جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


حادثه راکنترل کنید


حادثه راکنترل کنید
هیچ كس دوران كودكی خود را بدون دردسر و اتفاق نگذرانده است؛ مشت خوردن، خراشیدگی و كبودشدن، مانند تاب خوردن و فوتبال بازی كردن كودكان، بخشی از زندگی كودكی آنهاست. خوشبختانه، بیشتر این مشكلات با پانسمان كردن و كمپرس آب یخ و البته یك بوسه، درمان می شود اما گاهی اوقات، دردسرهای ناگواری پیش می آید. با استفاده از تجارب پزشكان می توانیم بر اتفاقات و حوادث دوران كودكی فائق آییم.
▪وقتی فرزند ۳ساله شما روی تختخوابش كه نزدیك پنجره است بالا و پایین می پرد، شیشه می شكند و دستش می برد:
-با دقت تكه های بزرگ شیشه را درآورید و دستش را زیر آب قرار دهید و دقت كنید كه كجای دستش بیشتر بریده شده، سپس محل بریده شده را با یك دستمال تمیز ببندید و تا ۱۰ دقیقه محل را فشار دهید تا خونریزی آن بند آید. اگر خونریزی ادامه دارد یا تكه ای شیشه در زخم مانده یا زخم عمیق تر از آن چیزی است كه فكر می كنید شاید به استخوان رسیده یا تاندونی پاره شده باشد، خود را به نزدیك ترین درمانگاه برسانید كه در صورت نیاز طبق نظر پزشك عكسبرداری شده و در صورت لزوم، بخیه شود. در غیر این صورت، او را برای معاینه نزد پزشك متخصص ببرید.
▪ اگر ضربه سریع توپ بسكتبال به سر فرزندتان، باعث بیهوشی او شده است؛
-هرگز او را تكان ندهید چون ممكن است ضربه به ستون مهره ها یا مغز وارد شده باشد. خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید. اگر فرزندتان حواسش را حتی برای چند دقیقه از دست داده اما بعد از مدتی هوشیار شده، به نزدیك ترین بیمارستان مراجعه كنید تا از نظر هوش آزمایش شود. اگر فقط یك ضربه جزئی (مثل یك خراشیدگی كوچك) وارد شده باشد، خود شما می توانید آن را درمان كنید. با استفاده از كمپرس آب یخ و شربت ایبوپروفن برای جلوگیری از التهاب، فرزندتان را آرام كنید. البته اگر علائمی مانند خواب آلودگی، سرگیجه و استفراغ ادامه دار بود، نشان دهنده این است كه ضربه، جدی و خطرناك بوده و حتماً فرزندتان باید تحت مراقبت های پزشكی قرار گیرد.
▪ اگر دست فرزندتان با چای داغ سوخت: سوختگی با مایعات داغ بسته به درجه حرارت آن، به سه دسته سوختگی درجه یك و دو و سه تقسیم می شود. در چنین شرایطی سریعاً هر مایع سردی كه در دسترس تان بود را روی محل سوختگی بریزید تا سوزش آن را كم كند. ریختن هر ماده سرد و یخی روی محل سوختگی، باعث خنك شدن آن شده و درد و سوزش آن را تسكین می دهد.
اگر مایع داغی روی بلوز یا شلوار فرزندتان ریخت، خیلی سریع لباس را از تن او درآورید. سپس، محل سوختگی را زیر آب سرد نگه داشته یا با یك پارچه نم دار و خیس، آن را بپوشانید چون سرما محل سوختگی را تسكین می دهد. محل سوختگی و تاول ها را با دقت نگاه كنید؛ اگر اندازه تاول ها از كف دست فرزندتان بزرگ تر است او را حتماً به درمانگاه ببرید. اگر تاول ها نسبت به اندازه كف دست او كوچك تر بود با پزشك او تماس بگیرید تا اگر لازم شد برای معاینه و آزمایش نزد او بروید.
▪اگر فرزندتان با پای برهنه روی میخ زنگ زده ای رفت و پوستش مجروح شد:
- اصلاً نترسید. اگر واكسیناسیون او به موقع و سر وقت انجام شده باشد، بیماری كزاز، او را تهدید نمی كند و در حقیقت پاگذاشتن روی یك میخ زنگ زده، خطرش كمتر از راه رفتن با یك كفش كتانی قدیمی و كهنه است كه پر از میكروب و باكتری است كه در صورت وارد شدن به سیستم گردش خون، باعث عفونت می شود. اگر میخ در پای فرزندتان گیر كرده، هنگام بیرون كشیدن آن حواس او را پرت كنید، یا به درمانگاه بروید. به عبارت دیگر اگر خودتان می توانید آن را بیرون آورید، به زخم و علائم آن برای تشخیص عفونت دقت كنید. اگر نوك میخ در پا ماند، حتماً كودك را به درمانگاه ببرید تا تحت مراقبت های ویژه قرار گیرد.
▪ اگر فرزندتان در هنگام آوردن توپش از زیر درخت توسط نیش زنبور گزیده شد:
- اگر كودك شما سابقه آلرژی و حساسیت دارد و خس خس او بیشتر شده، نمی تواند خوب صحبت كند یا هر مشكل تنفسی پیدا كرد، سریعاً به اورژانس خبر دهید ولی اگر می دانید كه به نیش زنبور حساسیت ندارد، او را در وان آب سرد گذاشته و برای كاهش تورم، از داروی آنتی هیستامین استفاده كنید و محیطی آرام و راحت برایش فراهم كنید. اگر نیش زنبور به راحتی قابل رؤیت است، آن را با دقت با یك شیء نوك تیز خارج كنید. اگر فرزندتان توسط زنبورهای زیادی گزیده شده، حتماً با دكترش تماس بگیرید تا نحوه درمان را توصیه كند.
▪هنگام بازی در حیاط، شی ء نوك تیزی وارد چشم فرزندتان می شود؛
- به طور ذاتی، ما در چنین مواقعی چشم را كاملاً باز كرده و دنبال جراحت یا خراشیدگی می گردیم، اما این كار كاملاً اشتباه است؛ هرگونه دستكاری در چشم، باعث عوارض بعدی می شود. اگر كره چشم پاره شده یا اطراف آن سوراخ شده، آن را با یخ بپوشانید یا برای كاهش خونریزی یا چرك كردن، محل را فشار دهید.
بهترین راه این است كه فرزندتان را آرام كنید(حتی گریه می تواند باعث وخیم ترشدن جراحت شود) و با دقت، محل را با یك گاز یا یك پارچه تمیز بپوشانید. پوشاندن چشم شاید برای فرزندتان مشكل باشد و آن را چنگ بزند. او را آرام كنید زیرا ممكن است با این كار قرنیه خراشیده شود و در این صورت بستن چشم، سوزش و خارش را كم می كند. سپس به نزدیك ترین بیمارستانی كه مجهز به وسایل چشم پزشكی است مراجعه كنید كه در صورت نیاز به جراحی، فوراً اقدام شود و در غیر این صورت، یك خراشیدگی ساده ممكن است با آنتی بیوتیك درمان شود.
▪ انگشت فرزندتان لای در ماشین گیر می كند؛
- دست او را به آرامی خارج كنید و با استفاده از تكه ای یخ، التهاب و درد آن را كاهش دهید و سعی كنید انگشتش را روی یك آتل یا حتی یك مقوا قرار دهید. سپس برای انجام عكسبرداری به بیمارستان بروید. حتی اگر فرزندتان قادر به حركت دادن انگشتش است، احتمال شكستگی وجود دارد. گاهی اوقات ممكن است چنین صدماتی باعث جراحت هایی مانند سیاه شدن ناخن یا خون مردگی زیر ناخن شود كه با كوچك ترین فشار درد می گیرد. دكتر متخصص می تواند با سوراخ كردن ناخن، خون را بیرون بكشد و درد و ناراحتی را از بین ببرد.
▪ فرزندتان بالای درخت رفته و ناگهان می افتد و دیگر قادر نیست كه پایش را تكان دهد؛
- به جای اینكه او را تكان داده و به بیمارستان ببرید، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید. اگر با شدت به زمین افتاده و استخوان ران (بلند ترین استخوان پا كه بلندی آنان از زانو تا باسن است) شكسته باشد، به همان اندازه پا، در ناحیه گردن و كمر نیز احساس درد می كند. گاهی اوقات، وقتی فرزندتان دردها وجراحت های متعددی دارد، شما به طور طبیعی روی جراحتی كه از همه بیشتر و مهم تر است متمركز می شوید اما حتی اگر كودك در مورد یكی از آنها شكایتی نمی كند، ممكن است جراحت دیگری نظیر ضربه سر، وخیم تر باشد.
▪فرزند ۳ ساله شما از سه چرخه اش می افتد و دندان جلویش می شكند؛
- اكثر دندانپزشكان سعی در درست كردن دندان شیری كودكان ندارند، بنابراین دهان فرزندتان را با آب بشویید و خونریزی و التهاب آن را با یك كیسه یخ كنترل كنید. اگر دوست ندارید كه دندان فرزندتان ۳ یا ۴ سال دیگر به صورت شكسته باشد، موضوع را برای درست كردن دندان او به پزشك بگویید تا او اقدام كند. اگر دندان دائمی فرزندتان شكست، مثل بالا عمل كنید، اما سعی در پیداكردن دندان شكسته تا قبل از خشك شدن آن داشته باشید. سپس آن را در آب تمیز قرار دهید و مراقب باشید كه ریشه آن حركت نكند. سپس آن را در یك فنجان شیر بگذارید، چون شیر، محیطی خنثی برای بهبود و حفاظت دندان دارد. در صورت نزدیك بودن مطب، فرزندتان را همراه دندانش نزد دندانپزشك ببرید و در غیر این صورت، سریعاً به نزدیك ترین مركز دندانپزشكی مراجعه كنید.
منبع:parents
ترجمه: رزیتا شاهرخ
منبع : روزنامه همشهری