جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


راه های افزایش اعتماد به نفس بچه ها


راه های افزایش اعتماد به نفس بچه ها
افزایش اعتماد به نفس، حس نشاط و دوست داشتن در کودکان، به برنامه ریزی و نظم و ترتیب نیاز دارد. در واقع بدون برنامه ریزی و نظم و ترتیب، والدین نمی توانند در این زمینه عملکرد موفقی داشته باشند. اعتماد به نفس بالا و حس دوست داشتن و دوست داشته شدن در اعضای خانواده موجب می شود بچه ها به طرف ناهنجاری های جامعه از قبیل بزهکاری و مواد مخدر که به ظاهر به آنها احساس قدرت می بخشد، نروند. برای موفقیت والدین در ایجاد احساس نشاط، افزایش اعتماد به نفس در فرزندان و ایجاد رابطه مثبت با آنان راه های زیادی وجود دارد.
● از فرصت های رویارویی واقعی نهایت استفاده را ببرید
اعتماد به نفس بچه ها تحت تأثیر کیفیت برنامه ها در زمانی خاص است نه مدت زمانی که شما صرف آنها می کنید. در زندگی شلوغ امروز، کمتر به چیزی که فرزندمان می گوید توجه می کنیم و بیشتر به فکر کارهایی هستیم که باید انجام دهیم. اغلب وانمود می کنیم که به حرف بچه گوش می دهیم ولی متأسفانه تلاش بچه را در برقراری ارتباط نادیده می گیریم. اگر در طول روز فرصت هایی را برای بیان مشکلات به او ندهیم، مطمئناً او را به سوی رفتارهای ناهنجار خواهیم کشاند. دادن نظر منفی به بچه ها به مراتب بهتر از نادیده گرفتن دیدگاه های آنهاست. شناخت احساسات او چه منفی و چه مثبت مهم است. شاید شما وقت زیادی برای بازی کردن با او اختصاص دهید ولی برای شنیدن حرف هایش نه. پس به دنبال این فرصت باشید تا به احساسات او اعتبار دهیدو مطمئن باشید این در آینده به نفع شما خواهد بود.
● حرف نزنید، عمل کنید
در طول روز با دهها خواسته از سوی بچه ها مواجه می شویم و از نظر آنان شاید ما خود را به کری زده ایم. به جای غرزدن به او از خود بپرسید: «چه کار می توانم بکنم » به بچه نشان دهید اگر حرفی می زنید به آن عمل می کنید. اگر قولی به بچه در قبال عملی که او انجام می دهد، داده اید، حتماً به قول خود وفادار باشید و عمل کنید.
● راه های مناسب را برای احساس قدرتمند بودن به بچه ها یاد دهید
اگر شما به او این راه ها را نشان ندهید او به راه های نامتعارف برای کسب قدرت کشیده می شود. کارهایی از قبیل اجازه دادن به او برای کمک به شما در آشپزی و خرید از فروشگاه ، احساس قدرت و با ارزش بودن را در آنها زنده می کند.
● از نتایج و پیامدهای طبیعی استفاده کنید
اگر ما در بعضی از امور دخالت نکنیم، بچه ها را از فرصت های یادگیری از نتایج رفتارها و عمل ها محروم کرده ایم. برای مثال اگر بچه شما فراموش کرد ناهارش را با خود ببرد ، برای او غذا نبرید. اجازه دهید بچه یک راه حل پیدا کند و از طریق همین راه اهمیت در حافظه ماندن و به خاطرسپاری مسائل را یاد بگیرد. از غرزدن به بچه و تأکید براین که غذا را سر وقت بخورد اجتناب کنید چون این طرز برخورد به روابط شما و فرزندتان خدشه وارد می کند.
● خودداری از کشمکش و دعوا
اگر بچه از طریق عصبانی کردن شما، گریه کردن ، بدخلقی و شاید هم بی احترامی بخواهد شما را امتحان کند که به خواسته اش برسد بهترین راه ترک اتاق است. یعنی او را تنها بگذارید و اگر دیدید او دوباره این کار را تکرار کرد، به او بگویید تا آرام نشدی از اتاق بیرون نیا. هیچ وقت با عصبانیت و احساس شکست اتاق را ترک نکنید.
● انجام دهنده کار را از عملی که انجام داده است جدا کنید
هرگز به بچه نگویید که او بد است. به بچه کمک کنید که بفهمد شما او را دوست دارید، اما رفتار او باعث شده که شما تحمل نداشته باشید. برای این که یک بچه اعتماد به نفس سالمی داشته باشد، باید بداندکه او را بی هیچ شرط و شروطی دوست دارید و مهم نیست که چه کاری انجام داده است. با روبرگرداندن از او و گفتن این که دوستش ندارید، او را تحریک نکنید.
● مهربان و استوار باشید
تصور کنید باید دختر پنج ساله تان را به مهد کودک ببرید و خودتان هم سر وقت سر کار حاضر شوید. اما او هنوز لباس نپوشیده و حاضر نیست. استرس وجودتان را فرا گرفته و شروع به غرزدن می کنید. سعی کنید با غلبه بر استرس با او صحبت کنید و امکان پوشیدن لباس در ماشین را هم به او گوشزد کنید. البته همه این موارد را با مهربانی انجام دهیدچون صبح زود بلند شده و کسل است.
● وفادار به عهد و پیمان با بچه باشید
اگر هنگام خرید از فروشگاه با بچه عهدی بستید که شکلات بر ندارد به هیچ عنوان تحت تأثیر لب ورچیدن و گریه و زاری قرار نگیرید و از این عمل نترسید. چون او از این طریق می خواهد به خواسته اش برسد. تداوم در این روشها موجب می شود بچه به شما و روابط با خانواده احترام بگذارد.
فریبا دارخال
منبع : روزنامه ایران