. وقت صبحانه خوردن، زمان مناسبی است كه دانش‌آموز درك كند خانه، محیطی شاد با غذاهای خوب و دلچسب است. بنابراین برای آموزش نكات اخلاقی به دانش‌آموزان زمان دیگری را انتخاب كنید.
● كفش پوشیدن، جنگ اول
گروهی از والدین هنگام كفش به پا كردن دانش‌آموزان، بر سر بستن بند كفش دانش‌آموزان، یك جنگ زود هنگام ایجاد می‌كنند، به همین دلیل پیشنهاد می‌كنیم برای دانش‌آموزان كفش بدون بند بخرید یا اینكه بدون هیچ دعوایی، بند كفش دانش‌آموز را ببندید. مطمئن باشید فرزندتان به زودی بستن بند كفش را می‌آموزد.
● لباس پوشیدن، راحت و آزاد
لباس دانش‌آموزان نباید مثل لباس بزرگ‌ترها باشد زیرا دانش‌آموزان بیشتر تمایل به پوشیدن لباس‌های راحت دارند. درضمن خیلی هم نگران تمیز نگه داشتن لباس‌های مدرسه نباشید زیرا آزادی كودك برای دویدن، توپ بازی و پریدن در مقایسه با مرتب نگه داشتن لباس او اولویت بیشتری دارد. به همین دلیل تهیه چند تی‌شرت ارزان قیمت كه نیاز به اتو كردن هم ندارد، شرایط بهتری را برای شما و فرزندتان فراهم می‌كند. یك نكته مهم را فراموش نكنید كه هنگام بازی، لباس دانش‌آموزان كثیف می‌شود بنابراین آنان را سرزنش نكنید.
● رفتن به مدرسه با لبخند
والدین باید بدانند كه دانش‌آموزان به دلیل عجله، ممكن است برخی وسایل خود را جا بگذارند. در این حال به جای گفتن عبارت نیش‌دار <مواظب باش خودت را جا نگذاری>، توصیه می‌شود در حال لبخند زدن بگوییم: <خط‌كشت اینجاست.> اگر هم تمایل دارید دانش‌آموزان سر ساعت به خانه برگردند، به جای گفتن عبارت <بعد از مدرسه ول نگرد، زود بیا خونه> بسیار آموزنده‌تر است بگوییم: <عزیزم، ساعت ۱۲ می‌بینمت.>
● بازگشت از مدرسه با استقبال گرم
هنگام بازگشت فرزندان از مدرسه بهتر است كه مادر خانه باشد و به گرمی از دانش‌آموز استقبال كند اما اگر زندگی ماشینی اجازه نمی‌دهد كه مادر در خانه باشد، نوشتن یادداشتی از طرف مادر برای دانش‌آموز بسیار مفید است اما مادرانی كه در خانه هستند به جای طرح سوالات كلی مانند <مدرسه چطور بود؟> یا <امروز چه كار كردی؟> بهتر است سوالاتی مطرح كنند كه نشانگر درك مناسب از مشكلات مدرسه رفتن است. به طور مثال <به نظر می‌رسه امروز خیلی خسته شدی.>‌
دكتر مجید سلطانی
منبع : روزنامه سلامت