جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


اعتراف به شکست تحریم رقابت جهانی برای سرمایه گذاری در ایران


اعتراف به شکست تحریم رقابت جهانی برای سرمایه گذاری در ایران
استقبال کشورهای مختلف جهان برای توسعه روابط و همکاری های همه جانبه با ایران اسلامی علاوه بر این که ادعای نخ نما شده بلندگوهای تبلیغی بیگانگان علیه نظام و انقلاب اسلامی کشورمان را نفی می کند، نشان از رشد و پیشرفت آهنگ حرکت در مسیر بالندگی و توسعه یافتگی دارد.
رسانه های غربی در تلاش برای تحریف واقعیات ایران کنونی با نگرانی و البته به صورت ناقص و مغرضانه اخبار و گزارش های عقد قراردادهای اقتصادی کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی با ایران اسلامی را پوشش می دهند. همچنان که درپی انتشار اخبار مربوط به قراردادهای جدید تجاری چین و مالزی با ایران به پوشش ادعای سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پرداختند:
«ما از گزارش های (مربوط به عقد قراردادها با ایران) عمیقاً مأیوس و نگران شده ایم و این را به صراحت به مقام های چینی خواهیم گفت.
قراردادهای کلان جدید با ایران به ویژه در حوزه سرمایه گذاری در نفت و گاز واقعاً تلاش های بین المللی را در فشار بر ایرانی ها برای عمل به تعهداتشان طبق قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد برای متوقف کردن برنامه هسته ای تهران تضعیف می کند.»
بررسی های اجمالی نشان می دهد که به رغم هیاهوی بلندگوهای تبلیغاتی غرب و تکاپوی سیاسی سردمداران کاخ سفید و کشورهای معاند جمهوری اسلامی ایران، طی سال گذشته روند سرمایه گذاری خارجی در کشورمان به گونه قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.
نتایج مطالعات اقتصادی بیانگر این نکته است که سرمایه گذاری خارجی آثار قابل ملاحظه ای بر روی متغیرهای کلان اقتصادی ازجمله کاهش نرخ ارز، کاهش نرخ بهره، افزایش رشد اقتصادی و درآمد مالیاتی دولت، بهبود توزیع درآمد، افزایش اشتغال، گسترش صادرات خواهد داشت.
● نقش مؤثر سرمایه گذاری خارجی در پیشرفت کشور
سرمایه گذاری خارجی نقش غیرقابل انکاری را در اقتصاد جهانی برعهده دارد. این که هریک از دولت ها چگونه و از چه راه هایی سرمایه های خارجی را در کشور خود جذب کنند؟ ازجمله مباحث اقتصاد نوین جهانی است.
دکتر اقبالی اقتصاددان و استاد دانشگاه در این باره معتقد است: «سرمایه گذاران خارجی به ویژه شرکت های فراملیتی برای ارتقای سطح رقابت پذیری و کسب سود بیشتر علاقه مند به سرمایه گذاری در مناطق مستعد شده اند. باید این علاقه و استقبال را به نحو مطلوبی مدیریت کرد.»
این استاد دانشگاه با اشاره به مزایای سرمایه گذاری خارجی بر روند حرکت توسعه یافتگی کشورمان می گوید: «سرمایه گذاری کشورهای مختلف علاوه براین که آهنگ رشد و توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشورهای میزبان را شتاب می بخشد بر اشتغال زایی، تجارت، ساختار صنعتی، تولیدی، تحرک اجتماعی و سیاسی تأثیرگذار است.»
وی معتقد است که سرمایه گذاری خارجی طی دو دهه اخیر در جهان به شکل قابل ملاحظه ای افزایش یافته به طوری که بیش از دوبرابر رشد صادرات کالا و خدمات بوده است.
دکتر اقبالی می گوید: «هم اکنون برای مهیا کردن شرایط سرمایه گذاری نوعی رقابت پیدا و پنهان میان کشورها شکل گرفته است. هریک از کشورها می کوشد که امکانات آن را فراهم سازد. این امکانات باید به گونه ای باشد که هزینه های تولید را کاهش دهد.»
● قراردادهای اقتصادی خارجی در آیینه زمان
مروری گذرا بر اسناد و مدارک موجود درباره روند سرمایه گذاری کشورهای مختلف در ایران نشان می دهد که این فعالیت اقتصادی پس از انقلاب به دو دوره ۷۲-۱۳۵۷ و بعد ازآن تقسیم بندی شده است. طبعاً در دوره اول به دلیل تحمیل جنگ و شرایط خاص کشورمان سرمایه گذاری، وام و اعتبار جهانی بسیار محدود بوده است. بر اساس آمار منتشره میزان سرمایه گذاری در سال ۱۳۵۸ به ۴ میلیارد ریال و در سال ۱۳۶۰ به ۲ میلیارد ریال رسیده بود که البته این رقم در شرایط جنگی آن زمان کاهش نیز یافته است.
اما از سال ۱۳۷۲ تاکنون روند روبه رشدی را در این باره شاهد بوده ایم. سازمان سرمایه گذاری های خارجی آماری را در این باره انتشار داده است. بر اساس این آمار طی سال های ۸۶-۷۲، ۳۶۷ مجوز برای ورود ۳۰ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار سرمایه خارجی به کشورمان صادر شده است.
● نگاه سازمان های جهانی به میزان ورود سرمایه به ایران
سرمایه گذاری کشورهای مختلف جهان در ایران اسلامی زیر ذره بین سازمان های جهانی قرار دارد. اگر چه رسانه های غربی و بلندگوهای تبلیغاتی وابسته به استکبار جهانی در جلوگیری از افشای واقعیات نقش مؤثر، بالنده و پرتلاش ایران اسلامی در عرصه منطقه ای و جهانی به تکاپو افتاده اند و می کوشند تنها بخشی از این واقعیات را بازتاب دهند اما اخبار منتشره درباره آمار ارائه شده از سوی سازمان جهانی خواندنی است. یک موسسه مطالعاتی آمریکایی از عقد قراردادهای متعدد اقتصادی جهانی با ایران طی سال های ۲۰۰۷-۲۰۰۰ خبر داده است و می نویسد: «از سال ۲۰۰۰ تاکنون ۱۱۹ قرارداد به ارزش تقریبی ۱۵۳ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری خارجی در ایران انجام شده است.»
بر اساس این گزارش، بیش از ۳۰۰ شرکت بین المللی اروپایی وآسیایی به سرمایه گذاری در ایران پرداخته اند. آمار منتشره حاکی است که شرکت های فرانسوی با ۳۱، چینی با ۲۹، آلمانی با ۲۶، ایتالیایی با ۲۳، ژاپنی و اتریشی با ۱۸، هلندی و کره جنوبی با ۱۳، انگلیسی با ۱۲ و هندی با ۹ میلیارد دلار در ردیف شرکت های فعال سرمایه گذاری در ایران قرار دارند.
● سکوت رسانه ای درباره یک موضوع ملی
گرایش تدریجی شرکت های بین المللی برای حضور فعالانه در عرصه اقتصادی ایران در دهه گذشته بویژه سال های اخیر غیر قابل انکار است اما سکوت برخی از مطبوعات کشورمان در این باره قابل تأمل است.
سعید کرمانی دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با اشاره به شکست تحریم های اقتصادی ایران می گوید: «شرکت های اقتصادی بین المللی همواره شرایط ریسک سرمایه و سودآوری سرمایه گذاری را درنظر دارند. طبیعی است در شرایط بحرانی یا حتی جنگ تحمیلی که ۸ سال روند رشد و شکوفایی کشور را به تأخیر انداخت نباید انتظار ورود سرمایه های خارجی را داشت. اما سکوت رسانه ای در سال های اخیر درباره رویکرد نسبی سرمایه گذاران خارجی به ایران نوعی بی توجهی به یک موضوع ملی و بلکه فراملی است.»
وی با تأکید بر این نکته که بر اساس نیاز روزانه خود به اطلاعات و آمارهای اقتصادی همواره بر اخبار و مقالات اقتصادی مروری گذرا دارد می گوید: «به تازگی یک خبرگزاری خارجی از تکاپوی شرکت های هندی برای سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در پروژه های نفت و گاز ایران خبر داده است. اما این خبر کمتر در مطبوعات کشورمان بازتاب داشت. در حالی که یک موضوع ملی است و نباید این گونه موضوعات را از دریچه سیاسی و گروهی دید.»
یک بررسی اجمالی از میزان رویکرد برخی مطبوعات کشورمان به موضوع سرمایه گذاری خارجی از واقعیت تلخی پرده برمی دارد. همچنان که برخی از این گروه مطبوعات کوچکترین حرکت اقتصادی دولت را در نگاه حزبی یا گروهی خود به بوته نقد می کشند اما درباره علاقه مندی جهانی به سرمایه گذاری در ایران بعضاً سکوت می کنند!
کرمانی معتقد است که باید این گونه موضوعات را سوای از نگاه های حزبی و گروهی دید.
احمد صادقی یکی از کارشناسان بورس از تأثیرگذاری حضور شرکت های خارجی در عرصه اقتصادی می گوید. وی معتقد است که هرگونه گزارش و خبری در این باره علاوه بر این که ادعاهای مغرضانه علیه ایران را نقض می کند عاملی برای تقویت مشارکت جمعی دراجرای پروژه های مختلف اقتصادی می شود.
این کارشناس بورس همچنین به نگاه ویژه افکار عمومی و به ویژه فعالان عرصه بورس به سمت و سوی اخبار و گزارش های اقتصاد رسانه های داخلی و خارجی اشاره می کند و می گوید:«از رسانه های غربی انتظاری جز تحریف و قلب واقعیت نیست.
آن چه را نیز از بخشی واقعیات در ایران بازتاب می دهند ناشی از عدم سلطه آن ها بر تمامی ابزارهای رسانه ای جهان است. اما این که چرا مطبوعات و رسانه های داخل کشوراین گونه موفقیت ها را کمتر بازتاب می دهند؟ سؤالی است که باید دست اندرکاران رسانه ای به آن پاسخ دهند.»
سیدعلی حسینی معاون نظارت بر بورس ها این سکوت رسانه ای را از منظر دیگری مورد واکاوی قرار می دهد. وی با اشاره به اینکه حجم سرمایه گذاری خارجی درشرکت های بورس با توجه به اهداف سازمان بورس و اوراق بهادار کافی نیست از عدم اطلاع رسانی مطلوب درباره ظرفیت های بازار سرمایه، فرصت های سرمایه گذاری و سودآوری شرکت های ایرانی به عنوان چالش های بورس یاد می کند.
وی معتقد است: تحولات اقتصادی برای سرمایه گذاران خارجی از اهمیت بسیاری برخوردار است. این نکته تاثیربه سزایی در ورود سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران دارد.» حسینی با اشاره به این که کارشناسان سازمان بورس مطالعاتی را درباره نحوه ورود شرکت های ایرانی در بورس های ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس آغاز کرده اند می گوید:«این حضور، زمینه سازی بازار سرمایه و شرکت های ایرانی به سرمایه گذاران خارجی را گسترش می دهد.
● ادعاهای نخ نما
به جرأت می توان گفت رویکرد کشورهای مختلف برای سرمایه گذاری در ایران، رسانه های غربی را در بازسازی ادعاهای نخ نما شده خود علیه کشورمان به تکاپو انداخته است به گونه ای که برخی از آنان درپی فشار واقعیات موجود ناچار به انتشار اخباری درباره شکست ادعای تحریم شده اند.
آسوشیتدپرس درتحلیلی به ناکارآمد تحریمات اقتصادی دو دهه اخیر غرب علیه ایران اشاره می کند و می نویسد:« تحریکات جدید نیز نه تنها نمی تواند ایران را از پیگیری برنامه های خود بازدارد بلکه عزم آن ها برای ادامه این تلاش ها را افزایش می دهد.
در این تحلیل آمده است:« آمریکا و برخی کشورها تحریمات مالی، تجاری و سرمایه گذاری علیه ایران را اجرا کرده اند اما تلاش های آنان برای متقاعد کردن کشورها به کاستن از روابط تجاری خود با ایران ناکام مانده و با توجه به جایگاه ایران در اقتصاد جهانی این کشور از جاذبه های سرمایه گذاری برای شرکت های خارجی به شمار می آید.»
رویکرد کشورهای مختلف جهان به سرمایه گذاری در ایران به گونه ای است که سردمداران کاخ سفید را به عقب نشینی تدریجی از سیاست های به اصطلاح تحریم اقتصادی علیه ایران واداشته است. به تازگی یکی از مقامات آمریکایی با اذعان بر بی فایده بودن این سیاست ها ضرورت تغییر مواضع علیه تهران را یادآور شده است.
اما از دیگر سو این رویکرد ضرورت شتاب بخشی به آهنگ حرکت در مسیر ایجاد زمینه های حضور سرمایه گذاران خارجی در کشورمان را دوچندان کرده است.
رقابت کشورهای مختلف جهان برای حضور در عرصه های مختلف اقتصادی ایران انکارناپذیر است باید از این رقابت در راستای حرکت به سوی رشد اقتصادی بهره گرفت.
گروهی از کارشناسان اقتصادی با اشاره به ظرفیت های موجود کشور در جذب سرمایه گذاری خارجی بر ضرورت ایجاد زمینه های امنیت اقتصادی و حفظ منابع میزبان در این گروه از سرمایه گذاری ها تأکید می کنند.
● اعتراف به شکست
سران کاخ سفید طی سه سال اخیر برای به اصطلاح اعمال تحریم علیه ایران به تکاپو افتاده اند و می کوشند با هیاهوی تبلیغی و دمیدن در بوق های تبلیغاتی خود در مسیر رویکرد کشورهای مختلف جهان به سرمایه گذاری در ایران مانع آفرینی کنند اما به رغم انتشار اخباری مجعول درباره تحریم های تجاری و بانکی ایران مؤسسات معتبر اقتصادی بین المللی از افزایش چشمگیر حجم سرمایه گذاری ها در کشور اسلامیمان خبر می دهند.
مؤسسه تحقیقاتی «آمریکن اینتر پرایز» پس از جمع آوری اطلاعات از شرکت ها، پایگاه های خبری اینترنتی و بانک های اطلاعاتی و تحلیل و بررسی داده های مذکور میزان سرمایه گذاری شرکت های بزرگ دنیا در ایران طی هفت سال اخیر را بالغ بر ۲۱۸میلیارد دلار اعلام کرده است.
براساس آمار اشاره شده از سوی این شرکت آمریکایی، چین، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ژاپن به ترتیب بیشترین میزان سرمایه گذاری در ایران را انجام داده اند.
آمار منتشر شده حاکی است که چین طی مدت زمان مذکور دستکم ۱۰۱میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار به ترتیب ۹۶.۷میلیارد دلار در بخش پتروشیمی نفت و گاز، ۶۲۰ میلیون دلار در بخش مالی، اعتباری و بانکداری، ۳.۴میلیارد دلار در بخش ساخت و ساز و ۱.۸میلیارد دلار در بخش برق و انرژی در ایران سرمایه گذاری کرده است.
به گزارش مؤسسه مذکور فرانسه نیز که پس از چین بیشترین سرمایه گذاری را انجام داده طی مدت زمان یاد شده بالغ بر ۲۹.۹ میلیارد دلار در ایران سرمایه گذاری کرده است. این میزان به ترتیب ۱۸.۵میلیارد دلار در بخش پتروشیمی نفت و گاز، ۹.۲ میلیارد دلار به بخش، مالی و اعتباری، ۱.۲ میلیارد دلار به بخش ساخت و ساز و برق و انرژی اختصاص داده است.
البته آلمان نیز در این مدت نزدیک به ۲۵.۴ میلیارد دلار به ترتیب ۹.۸ میلیارد دلار در بخش پتروشیمی نفت و گاز، ۲.۱میلیارد دلار در امور مالی و اعتباری، ۳.۳ میلیارد دلار در بخش ساخت و ساز و برق و انرژی و ۹.۸ میلیارد دلار در بخش حمل و نقل سرمایه گذاری کرده است.
به گزارش مؤسسه آمریکایی «آمریکن اینترپرایز» حجم سرمایه گذاری ژاپن در این مدت ۱۶.۹ میلیارد دلار بوده که به ترتیب در زمینه های پتروشیمی نفت و گاز ۹.۳ میلیارد دلار، امور مالی و اعتباری ۵.۹ میلیارد دلار، ۱.۶ میلیارد دلار در بخش برق و انرژی اختصاص یافته است.
● تکاپوی سرمایه گذاران آمریکایی برای حضور در ایران
بسیاری از کارشناسان امور اقتصادی بر این باورند که صحنه سرمایه گذاری های خارجی در کشورمان در سه سال اخیر روند رو به رشدی را تجربه کرده است.
احمد کاظمی از کارشناسان اقتصادی در این باره می گوید: «حتی شرکت های آمریکایی نیز از طریق برخی شرکت های تابعه خود در ایران در حدود ۴.۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند و این روند نشانگر شکست قطعی سیاست های تحریمی سران کاخ سفید است.»
وی با اشاره به ضرورت طرح مباحث و موضوعات کارشناسی درباره رویکرد کشورهای مختلف جهان برای حضور در ایران از اهمال رسانه های گروهی در کشورمان در این باره انتقاد می کند و می گوید: «شاخص عملکرد سرمایه گذاری مستقیم در دیگر کشورها» نشان دهنده عملکرد هر کشور درباره سرمایه گذاری در دیگر کشورهاست. بر این اساس نمره ایران در این شاخص در سال ۲۰۰۴، ۱۱۴ و در سال ۲۰۰۵، ۹۵ و در سال ۲۰۰۶، ۷۶ اعلام شده است.»
وی روند سرمایه گذاری خارجی در ایران را از منظر دیگری مورد ارزیابی قرار می دهد و می گوید: «با تصویب لایحه اصل ۴۴ در مجلس شورای اسلامی اگر این موضوع با هماهنگی دستگاه های مختلف به منصه اجرا رسد بی تردید یک کشور ایده آل برای سرمایه گذاران خارجی و بخش خصوصی ایجاد می شود.»
● تامین امنیت سرمایه گذاری ها
اگرچه رویکرد شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در کشورمان به تدریج گسترده تر می شود اما نباید از تجربیات گذشته خود در جذب این گروه از سرمایه گذاران به راحتی گذر کرد. بر اساس آمار منتشره در برخی از پایگاه های اقتصادی اینترنتی جذب سرمایه گذاران خارجی طی برنامه های اول، دوم و سوم توسعه تجربه شده اما با ناکامی هایی همراه بوده است. همچنان که در برنامه اول رقمی در حدود ۹ میلیارد دلار پیش بینی شده بود که بیش از ۱.۵ میلیارد دلار تنها جذب شد. البته باید شرایط زمانی اجرای این برنامه را نیز در نظر داشت.
در برنامه دوم نیز ۱۲ میلیارد دلار پیش بینی شده بود که در حدود ۲.۵ میلیارد دلار تحقق یافت و در برنامه سوم نیز به رغم ۳۴ میلیارد دلار پیش بینی تنها ۵ میلیارد دلار جذب کشور شد.
کاظمی از جمله شرایط تحقق سرمایه گذاری های خارجی را در تامین امنیت سرمایه گذاری می داند و تاکید می کند: «در برنامه چهارم توسعه راهبرد جذب سرمایه گذاری تغییر یافته است. وقتی امنیت مورد نظر سرمایه گذار فراهم شد می توان به تحقق پیش بینی ها در این باره امیدوار بود.»
وی در توضیح مفهوم امنیت از منظر اقتصادی می گوید: «وقتی سخن از تامین امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی به میان می آید منظور صرفاً مراقبت از شخص یا اشخاص سرمایه گذار نیست بلکه امنیت در مقوله اقتصادی در دایره قوانین بلندمدت و البته پایدار تعریف می شود که بدون شک نبود این گروه از قوانین از عوامل بازدارنده سرعت و شتاب سرمایه گذاری خارجی در کشور است.»
این کارشناس اقتصادی معتقد است که باید قوانین اقتصادی را بسیار شفاف و روشن تبیین کرد تا به سمت و سوی اقتصاد بسته حرکت نکنیم.
از وی درباره قانون موجود جذب سرمایه گذاری در کشور می پرسم. کاظمی با اشاره به این که قانون مشخص در این باره در سال ۸۳ تصویب نشده است می گوید: «این قانون خوب و مفید است اما باید زمینه اجرایی آن را به صورت مشخص و البته گسترده ایجاد کرد. همچنان که می دانیم هنوز زیرساخت های مناسب اقتصادی آماده شده است که این خود در جذب سرمایه گذاران مانع آفرینی می کند.»
از کاظمی درباره تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی علیه کشورمان می پرسم که وی با اشاره به برگزاری اولین نمایشگاه بین المللی «فرصت های سرمایه گذاری در ایران» در کیش تاکید می کند: «به هر حال تحریم ها آثاری را در پی دارند اما تردید نکنید که مقطعی است و کشورهای مختلف به تدریج خود متوجه فواید اقتصادی حضور در ایران می شوند.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به این که در برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده تا بازدهی تولید به ۴درصد برسد، می گوید: «در صورت تحقق این گونه پیش بینی ها تردید نکنید که تحریم و آثار نیز رنگ می بازد.»
● ایران در فهرست برترین ها
میزان سرمایه گذاری های خارجی در کشورهای منطقه خاورمیانه گواه مستدلی است بر این که ایران در ردیف ۱۰ کشور برتر این منطقه قرار دارد.
گزارش های منتشره از سوی مراکز معتبر اقتصادی حاکی است ایران در میان کشورهای این منطقه در ردیف نهم جای گرفته است و البته از نظر میزان سرمایه گذاری مستقیم در خاورمیانه در ردیف ششم قرار دارد.
تاکنون در حدود ۲ هزار و ۳۰۰ فرصت سرمایه گذاری ویژه شرکت های خارجی در کشورمان شناسایی شده که تعدادی از آن ها در بانک اطلاعاتی قرار گرفته اند.
● بسترهای سرمایه گذاری کدامند؟
آن گونه که اشاره شد صنایع و بخش های آب، برق و گاز طی سال های اخیر بیشترین میزان سرمایه گذاری خارجی را به خود اختصاص داده اند.
طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان سرمایه گذاری های خارجی، از ۳۶۷ مجوز که طی سالهای ۷۲ تا ۸۶ برای ورود ۳۰میلیارد و ۳۷۰میلیون دلار سرمایه خارجی به کشور صادر شد، ۲۵۴طرح به ارزش ۱۸ میلیارد و ۴۶۱ میلیون و ۵۳۲ هزار دلار مربوط به بخش صنعت بوده است.
آمارهای ارائه شده حاکی است؛ طی ۱۴ سال گذشته ۳۳ مجوز به ارزش ۳۸۹میلیون و ۴۰۶هزار دلار در بخش «صنایع موادغذایی، آشامیدنی و دخانیات»، ۲۹ مجوز به ارزش ۸۰ میلیون و ۱۰۱هزار دلار در بخش «صنایع نساجی، پوشاک»، ۷۰ مجوز به ارزش ۸ میلیارد و ۸۳۹ میلیون و ۶۹۸ هزار دلار در «صنایع شیمیایی، فرآورده های نفتی، لاستیک و پلاستیک»، ۹ مجوز به ارزش ۴۱ میلیون و ۳۱۸ هزار دلار در «صنایع سلولزی» (چوب و کاغذ و چاپ و نشر)، ۶ مجوز به ارزش ۱۴۸ میلیون و ۷۹۹ هزار دلار در «صنایع محصولات کانی های غیرفلزی» به جز نفت و زغال سنگ، ۲۱ مجوز به ارزش ۷ میلیارد و ۹۵۹ میلیون و ۴۹۴ هزار دلار در «صنایع فلزات اساسی»، ۳۹ مجوز به ارزش ۱۶ میلیون و ۲۵۲ هزار دلار در «صنایع ماشین آلات، تجهیزات و محصولات فلزی»، ۱۸ مجوز به ارزش ۱۹ میلیون و ۴۵۵ هزار دلار در «صنایع الکتریکی، الکترونیکی و ساخت لوازم خانگی»، ۲۵مجوز به ارزش ۸۲۱ میلیون و ۱۸۰ هزار دلار در «صنایع و تجهیزات حمل و نقل و خودروسازی»، ۲مجوز به ارزش ۸۷۴ هزار دلار در «صنعت بازیافت»، یک مجوز به ارزش ۵۶۰هزار دلار در «صنایع ابزار پزشکی و ابزار دقیق» و یک طرح در حوزه «سایر» صنایع صادر شده است.
بر اساس این گزارش طی ۱۴ سال گذشته همچنین ۹ طرح با سرمایه خارجی یک میلیارد و ۹۴۶ میلیون و ۳۳۵ هزار دلار در بخش «اکتشاف و استخراج معادن» (غیرنفت و گاز) مجوز گرفته اند.
پس از بخش صنعت بخش های آب، برق و گاز طی ۱۴سال گذشته بیشترین تقاضای سرمایه گذاری خارجی را داشته اند طی این مدت ۷ طرح به ارزش ۴ میلیارد و ۶۳۹میلیون و ۸۳۴ هزار دلار در این بخش تصویب شد.
سازمان سرمایه گذاری های خارجی در این مدت ۴ طرح خارجی در بخش «تولید، انتقال و توزیع برق» را به ارزش یک میلیارد و ۱۶۵میلیون و ۴۰۴هزار دلار سرمایه گذاری تصویب کرده و ۳طرح به ارزش ۳ میلیارد و ۴۷۴ میلیون و ۴۳۰ دلار در بخش «پالایش و توزیع گاز طبیعی» به تصویب رسانده است.
بخش خدمات نیز در ۱۴ سال گذشته با تصویب ۳۷ طرح ۲ میلیارد و ۹۵۲ میلیون و ۵۰۴ هزار دلار تقاضا برای سرمایه گذاری در کشور را ایجاد کرد.
بر اساس این گزارش طی این سالها ۵ طرح به ارزش ۲ میلیارد و ۹۸ میلیون و ۶۳۰ هزار دلار در بخش «گردشگری» به تصویب رسید. همچنین ۳طرح به ارزش ۳۵۲ میلیون و ۴۰۹ هزار دلار در حوزه «خدمات عمومی»،۱۷طرح به ارزش ۴۳۹میلیون و ۸۹۸ هزار دلار در بخش «خدمات مالی» و ۱۲طرح به ارزش ۶۱ میلیون و ۵۶۷ هزار دلار در بخش «سایر خدمات» مجوز ورود سرمایه گرفتند.
طی سالهای ۷۲ تا ۸۶ بالغ بر ۹ طرح به ارزش یک میلیارد و ۶۱۱ میلیون و ۸۹۵ هزار دلار در بخش حمل و نقل و ارتباطات از سازمان سرمایه گذاری های خارجی مصوبه دریافت کردند.
بر اساس این گزارش ۳ طرح از این مصوبات به ارزش یک میلیارد و ۵۳۹ میلیون و ۴۷۶ هزار دلار در بخش «پست و مخابرات»، ۴ طرح به ارزش ۷۰ میلیون و ۵۳۳ هزار دلار در بخش «خدمات پشتیبانی» و ۲ طرح به ارزش یک میلیون و ۸۵ هزار دلار در بخش «حمل و نقل جاده ای» به تصویب سازمان سرمایه گذاری های خارجی رسید.
سازمان طی ۱۴، سال ۴۲ مصوبه برای جذب سرمایه در بخش ساختمان داشت که ارزش آن به ۷۳۲ میلیون و ۱۹ هزار دلار بالغ شده است. ۳۱ مصوبه این سازمان به ارزش ۲۲۰ میلیون و ۶۵۱ هزار دلار مربوط به «مصالح ساختمانی» و ۱۱ طرح به ارزش ۵۱۹ میلیون و ۳۶۸ دلار مربوط به بخش «ساختمان و مسکن» بوده است.
بخش کشاورزی در دوره مذکور ۶ مصوبه جذب سرمایه گذاری های خارجی به ارزش ۱۹ میلیون و ۹۰۴ هزار دلار داشت که از این تعداد مصوبه به ارزش ۱۹میلیون و ۶۶۹ هزار دلار در بخش «زراعت و باغداری» و یک مصوبه به ارزش ۲۳۵ هزار دلار در بخش «دام و طیور» صادر شده است.
منبع : روزنامه کیهان