شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اسرار پیروزی اوباما


اسرار پیروزی اوباما
انتخابات این دوره ریاست جمهوری آمریکا با شگفتی های زیادی همراه بود که دستیابی اولین مرد رنگین پوست آفریقایی تبار به ریاست جمهوری بزرگترین کشورجهان اوج این شگفتی ها به شمار می رود. امری که پرسش های فراوانی را پیرامون دلایل وقوع این انقلاب در سیاست آمریکا برانگیخت.
به گزارش خبرگزاری قدس(قدسنا) پاسخ به این پرسش ها از چارچوب های پنج تفسیر خارج نخواهد بود. میراث فاجعه بار جرج بوش، خطاهایی که جان مک کین کاندیدای جمهوریخواهان مرتکب شد، بحران مالی، سیاست خارجی و تاکتیک های انتخاباتی از جمله این پنج تفسیر است.
شهروندان آمریکایی صرف نظر از گرایشات حزبی ، نژادی و مذهبی امروز در باره آینده خود بیش از هرزمان دیگری ناامید هستند و در نوعی از تشویش و نگرانی به سر می برند. این نگرانی ها ناشی از سیاست های گستاخانه رییس جمهور سابق است که جز جستجو برای تعیین جایگزین برای او گزینه دیگری را پیش روی خود نیافتند.
باور عمومی در آمریکا رهایی از میراث داخلی و خارجی فاجعه آمیز دوران جرج بوش پسر است. به عقیده افکار عمومی آمریکا بحران مالی ، دخالت نظامی در افغانستان و عراق، رویارویی با روسیه و ایران که منجر به قدرت یابی این دوکشور شده است خطاهایی است که دولت بوش مرتکب آن شد و در نهایت منجر به سرنگونی مک کین نامزد جمهوریخواهان در رقابت با اوباما نامزد سیاه پوست دمکرات ها شد. نتیجه انتخابات امریکا تاکیدی بود بر نظرسنجی هایی که چهارم نوامبر همزمان با آغاز انتخابات توسط روزنامه آمریکایی یو اس تو دی منتشر شد و در آن بیشتر مردم آمریکا معتقد بودند که کشورشان مسیر اشتباهی را طی کرده است و وظیفه رییس جمهور جدید باید این باشد که اقتصاد و وضع معیشتی مردم را در اولویت کارهای خود قرار دهد.
● اشتباهات مک کین
در کنار میراث فاجعه آمیز جرج بوش برای جمهوریخواهان جان مک کین نامزد این حزب نیز دست به خطاهای فاحشی زد که تمرکز بر "تبلیغات منفی" در رقابت با اوباما یکی از این خطاها محسوب می شود که درنهایت به تخریب چهره وی منجر شد. امری که موجب شد اوباما از این خطای مک کین نهایت بهره را برده و وی را به استفاده از دروغ متهم نماید. اشتباه دیگر مک کین انتخاب سارا پیلن فرماندار ایالت آلاسکا به عنوان معاون رییس جمهور بود. کسی که نه سواد سیاسی داشت و همزمان نیز به سوء استفاده از قدرت متهم شده بود. این در حالی بود که در قبال این اشتباه مک کین اوباما با انتخاب جوزف بایدن رییس کمیسیون سیاست خارجی سنای آمریکا به عنوان معاون خود هوشیاری خود را نسبت به استفاده از فرصت ها نشان داد. بایدن کسی است که به خبرگی در سیاست خارجی در آمریکا مشهور است و حدود ۳۳ سال عضو کمیسیون سیاست خارجی کنگره آمریکا بود.
● بحران مالی
علاوه برآنچه گفته شد راه حل هایی که اوباما برای حل بحران مالی آمریکا ارائه کرد بسیار قوی تر از طرح های مک کین به نظر می رسید. مک کین پیشنهاد داده بود که بهترین راه برای کنترل بحران مالی خرید وام های عقاری و کاهش مالیات ها است که در تناقض اشکار با این سیاست اقتصادی است که خرید وام ها باید از طریق افزایش مالیات ها صورت گیرد. اما اوباما راه حلی نزدیک تر به واقعیت ارائه کرد زمانی که گفت: حل بحران مالی آمریکا تنهااز طریق افزایش نظارت حکومت بر موسسه های مالی و کاهش مزایای مادی مدیران این موسسات ممکن است. او البته از افزایش مالیات سخن گفت اما به شکل ماهرانه ای طبقات متوسط و فقیر جامعه آمریکا را از این اقدام مستثنا کرد. اوباما متعهد شد که مالیات بیش از ۹۵ درصد طبقه کارگر آمریکا مشخصا کسانی که سالانه کمتر از ۲۵۰ هزار دلار در آمد دارند، کاهش خواهد داد. او به طبقاتی چون پرستاران، آتش نشانان و هرکسی که در بخش خدمات اجتماعی به فعالیت مشغولند اشاره کرد و گفت که از آنها مالیات کم نخواهد شد . این امر محبوبیت اوباما را در بین طبقات فقیر و متوسط جامعه آمریکا به شدت افزایش داد.
راه حل هایی که پیشتر برای بحران مالی آمریکا در مناظره های مک کین و اوباما ارائه شد عامل اصلی در تعیین سرنوشت انتخابات آمریکا محسوب می شود. به گونه ای که طبق یک نظر سنجی پس از مناظره این دو نامزد جمهوریخواه و دمکرات از هر ۱۰ رای دهنده آمریکایی هفت نفر اقتصاد را بزرگترین دغدغه خود دانستند و برای حل این بحران اعتماد بیشتری به اوباما نشان دادند.
● گفتگو با کشورهای مخالف
از سوی دیگر سیاست خارجی نیز نقش محوری در رقابت های انتخاباتی این دوره آمریکا و در رقابت بین دو نامزد ایفا کرد. نظرسنجی ای که شورای امور جهانی شیکاکو انجام داد، تاکید کرد که ۸۳ درصد آمریکایی ها از اینکه جایگاه کشورشان در جهان افت کرده است بسیار نگران بودند. غالب نظر سنجی شدگان معتقد بودند که واشنگتن باید سیاست خارجی بوش را تغییر دهد و خصوصا با کشورهایی چون کوبا، کره شمالی، ایران ، برمه حماس و حزب الله وارد گفتگو شوند. این آراء بیشترین نزدیکی را با مواضع باراک اوباما نامزد دمکرات های آمریکا داشت. به گونه ای که وی در همان روزهای ابتدای ماراتن رقابت های انتخاباتی آشکارا اعلام کرد که نه تنها در سیاست خارجی و داخلی آمریکا تغییر ایجاد خواهد کرد که روش های ساخت این سیاست را از ریشه مورد بازبینی قرار می دهد.
● پرونده عراق
باراک اوباما همچنین در بحث مربوط به بحران اشغالگری آمریکا در عراق نیز با ظرافت رفتار کرد . بحرانی که خیلی ها آن را فاجعه بارتر از جنگ ویتنام می دانند. نامزد دمکراتها به عقب نشینی نیروهای آمریکایی در صورت انتخاب وی به سمت ریاست جمهوری متعهد شد و این در حالی بود که مک کین نامزد جمهوریخواهان جنگ علیه عراق را مورد تایید قرار داد و هرگونه پایبندی به تعیین جدول زمان بندی شده برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق را رد کرد. امری که موجب خشم هزاران خانواده ای شد که یا فرزندانشان در عراق کشته شدند یا هنوز در آنجا مستقر هستند. این در حالی بود که مخالفان جنگ در آمریکا نیز در این ماراتن به کمک اوباما شتافتند. موضوع عراق عامل سرنوشت سازی در شکست جمهوریخواهان در انتخابات میان دوره ای کنگره در سال ۲۰۰۶ نیز محسوب می شد اما مک کین و جمهوریخواهان از این شکست درس نگرفتند.
● ستادهای انتخاباتی
ستادهای انتخاباتی، دیگرعامل قدرت یابی اوباما و تضعیف مک کین در رقابت های انتخابات بود. فعالیت صحیح ستادهای انتخاباتی اوباما باعث شد که نه تنها ایالت های میشیگان، نیوهمشایر، پنسلوانیا و ویسکانسن به اوباما رای دهند که ایالت هایی چون، اوهایو، ویرجینیا، کارولینیای شمالی، کولورادم، نیومکسیکو و نیوادا که در سال ۲۰۰۴ به بوش نامزد جمهوریخواهان رای داده بودند نیز به اوباما رای دهند.
در مجموع اوباما از فرصت بی نظیر طلایی که بوش در اختیارش گذاشت نهایت بهره را برد. آمریکا تا کنون در این سطح از ضعف قرار نگرفته بود. ضعفی که تیم نو محافظه کار جرج بوش مسبب آن است و باعث شد مردم آمریکا تمایل زیادی به رهایی از دست سیاست های بوش به دست رییس جمهور رنگین پوست پیدا کنند.
جهان مصطفی
منبع : خبرگزاری قدس ـ قدسنا


همچنین مشاهده کنید