یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تعریق بیش از حد : چرا ؟


تعریق بیش از حد : چرا ؟
تعریق بیش از حد كه در اصطلاح علمی هیپرهیدروزیس نامیده میشود حالتیست كه در آن میزان ترشح عرق ،كه درحالت معمول برای دفع دمای بالای بدن به كار میرود،به حدی بالاتر ازمیزان قابل قبول میرسد.این افراد حتی در هوای سرد و بدون انجام فعالیت های زیاد نیز عرق میكنند و همیشه از آن رنج می كشند.
طبق برخی آمارها یكنفر از هرهزار نفرافرادجامعه دچار این مشكل هستند.
● انواع مختلف هیپرهیدروزیس:
همه ی ما از مشكلات تعریق زیاد زیر بغل اطلاع داریم ! و بسیاری از دوستان ما بدلیل تعریق بیش از حد كف دستها در كارهای روزمره و حتی معمولیشان مثل حركت دادن دستها ، نوشتن ،جابجا كردن كاغذ و...دچار مشكلند، تعریق بیش از حد كف پا موجب بوی بد آن و ماندگار شدن بوی كفش و جوراب و...خلاصه گریزان شدن دیگران خواهد شد.وقتی این تعریق در صورت نمایان میشود همه را متعجب و با خبر میكند و موجب مشكلاتی حتی در اعتماد به نفس ما خواهد شد !تعریق بیش از حد بدن میتواند باعث خیس شدن لباس شده و مشكلات ومعضلات خاص خود را پدید آورد.
● علت تعریق بیش از حد چیست؟
در حقیقت بسیاری از موارد علت شناخته شده ای ندارند،و اصطلاحا اینها را موارد اولیه یا ایدیوپاتیك مینامند، به عبارت دیگر در این افراد بیماری شناخته شده ای باعث ایجاد تعریق فراوان نشده است.
گرچه علل واقعی ناشناخته اند اما مكانیسمهای این حالت بخوبی مشخص گشته اند.
سیگنالهای اعصاب نباتی و خود كار بدن ( كه ما تقریبا هیچ كنترل ارادی بر آن نداریم ) به غدد عرق پیام میدهند كه عرق تولیدی خود را به بیرون بریزند،در شرایط طبیعی وقتی حرارت داخل بدن به حدی بالاتر از مقدارقابل قبول رسید سیگنالهای بیشتری برای تعریق بیشتر و در حقیقت دفع حرارت زیادی بدن ارسال میشود. حال وقتی این سیگنالها به حدی بیشتر از میزان مورد نیازارسال شوند ، همین مشكل یعنی هیپر هیدروزیس ایجاد میشود و نه تنها برای بیمار مفید نخواهد بود بلكه او را با مشكلات متعددی روبرو خواهد ساخت!
گاهی مواقع میتوانیم علت ایجاد این مشكل را درك كنیم و در حقیقت مسائل و بیماریهای خاصی موجب پیدایش این حالت شده اند، اینگونه موارد را ثانویه می نامیم.
▪ برخی از علل مولد تعریق بیش از حد عبارتند از:
۱) پركاری تیروئید،چاقی ، یائسگی ، استفاده از داروهای ضد افسردگی ، درمانهای هورمونی برای بدخیمیها یا سایر مشكلات پروستات ، اختلالات سیستم اعصاب مركزی ، اختلالات شدید روحی - روانی ، و...
۲) بنظر میرسد كه استرس ها باعث تشدید هیپرهیدروزیس میشوند اما برخی از پزشكان این ارتباط را قبول ندارند.
۳) بنظر میرسد كه در این شرایط سیستم عصبی دستور ات بیشتری برای ترشح عرق به غدد مولد آن ارسال میكند یا بعبارت دیگر حساسیت غدد عرق به استرس در این افراد بیش از حد معمول است.
● چاره چیست؟ آیا میتوان در این زمینه كاری كرد؟
پاسخ این سؤال مثبت است ، گر چه ممكن است فقط بتوانیم میزان ترشح را كاهش دهیم نه آن را درمان كنیم ، اما همین هم میتواند ارزشمند باشد.
برخی از آرامبخشها و داروهای ضد كولینرژیك میتوانند میزان ترشح عرق را كاهش دهند اما بخاطر عوارض جانبیشان ( مثل خشكی دهان ، تاری دید ، و...)چندان مورد استفاده قرار نمیگیرند، چرا كه این عوارض دست كمی از تعریق بیش از حد ندارند!!!
كافئین از جمله موادیست كه مصرف آن باعث افزایش ترشح غدد برون ریز میشودو به همین دلیل استفاده از آن به مبتلایان توصیه نمیشود، در همین راستا باید به ادویه جات نیز اشاره كرد و همزمان كاهش مصرف آنها را نیز به شما پیشنهاد میكنیم.
منبع : سایت دکتر ظهرابی