شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به اهداف پشت پرده مدعیان "مهدویت"


نگاهی به اهداف پشت پرده مدعیان "مهدویت"
موضوع "مهدویت" و مدعیان بسترسازی برای ظهور امام عصر (عج)، دست کم در سه سال اخیر در کنار بحران تروریسم، اختلافات سیاسی و آفت اشغال ناشی از حضور آمریکا، از قضایای مهم سیاسی، امنیتی و دینی عراق بوده است.
حوادث بصره و ناصریه در حین برپایی آیین‌های اخیر عاشورا که فرقه‌ای موسوم به "یمانی" را در مرکز رویدادهای خبری عراق قرار داد، بار دیگر موضوع فرقه‌های مدعی مهدویت را در عراق به عنوان چالش مهم امنیتی، سیاسی و دینی - مذهبی عراق مطرح کرد.
تلویزیون "الشرقیه" به عنوان یکی از این رسانه‌های عراقی و همسو با گرایش‌های بعثی، چندی پیش با یکی از اعضای این فرقه که مدعی بود سخنگوی رسمی "احمد ابوالحسن یمانی" رهبر این فرقه است، مصاحبه کرد.
این فرد که اظهاراتش درباره عقیده مهدویت فاقد انسجام لازم بود با سرهم بندی یکسری روایات و آیات، ایده‌هایی از مهدی موعود(عج) ارایه کرد که با روح اسلام و عقیده مهدویت منافات داشت.
از اظهارات جالب توجه این فرد این بود که "الزاما مهدی موعود (عج) فرزند امام حسن عسکری (ع) نیست بلکه می‌تواند از نو متولد شود و مهدی فقط یک نفر نیست و احمد ابوالحسن یمانی در عین حال که بسترساز ظهور مهدی است می‌تواند شخص مهدی موعود نیز باشد!"
پیروان یمانی اولین گروهی نیستند که چنین ادعاهای عجیب و غریبی می‌کنند و پیش از آنها نیز فرقه "جند السماء" (سربازان آسمان) به رهبری "ضیاء الگرعاوی" همین ادعا را داشتند که در بهمن ماه سال گذشته و در جریان آیینهای عاشورا، سرکوب شدند.
پیروان سربازان آسمان نیز مدعی بودند "الگرعاوی" که از او به عنوان "قاضی آسمان" یاد می‌کردند، همان مهدی موعود است!
هدف نهایی ظهور و بروز این فرقه‌ها در عراق و اهتمام ویژه رسانه‌های عربی و روی آنتن قراردادن آنها، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، متزلزل کردن عقیده مهدویت در نزد شیعیان است.
فرقه یمانی با وجود گذشت چند هفته همچنان یکی از سوژه‌های مهم خبری در سطح رسانه‌های شنیداری، نوشتاری و گفتاری عراق است.
هرچند دستگاه‌های امنیتی عراق اطمینان داده‌اند که گروه یمانی را همانند گروه مشابهش "سربازان آسمان" (جند السماء) به طور کامل سرکوب کرده‌اند اما شواهد از ادامه فعالیت این گونه فرقه‌ها در عراق و ادامه این گونه فتنه‌ها خبر می‌دهد.
بیانیه‌ها و اظهارات مراجع بزرگ نجف اشرف و در راس آنها آیت‌الله "سید علی سیستانی" مرجع عالی شیعیان عراق که خواستار برخورد شدید با این گونه فرقه‌های دروغین شده، نشان می‌دهد که همچنان این فرقه‌های قارچ گونه، در جامعه عراق که به بستر مناسبی برای بروز و ظهور آنها تبدیل شده، وجود دارند.
"بیکاری"، "فقر" و "فقدان یا کمی آگاهی دینی" در جامعه عراق به ویژه در میان شهروندان جنوب این کشور که در بیانیه آیت‌الله سیستانی و آیت‌الله "اسحاق فیاض" دیگر مرجع عالی شیعیان در نجف اشرف به آن اشاره شده، عراق را به بستری مناسب برای گسترش این سوء استفاده‌ها از احساسات دینی عوام الناس تبدیل کرده است.
نخست وزیر عراق در گفت وگو با یکی از رسانه‌های داخلی این کشور عنوان کرد، پنج فرقه فعال مدعی مهدویت همچنان در عراق فعالیت دارند.
گزارشهای اطلاعاتی عراق نیز حاکیست که فرقه‌های مدعی مهدویت که در سالهای اخیر همسو با جریان‌های القاعده و تکفیری، در مناطق شیعه‌نشین عراق رواج یافته‌اند با پشتیبانی‌های خارجی از جمله کشورهای عربی همراه هستند.
چند روز بعد از حادثه یمانی، پایگاه خبری "ملف پرس" از خبرگزاری‌های معتمد در عراق، در خبری فاش کرد که "احمد ابوالحسن یمانی" بعد از حادثه بصره و ناصریه، به کشور "امارات متحده عربی" گریخته و در "دبی" اقامت گزیده است.
با وجود تمرکز فعالیت‌های نظامی و امنیتی در استان‌های جنوبی و مرکز عراق بر تعقیب اعضای گروه یمانی، همچنان سرنوشت رهبر آن نامعلوم مانده تا جایی که وزارت کشور عراق آن را شخصیتی "موهوم" و فاقد وجود خارجی دانسته است.
اما برخی از رهبران سیاسی - مذهبی در بصره برای خبرنگار "ایرنا" در بغداد فاش کردند که شخصیت احمد ابوالحسن یمانی وجود خارجی دارد و با او نیز دیدار و مناظره صورت گرفته است.
مسوول سازمان عمل اسلامی شاخه جنوب عراق با اشاره به این که تا به حال دیداری با یمانی نداشته است، گفت: برخی از دوستان برای اطلاع از میزان سطح علمی این مدعی مهدویت و صدق ادعاهایش، پیش از این که قضیه یمانی اوج بگیرد، با او دیدارها و مناظره‌هایی داشته‌اند.
"سیدحازم الحسینی" که خود از اهالی بصره و در طول حاکمیت رژیم بعث به عنوان یکی از مبارزان عراقی علیه رژیم بعث می‌جنگید، افزود: فرد مزبور در همه این مناظره‌ها نشان داد که فاقد هرگونه بار دینی است و مجموعه‌ای احادیث و آیات را برای فریب مردم از بر کرده و به خورد عوام الناس و اشخاص ساده لوح می‌دهد.
وی تاکید کرد: احمد ابوالحسن بصری معروف به یمانی از اهالی شهرستان زبیر است که تا قبل از سقوط رژیم صدام از اعضای حزب بعث بوده و با سازمانهای امنیتی رژیم صدام مرتبط بوده است.
الحسینی اضافه کرد که بعد از سقوط رژیم صدام، ابوالحسن برای مدتها از انظار پنهان بود و بعد از مدتی متوجه شدیم که عمامه سیاه بر سر گذاشته و در میان عوام الناس، خود را از نوادگان اهل بیت (ع) معرفی کرده و نام یمانی را برای خود برگزیده است.
این اولین بار نیست که مدعیان مهدویت از حزب بعث و دستگاه‌های امنیتی سر در می‌آورند و پیش از این، "ضیاء الگرعاوی" رهبر فرقه سربازان آسمان نیز همین سوابق سیاسی را داشته است.
اسناد و مدارک موثق در کشور عراق نشانگر این نکته است که رهبری گروه سربازان آسمان یک شهروند عادی نبوده و او نیز از اعضای حزب منحله بعث بوده است.
ضیاء عبدالزهراء کاظم الگرعاوی از روستا "گرعه" از توابع شهرستان "حله" مرکز استان بابل بود و تا قبل از سقوط رژیم صدام در مارس ‪ ۲۰۰۳‬در حزب بعث عضویت داشت.
"عبدالحسین عطبان" معاون استاندار نجف چند روز بعد از سرکوب گروه سربازان آسمان در مزرعه "زرگه" در شمال بغداد فاش کرد که برادر ضیاء و دخترانش در بازجویی‌ها اعتراف کرده‌اند که وی با برخی عوامل بعثی خارج از عراق ارتباط داشته است.
وی افزوده بود که رهبر سربازان آسمان بعد از سقوط رژیم صدام بارها به افغانستان سفر کرده است و عکس‌هایی به دست آورده‌اند که ارتباط او را با رهبران القاعده نشان می‌دهد.
مزرعه‌هایی که رهبر گروه "سربازان آسمان" و هواداران او در آنجا به قتل رسیده‌اند نیز اسرار زیادی را فاش می‌کند زیرا این قطعه زمین پیش از سقوط رژیم صدام مربوط به تشکیلات شبه نظامی رژیم بعث موسوم به "ارتش قدس" بوده است.
مسوولان امنیتی عراق در همان زمان گفتند: تدابیر امنیتی که در اطراف این مزرعه واقع در ‪ ۱۳‬کیلومتری شمال نجف اشرف ایجاد شده و تجهیزات نظامی و امکانات و بخشهای اداری که در داخل آن وجود دارد، هرگز نمی‌تواند شاخص یک مزرعه یا هیات مذهبی باشد.
آنچه در فرقه جند السماء و یمانی قابل توجه است، سازماندهی بالا،انسجام، انتخاب شکل و ظاهر یکدست و خط مشی خشونتی به ویژه با تمرکز بر حذف مراجع عظام شیعه در عراق است.
یمانی نیز تمامی اتباع خود را در محله "عسکری" در مرکز بصره، در اطراف مسجد این گروه که روی آن نام "انصار المهدی" گذاشته بود جمع کرده و برای آنها لباس یکدست انتخاب کرده بود.
گروه یمانی معمولا با دستار زردی که روی پیشانی می‌بستند و روی آن "ستاره داوودی" (نشان معروف یهودیان) نقش بسته بود، از مدتها قبل از سرکوب، در بصره و ناصریه شناخته شده بودند.
دولت عراق آنگونه که اعلام کرده از فعالیت این فرقه اطلاع داشت اما هنگامی که گروه مزبور برای انتشار افکار خود در سطح جامعه به حربه ایجاد رعب و وحشت و استفاده از سلاح روی آورد، دیگر تاب آن را نیاورد و فتنه را آن گونه که آیت الله اسحاق فیاض تعبیر کرده است، در نطفه خفه کرد.
"شیروان الوائلی" وزیر امنیت ملی عراق در تازه‌ترین اظهاراتش که پنجشنبه گذشته در بغداد منتشر شد، گفت: رهبر فرقه یمانی برای گمراه کردن دستگاه اطلاعاتی عراق، پنج نام جعلی برای خود انتخاب کرده بود.
وی نیز احتمال داد که یمانی به خارج عراق گریخته باشد اما از توضیح درباره حمایت‌های خارجی از این گروه خودداری کرد و گفت: "باید منتظر تحقیقات و بازجویی از هوداران این فرقه بود."
الوائلی آخرین آمار دستگیرشدگان را ‪ ۴۵۰‬نفر و کشته‌شدگان را بیش از ‪۵۰‬ نفر ذکر کرد و گفت: هنوز جسد ‪ ۱۸‬هوادار این گروه نزد دستگاه‌های امنیتی استانهای "ذیقار" (ناصریه) و بصره موجود است.
وی از افراد مهم دستگیر شده این فرقه را "محمد حسن الحریشاوی" فرمانده شاخه نظامی فرقه یمانی ذکر کرد.
الوائلی تاکید کرد که دولت عراق فعالیت این فرقه را در عراق ممنوع اعلام کرده و تمامی افراد مرتبط با این فرقه را بازداشت و مورد بازخواست قانونی قرار می‌دهد.
با وجود این اظهارات، همچنان اهتمام ویژه برخی رسانه‌ها و شخصیت‌های خارج از مذهب تشیع به قضیه مهدویت و شبهه افکنی‌هایی که پیرامون آن به ادعای اطلاع رسانی آزاد یا دفاع از آزادی عقیده- ایجاد می‌کنند، جای سوال دارد.
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا


همچنین مشاهده کنید