یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا

ویمبلی؛ نماد جدیدی از تکنولوژی/فوتبال انگلستان به خانه اصلی اش بازمی گردد


پس از پنج سال خرابی و مناقشه سرانجام مشهورترین ورزشگاه انگلستان و شاید جهان كه بسیاری آن را منشاء فوتبال انگلیسی می دانند بر روی هواداران مشتاق و بی قرار باز می شود. طاق بسیار زیبایی بر فراز استادیوم سر به فلك كشیده و خورشید روشنایی خیره كننده اش را بر مركز شهر لندن پهن كرده است. آواز هواداران به خوبی شنیده می شود: «فوتبال به خانه اصلی اش بازگشته است.»
•••
البته همگان می دانند كه نیمی از اتفاقات فوق الذكر شاید هیچ گاه به وقوع نپیوندد و اینها فقط زاییده خیال است. قطعاً هیچ كس نمی تواند به طور كامل و دقیق پیش بینی كند كه چه تیم هایی به فینال جام حذفی در سال ۲۰۰۶ خواهند رسید و در آن روز هوا چگونه خواهد بود. ولی من در حالی كه لباس كار مخصوص كارگران را شامل كلاه ایمنی زردرنگ و كفش ایمنی بر تن داشتم بر روی نخستین صندلی هایی كه در ورزشگاه جدید ویمبلی كار گذاشته شده بودند نشستم و به طاق زیبایی كه بالای سرم خودنمایی می كرد خیره شدم. سپس به سمت جایی كه قرار است در آن زمین چمن احداث شود حركت كردم. اكنون می توانم به خوبی زمین چمن را در ذهنم تصور كنم. سطح واقعی زمین چندین متر پایین تر قرار دارد. در واقع این محل تبدیل به كارگاهی شده كه در آن كامیون ها، جرثقیل ها و تمام ابزار آلات مورد نیازی كه باید در كنار یكدیگر برای ساخت این ورزشگاه به كار گرفته شوند، وجود دارد. جالب اینكه یكی از مهندسین این ورزشگاه را چنین توصیف می كند: «اولین نمونه از نسل چهارم استادیوم ها.» كالیزیوم در رم قدیم نمونه نسل اول استادیوم ها است. ویمبلی قدیمی كه در سال ۱۹۲۳ ساخته شد سمبل نسل دوم شناخته می شود و استادیوم المپیك سیدنی كه در نوع خود شاهكاری محسوب می شود نماینده نسل سوم استادیوم ها است. اخیراً هیات اعزامی از كمیته بین المللی المپیك (IOC) كه به منظور تعیین میزبان المپیك ۲۰۱۲ به لندن سفر كردند از این ورزشگاه در حال ساخت دیدن كردند و بر طبق تمامی گزارشات همگی آنان از وجود چنین استادیوم بی نظیری حیرت كردند. استادیوم جدید نیز مانند سلف قدیمی اش دارای سقف های بسیار كمی است كه روبه روی هم قرار گرفته اند. قرار است ویمبلی جدید در بهار سال آینده همزمان با دیدار پایانی جام حذفی افتتاح شود. البته این بازی اولین بازی برگزار شده در آن نخواهد بود. مدیر اجرایی ویمبلی میشائیل كونا در این باره می گوید: «حتماً نیاز خواهد بود تا پیش از بازی پایانی جام حذفی وضعیت استادیوم را از هر لحاظ آزمایش كنیم. به احتمال قوی یك یا دو بازی سبك كه احتمالاً میان تیم های جوانان یا زیر بیست و یك سال خواهد بود برگزار می كنیم تا در روز موعود هیچ مشكل خاصی پیش نیاید.» كونا ثابت كرده است كه در كارش معجزه می كند. در سال ۲۰۰۰ او از پست مدیریت اقتصادی اتحادیه به شغل كنونی اش كه مدیریت پروژه ویمبلی بود ارتقا یافت. از او به عنوان جام مسموم ورزش انگلستان نام برده می شود چرا كه او تاكنون بسیاری از مردان پرقدرت ورزشی انگلستان را از كار بركنار كرده است؛ مردانی مثل كن بیتس مدیر اجرایی اتحادیه و آدام كروزیر. تاكنون پول بسیار زیادی برای این پروژه و پروژه های ناشی از ساخت این ورزشگاه خرج شده است. پروژه هایی مانند تملك مناطق اطراف این ورزشگاه و همچنین مسیر های ارتباطی به آن. كونا می گوید: «همگان از مشكلات حمل و نقل به ورزشگاه قدیمی ویمبلی آگاه بودند. تماشاچیان پس از پایان مسابقه برای خروج از ورزشگاه و رسیدن به منازل خود وقت بسیاری را صرف می كردند این مشكل برای آنها مثل كابوس بود. شما می توانید زیباترین استادیوم جهان را داشته باشید همان طور كه ما خواهیم داشت. اما اگر تماشاگران و طرفداران برای رفت و آمد به آن مشكل داشته باشند تمام این زحمات بیهوده خواهد بود. ما نمی توانیم چنین اشتباهی را تكرار كنیم.»
• دسترسی آسان به ویمبلی
منتقدین انگلیسی پروژه ویمبلی راه های دسترسی به استادیوم جدید را در مقایسه با استادیوم استاد دوفرانس فرانسه در محله سنت دنیس كه در شمال پاریس واقع شده دارای نواقص بسیاری می دانند. این استادیوم فرانسوی هیچ گونه مشكلاتی را برای تماشاگران در امر رفت و آمد ایجاد نكرده است و تماشاگران به آسانی به آن دسترسی دارند اما اگر شما از هر دوی این استادیوم ها بازدید كرده باشید متوجه خواهید شد كه دسترسی ریلی چه از طریق مترو و چه از طریق قطار به هر دوی این ورزشگاه ها به یك میزان آسان و راحت است. در مقایسه با استادیوم جدید، ویمبلی قدیمی از جاده های اطراف آن قابل مشاهده نبود چرا كه برج های دوقلوی آن فقط یك چهارم ارتفاع طاق جدید را داشتند. مناقشات بسیاری در رابطه با برج ها كه نماد ویمبلی قدیم بود در جامعه پدید آمد، چرا كه مسئولان پروژه مجبور بودند آنها را خراب كنند. حفظ آنها هم به سبب گسترش و توسعه زمین تقریباً غیرممكن بود. كونا در این باره می گوید: «اگر ما برج ها را خراب نمی كردیم آنها چهار ردیف جایگاه شمالی را اشغال می كردند.» ویمبلی جدید تقریباً ارتفاعی دو برابر نسبت به ویمبلی قدیمی دارد و این می تواند چشم انداز بسیار زیبایی را برای كسانی كه از فرودگاه هیترو لندن پرواز می كنند، خلق كند. ویمبلی جدید مانند همتای قدیمی اش میزبان بازی های بسیاری خواهد بود. بسیاری از ورزشگاه های ملی در سراسر دنیا بنا های مشهور آن كشور ها هستند كه در تملك دولت ها یا ایالت ها هستند اما ویمبلی همیشه توسط شركت های خصوصی اداره شده است. برگزاری دیدار پایانی جام حذفی و شمار بسیار زیادی از مسابقات تیم ملی انگلیس هرگز برای تراز دخل و خرج این استادیوم كافی نبوده است. به همین علت است كه ویمبلی همیشه میزبان بسیاری از رویداد های گوناگون طی دهه های اخیر بوده است. مسابقات راگبی، هاكی، فوتبال آمریكایی و نظایر اینها نیز در این ورزشگاه برگزار می شده است. ظرفیت اولیه ورزشگاه قدیمی ویمبلی ۱۲۶ هزار نفر بوده كه بعد ها به یكصد هزار نفر سپس به نود و دو هزار نفر و سرانجام به هشتاد و شش هزار نفر كاهش پیدا كرده است. امكانات تعبیه شده در ویمبلی قدیمی برای تماشاچیان كافی نبوده و اگر بخواهیم منصفانه قضاوت كنیم در حد ضعیف بوده است. تماشاگران انگلیسی كه به سایر استادیوم های مختلف در اروپا یا سایر نقاط جهان از مكزیك گرفته تا میلان رفته اند همیشه نسبت به امكانات ضعیف ویمبلی شكایت داشته اند. به نظر می رسد با احداث ویمبلی جدید برای همیشه این گونه مشكلات حل شوند.
• بودجه ای هنگفت
اتحادیه فوتبال انگلیس برای ساخت و تكمیل این ورزشگاه حتی به یك پنی نیز احتیاج دارد. كونا كه خود قبلاً مسئول امور اقتصادی در اتحادیه بوده به خوبی می داند كه این پروژه چقدر هزینه بر خواهد بود. طبق محاسبات او برای داشتن یك ورزشگاه مدرن و فوق العاده به ۷۵۷ میلیون پوند نقدینگی نیاز است. بسیاری از مسئولان ورزشی و سیاسی انگلستان با بیان تلخی انتقاد های بسیاری را از این طرح مطرح كرده اند حتی طرفداران منچستر، لیورپول، نیوكاسل و بیرمنگام نیز معتقدند ورزشگاهی كه می خواهد لقب ملی را یدك كشد باید در جایی به غیر از لندن ساخته می شد تا دسترسی همگان به آن آسان باشد. این نظر آنهاست ولی هیچ استادیومی در دنیا شهرت ویمبلی را ندارد. به عقیده من ویمبلی جدید كاملاً بهتر و مشهور تر از همتای قبلی خود خواهد شد. در واقع ویمبلی جدید «محل برگزاری افسانه ها» خواهد بود.
منبع : باشگاه اندیشه