چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اثر هیپوگلیسمیک برگ تره خوراکی (.Allium porrum L) بر موش های آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین


اثر هیپوگلیسمیک برگ تره خوراکی (.Allium porrum L) بر موش های آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین
● مقدمه:
در طب ایرانی شواهد بسیاری در مورد خواص درمانی تره خوراکی وجود دارد. این گیاه در درمان مشکلات هضم غذا، آتریواسکلروز، درد مفاصل، التهاب تنفسی و سنگ کلیه اثر دارد. اثر هیپولیپیدمیک این گیاه در خرگوش های دیابتی بررسی شده ولی اثر هیپوگلیسمیک آن هنوز مشخص نشده است.
● هدف:
در پژوهش حاضر، اثر هیپوگلیسمیک عصاره اتانلی برگ گیاه تره خوراکی (Allium porrum L. Liliaceae) بر موش های آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد.
● روش بررسی:
حیوانات توسط تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (۶۰ mg/kg, i.p.) دیابتی شدند. عصاره اتانلی گیاه در غلظت های ۱۰۰، ۲۰۰، ۲۵۰ و ۳۰۰ میلی‎گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت ۱۴ روز تیمار شدند. نمونه های خون از قلب حیوانات بعد از ۱۴ روز جمع آوری شد. گروه های کنترل سالم و دیابتی نرمال سالین را به عنوان حلال عصاره‎ دریافت کردند. سطح گلوکز سرم به روش گلوکز اکسیداز و سطح انسولین سرم بروش رادیوایمونواسی اندازه گیری شدند.
● نتایج:
نتایج نشان دادند که عصاره اتانلی برگ تره موجب کاهش گلوکز سرم در موش های دیابتی شده توسط استرپتوزوسین می گردد که این اثر در حیوانات سالم مشاهده نشد. هم چنین، عصاره اتانلی گیاه در غلظت ۲۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش موثر سطح انسولین سرم در موش های دیابتی می شود. LD۵۰ عصاره اتانلی گیاه ۳۵۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد.
● نتیجه گیری:
داده‎های تحقیق حاضر دلالت بر آن دارند که عصاره اتانلی برگ تره خوراکی دارای اثر هیپوگلیسمیک بر حیوانات دیابتی است و احتمالا این اثر را با افزایش آزادسازی انسولین انجام می‎دهد.
مریم عیدی
فاطمه سلیمانی
سمیرا ابراهیمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی