یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

او سقوط می کند


او سقوط می کند
او ذهن تاریكی دارد كه از تیرگی قرون وسطی نشأت می گیرد. اقدام اخیر او تلاشی برای احیای ذهنیت جنگ های صلیبی است. او مانند هیتلر و موسولینی سقوط می كند... .
این جملات، اظهارنظر تند صالح كاپوسوز- معاون رهبر حزب اسلامی رجب طیب اردوغان نخست وزیر تركیه- در برابر رسانه های دولتی آن كشور درباره سخنرانی اخیر پاپ بود؛ پاپی كه اصالتی آلمانی دارد و یكی از مخالفین اصلی پیوستن تركیه به اتحادیه اروپاست با تأكید همیشگی بر اینكه تركیه بر اساس هویتی اسلامی بنا شده و ورود این كشور به اروپا با ریشه های مسیحی اش كاری ضد تاریخی است. وقتی در ۱۹ آوریل ۲۰۰۵ بعد از چهار بار رأی گیری میان ۱۱۵ كاردینال در پشت درهای بسته واتیكان نهایتاً بالاكشیدن دود سپیدی از دودكش واتیكان نام یوزف راتزینگر را به عنوان جانشین پاپ بر سر زبان ها انداخت، سیل عنوان هایی چون تندرو ، محافظه كار و جنجالی بود كه درباره این پاپ جدید به كار برده می شد.
پاپ جدید اما چه قبل و چه بعد از انتخاب، گویی خودش نیز از این عناوین زیاد رویگردان نبود و این را در نطق ویژه اش در زمان نامزدی جانشینی پاپ برای كاردینال ها می توان به وضوح دید. راتزینگر تعبیر دیكتاتوری نسبیت را وضعیت بد روزگار خود توصیف كرد و البته بعدتر در ۱۲سپتامبر ۲۰۰۶ در سخنرانی ای در دانشگاه رگنزبورگ آلمان در حال خواندن متنی به نقل از مانوئل دوم- قیصر بیزانس- بود كه دیكتاتوری نسبیتی را كه هجمه روزگارش می دانست به زعم خود تفسیر كرد.پاپ ۷۹ساله با برخی از اظهارات خود در آن سخنرانی كه جزئیات آن انتشار یافته، موجی از خشم و تقاضا برای عذرخواهی در جهان اسلام را باعث شد.در این میان، موضع گیری پاپ، مقامات دولتی و رسمی واتیكان و سران حكومتی كشورهای غربی هم هر كدام استراتژی از پیش اندیشیده ای را در این اظهار نظر پاپ نمایان می كرد.
پاپ بندیكت شانزدهم نهایتاً از اینكه سخنانش اهانت به دین اسلام تلقی شده و واكنش هایی را برانگیخته، از صمیم قلب ابراز تأسف كرد؛ اما به نظر می رسد بهره برداری استراتژیكی غرب در هاله ای از سیاسی كاری به نحو مطلوبی فراهم شد. پاپ كه قبلاً پیرامون مسئله كاریكاتوریست دانماركی و حتی درگیری های لبنان و اسرائیل و كشتار قانا موضع گیری های انسانی و صلح جویانه ای داشت و در پی آن بود تا به نوعی از خود كاریزمایی مطلوب برای جهان ادیان به جا بگذارد، در این اظهار نظر در نگاه اول و بنا بر اظهارات رسمی مقامات واتیكان غیر عامدانه این چنین به جهان اسلام توهین می كند تا واكنش های سریع مسلمانان جهان را به نظاره بنشیند. به نظر می رسد این تصویر كلی آن استراتژی از پیش اندیشیده است.
اندیشه ای كه آن را كم فروغ و گاه پررنگ در برخی از رسانه های غربی شاهد بودیم؛ مبنی بر اینكه تنها تفكری بنیادگرایانه می تواند در مقابل اظهارات كوتاه و تلویحی(پاپ رندانه از روی سندی قدیمی نقل قول كرد.) پاپ اینچنین او را آماج حملات و اظهارنظرهای تند مسلمانان و رهبرانشان كند.اظهار نظر پاپ، جان مسلمانان را آزرد و هر گونه واكنشی طبیعی این آزار و ثلمه بود اما آنچه از پس این واكنش ها غرب می خواهد ادامه ای از همان حادثه ۱۱سپتامبر نیویورك است.سخنرانی ۱۲سپتامبر پاپ راتزینگر روی دیگر سكه ۱۱سپتامبر بود در نشانه روی و تحلیل رفتار مسلمانان به بنیادگرایی.
یاسر هدایتی
منبع : روزنامه همشهری