پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


پروانه ها بر فراز الوند پرواز می کنند


پروانه ها بر فراز الوند پرواز می کنند
با برپایی جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان پروانه های طلایی و رنگارنگ جشنواره بین المللی فیلم های کودک و نوجوان از شنبه اول تیرماه بر فراز قله سربلند الوند در شهر تاریخی همدان برای دومین بار به پرواز در می آیند. جشنواره ای که در هر اندازه و با هر نگاهی یک تجربه و یک اتفاق در عرصه سینمای ایران است. هر چند در این سال ها این جشنواره مانند دوره های هفتم و هشتم تعداد زیادی فیلم را میزبانی نکند و تعداد فیلم ها از بیش از ۱۰ فیلم در بخش سینمای ایران به ۹ فیلم بلند سینمایی اکتفا کند. همدانی ها امسال هم با شوق و ذوق زیادی به استقبال جشنواره کودک و نوجوان در شهرشان رفته اند. هر چند که به نظر می آمد سال ۸۶ ذوق و شوق بیشتری داشتند و با ساخت و راه اندازی چندین سالن سینما استقبال شایانی از کودکان و جشنواره فیلم های کودک کردند. ۱۵ سالن استان همدان در سراسر استان این فیلم ها را در سانس های متعدد به نمایش در می آورند. هفت سالن نمایش فیلم در شهر همدان و هشت مجتمع فرهنگی و هنری در شهرهای «ملایر»، «نهاوند»، «اسدآباد»، «تویسرکان»، «کبودر آهنگ»، «رزن»، «لاله جین» و «فامنین» میزبان فیلم های جشنواره هستند.بیست و دومین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان به طور رسمی سی و یکم خرداد ماه در کنار آرامگاه بابا طاهر در شهر همدان آغاز شد. در این دوره از جشنواره ۳۹ کشور جهان از اول تا پنجم تیرماه با یکدیگر رقابت می کنند که ۲۷۲ عنوان فیلم و ویدئو بلند، نیمه بلند و کوتاه ایرانی و خارجی در ۱۶ بخش رقابتی و غیر رقابتی به روی پرده می رود که از این میان ۱۳۲ فیلم در بخش های رقابتی و ۱۴۰ فیلم در بخش های غیر رقابتی حضور دارند. برخی از کشورهای شرکت کننده عبارتند از آرژانتین، آلمان، آمریکا، اتریش، اسپانیا، استرالیا، استونی، اسکاتلند، اندونزی، انگلیس و.... جشنواره بیست و دوم فیلم کودک در هفت بخش رقابتی و۹ بخش غیررقابتی برگزار خواهد شد، بخش های رقابتی این رویداد در بخش بین الملل شامل: مسابقه فیلم های بلند سینمایی بین الملل (۱۲ فیلم بلند خارجی و سه فیلم ایرانی) و مسابقه فیلم های کوتاه بین الملل (۱۹ فیلم کوتاه خارجی و چهار فیلم کوتاه ایرانی)، مسابقه آثار ویدئویی بین الملل (۱۹ خارجی و سه ایرانی) و در بخش سینمای ایران شامل: مسابقه سینمای ایران- فیلم های بلند سینمایی (۹ فیلم)، مسابقه آثار ویدئویی بلند (۱۰ اثر)، مسابقه آثار ویدئویی نیمه بلند (۱۰ اثر) و مسابقه آثار ویدئویی کوتاه ایرانی (۶۱ اثر) می شود.داوران مسابقه سینمای ایران در بیست و دومین جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان امسال عبارتند از: «ابوالقاسم طالبی»، «مهدی مسعود شاهی»، «پوران درخشنده»، «سیروس حسن پور» و «یدالله صمدی» که به نمایندگی از جامعه سینمایی کشور داوری این بخش را بر عهده دارند.
از میان پنج داور انتخابی، سه داور (حسن پور، درخشنده و طالبی) کارگردان هایی هستند که در زمینه ساخت فیلم های کودکان فعال بوده اند اگرچه به دلیل مشکلات تولید این فیلم ها آنها هم چند سالی است به سینمای بزرگسال روی آورده اند اما در میان فیلم های کودک، همچنان فیلم های شهر موش ها، چکمه، رابطه برای بچه ها خاطره ساز است. یدالله صمدی که کارگردانی فیلم های کمدی چون مردی که زیاد می دانست، اتوبوس، معجزه خنده و... را در کارنامه دارد، دیگر داور این دوره است که این روزها پیش تولید فیلمی با مضمون کودک و نوجوان را برای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرده است. مهدی مسعود شاهی مدیر سابق بنیاد رودکی هم از داوران بیست و دومین دوره جشنواره کودک است. این داوران قرار است ۹ فیلم در میان ابرهابه کارگردانی روح الله حجازی، قند تلخ محمد عرب، هامون و دریا و فیلم زمانی برای دوست داشتن به کارگردانی ابراهیم فروزش، جعبه موسیقی فرزاد موتمن، کتونی سفید محمد ابراهیم معیری، مانا ابراهیم رزازی فر، نشانی فریدون حسن پور و زمزمه بودا به کارگردانی حسین قاسمی جامی را داوری کنند.
از میان این آثار تنها دو فیلم مانا و زمزمه بودا در جشنواره فیلم فجر به نمایش در نیامده اند. ۹ بخش غیر رقابتی این رویداد نیز عبارتند از: نقاشی متحرک های روز جهان (۷ فیلم خارجی)، نویسندگان آثار کودک و اقتباس ادبی (۱۰ فیلم خارجی و دو فیلم ایرانی)، کودکان و مقاومت (شش فیلم خارجی)، مروری بر پویانمایی لهستان قبل و بعد از سال ۲۰۰۰ (۲۲ فیلم)، با سینماگران همدان (۳۱ اثر)، گلچینی از آثار کودک و نوجوان سینمای جهان بعد از سال ۲۰۰۰ (۱۵ فیلم خارجی)، چشم انداز سینمای کودک و نوجوان هندوستان (پنج فیلم )، ره آورد فجر (۱۰ فیلم خارجی و یک فیلم ایرانی) و برگزیده جشنواره های کودک و نوجوان که در شهرهای استان همدان نمایش داده می شود (۲۵ فیلم خارجی و ۱۹ فیلم ایرانی که هشت فیلم این بخش در بخش مسابقه ویدئو بلند جشنواره حضور دارند). یکی از نکوداشت های بیست و دومین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان برای «رضا ناجی» بازیگر شناخته شده فیلم های مجید مجیدی و دارنده خرس طلایی جشنواره برلین در سال ۲۰۰۸ است. «مهدی فقیه» بازیگر شیرازی سینمای ایران یکی دیگر از افرادی است که در این دوره از جشنواره مورد تجلیل قرار می گیرد، پیرمردی که بیش از نیمی از عمر خود را برای حفظ و حراست از تئاتر عروسکی گذاشته و در برخی از فیلم های کودک و نوجوان بازی کرده است.
او برخی از عروسک های سنتی ایرانی را احیا کرده است.در کنار این دو تقدیر از «محسن چینی فروشان» مدیر عامل فعلی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان مدیر فعال در این عرصه تجلیل می شود. پیش فروش بلیت های بیست و دومین دوره جشنواره کودک از ۲۷ خرداد ماه جاری در تالار دانش آموزی همدان آغاز شده و بسیاری از بلیت ها در روز نخست به فروش رفته است. در این دوره از جشنواره ۳۸ میهمان خارجی از دست اندرکاران و کارشناسان و داوران کودک و نوجوان خواهد بود. این میهمان ها شامل ۱۸ داور کودک و نوجوان به همراه سرپرست های خود، پنج داور بین الملل، دو داور از سیفژ و ۱۳ میهمان دیگر هستند.
در کنار این داوران ۴۰ کودک و نوجوان از استان همدان و ۲۲ کودک و نوجوان از سایر نقاط کشور فیلم های مسابقه سینمای ایران را طی جشنواره امسال ارزیابی و به فیلم برگزیده خود یک پروانه زرین اهدا می کنند. چهار گروه دوبله از دوبلورهای مطرح سینما و تلویزیون به سرپرستی آقایان «جلال مقامی»، «خسرو خسروشاهی»، «پرویز ربیعی» و «افشین زی نوزی» فیلم های خارجی جشنواره را به صورت همزمان در همدان و شهرستان های این استان دوبله خواهند کرد. همدانی ها یک بار دیگر میزبان جشنواره فیلم کودک و نوجوان هستند و دست اندرکاران سینمای کودک یک بار دیگر دور هم جمع می شوند تا همراه با پرواز پروانه ها بر سر همدان خاطره روزهای طلایی سینمای کودک را زنده کنند.
منبع : روزنامه سرمایه