یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ریشه های فراموشکاری را بشناسیم


ریشه های فراموشکاری را بشناسیم
● بمباران حافظه با استرس
فراموشکاری تمام جنبه های زندگی را تحت تأثیر قرار می دهد.
استرس عامل مهمی در ابتلا به فراموشکاری شناخته شده است. بر اثر استرس، هورمونی در بدن ترشح می شود که موجب آسیب به مرکز حافظه در مغز می شود. امروزه، زندگی زنان آن چنان پر مشغله و پراسترس است که بر حافظه آنان تأثیر گذاشته است. آنها در بیرون از منزل مشغول به کار هستند، کارهای خانه را انجام می دهند، آشپزی می کنند، رانندگی می کنند، بچه ها را به مدرسه می رسانند و ...
این شیوه ناصحیح زندگی پرمشغله علاوه براسترس زا بودن، نداشتن خواب کافی، نداشتن ورزش لازم و تغذیه ناسالم را نیز به همراه دارد که همه و همه بر حافظه اثر نامطلوب می گذارد. طبق نتایج تحقیقات انجام شده برای جلوگیری از این امر موارد زیر توصیه می شود: کنترل وزن، فشار خون و سطح کلسترول باعث کاهش احتمال ابتلا به این بیماری ها می شود.
به طور کلی هر چه برای قلب خوب باشد برای مغز نیز خوب است. اگر هر ازگاهی در زندگی خود دچار فراموشی می شوید بهتر است آن را جدی بگیرید و اقدامی در این راستا انجام دهید. یک رژیم غذایی که با پروتئین (سینه مرغ کبابی) و چربی (ماهی آب های سرد، ماهی تن، سالمون، ماهی خال مخالی) و مغزها (پسته و ...)، میوه و سبزیجات و کربوهیدرات های پیچیده (محصولات غلات کامل، نخود) همراه است توصیه می شود همچین انجام تمرینات ورزشی قلبی و عروقی (حداقل ۴۵ دقیقه در روز)، خواب و زمانی برای آرامش (حدود یک ساعت در روز برای مطالعه، حمام گرم، تمرینات یوگا یا مدیتیشن، یا انجام کاری که دوست دارید) برای کاهش اثر استرس مؤثر بر حافظه مفید است.
اگر انجام این کارها مؤثر واقع نشد باید به یک پزشک مراجعه کنید تا او وجود مشکلات دیگری مانند آلرژی غذایی، بیماری مزمن، افسردگی، کم خونی، مشکلات هورمونی (مثلاً کم کاری تیروئید) را مورد بررسی قرار دهد.
● علل رایج فراموشی شامل:
استرس، مشکلات هورمونی، رژیم غذایی نادرست (کمبود مواد غذایی)، مصرف الکل، کشیدن سیگار، پائین بودن قند خون، افسردگی، آلرژی غذایی، بیماری های مزمن، کم خوابی و افزایش سن می شود.
چند راه برای این که هشیاری خود را حفظ کنیم
جویدن: ژاپنی ها می گویند جویدن مانع از کاهش حافظه می شود اما چگونه مطالعات انجام شده بر فعالیت مغز نشان می دهد حرکات فک باعث می شود تا سیگنال های هیپوکمپوس (ناحیه ای از مغز که برای یادگیری حیاتی است) افزایش یابد. همچنین جویدن استرس را نیز کاهش می دهد.
● روابط اجتماعی
ملاقات یک دوست و یا صحبت کردن با دیگران می تواند فراتر از یک تفریح باشد. بنابر نتایج یک تحقیق افرادی که روابط اجتماعی بیشتری دارند، با تلفن صحبت می کنند، به ملاقات دوستان و فامیل می روند... در امتحانات عملکرد بهتری دارند و حافظه آنها بدون توجه به سن شان بهتر آنها را یاری می کند.
▪ نوشیدن قهوه: نوشیدن یک فنجان قهوه هنگام صبح می تواند حافظه و تمرکز را تا بعداز ظهر بهبود بخشد.
▪ فکر کردن: ورزش مغز به اندازه ورزش بدن از اهمیت برخوردار است. متخصصان آموختن یک زبان جدید، نواختن موسیقی، مطالعه، حل جدول کلمات متقاطع و یا حتی مشاهده مسابقات تلویزیونی را توصیه می کنند.
▪ مدیتیشن: روش های پیدا کردن آرامش مانند مدیتیشن، یوگا و گوش دادن به موسیقی و ماساژ برای رفع استرس مؤثرند و عملکرد ذهن را بهبود می بخشند.
▪ مصرف ویتامینC : در یک تحقیق نشان داده شد افرادی که برای مدت زمانی طولانی (در حدود ۲۰ سال) مکمل های ویتامین C را هر روز مصرف می کرده اند، در تست حافظه نمره بیشتری نسبت به افرادی که برای مدت کمی (و یا هرگز) مکمل ویتامین C مصرف کرده اند گرفته اند.
▪ خوردن ماهی: خوردن ماهی (ماهی آب های سرد، سالمون، ماهی خال مخالی، شاه ماهی) دو بار در هفته مغز را سالم نگه می دارد اما چگونه این امر ممکن است (DHA) ماده ای است که جریانات را به مغز بهبود می بخشد و از وارد شدن صدمات به محل های ارتباطی سلول های مغز جلوگیری می کند. ماهی ها غنی از DHA می باشند.
▪ مصرف ایبوپروفن: تحقیقات نشان داده است مصرف منظم داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن از پیشرفت بیماری های این چنینی جلوگیری می کند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید