یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آشنایی با فشار هوا


آشنایی با فشار هوا
فشار هوا نیرویی است كه هوا بر یك واحد از سطح زمین وارد می كند و مقدار آن در سطح دریای آزاد، برابر است با وزن ستونی از جیوه به ارتفاع ۷۶ سانتیمتر. واحد اندازه گیری فشار هوا در آب و هواشناسی میلی بار یا هكتوپاسكال می باشد؛ هر میلی بار یا هكتوپاسكال برابر با ۱۰۰۰ دین بر سانتی متر مربع می باشد فشار ستون هوا در سطح دریای آزاد ۱۰۱۳ هكتوپاسكال بر سانتی متر مربع می باشد.
از آنجا كه تراكم هوا با ارتفاع كاهش می یابد، با افزایش ارتفاع فشار هوا نیز كم می شود، اما تغییر فشار برحسب ارتفاع چندان منظم نیست؛ به طور كلی تا ارتفاع ۱۵۰۰ متری سطح زمین به ازای هر ۱۰۰ متر افزایش ارتفاع، فشار هوا حدود ۱۲ هكتوپاسكال كم می شود. پراكندگی افقی فشار اتمسفر را با استفاده از خطوط هم فشار به صورت سطح هم فشار نشان می دهند. خط هم فشار خطی است كه تمام نقاط با فشار یكسان را به هم مربوط می كند. نقشه های هم فشار برای سطوح مختلف اتمسفر تهیه می شود.
● پراكندگی فشار در سطح زمین
تكرار حالتهای لحظه ای هوا در دراز مدت در پراكندگی فشار، الگویی میانگین را نشان می دهد كه كمابیش انعكاس تاثیرهای گردش عمومی جو است، در نقشه های میانگین فشار نمود های زودگذر و نادر دیده نمی شود و در مقابل نمود های عمده و غالب چه در مقیاس محلی و چه در مقیاس جهانی جلوه می كنند؛ بنابراین مطالعه نقشه های میانگین فشار اگر چه در كاربرد موضعی یا كوتاه مدت چندان كارآمد نیست اما برای شناخت نمود های عمده و غالب گردش عمومی هوا مهم است.
مراكز عمده فشار در سطح زمین به تبعیت از سیستم نصف النهاری گردش عمومی هوا، از استوا تا قطب به صورت كمربندهای مداری متناوبی جلوه می كند؛ اما وضعیت خشكی و دریا در نیمكره شمالی این منظم را به هم می زند و مراكز یاد شده را به صورت سلولهای جدا از هم در می آورد.
نتیجه گردش عمومی هوا در دراز مدت، وجود كمربندهای كم فشار در استوا، پر فشار در منطقه جنب حاره كم فشار در منطقه معتدله و احتمالا در منطقه قطبی است.
منبع : آسمان ابری


همچنین مشاهده کنید