پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


انتقال الکترونیکی وجوه خرد بین بانکی در سال ۸۷


انتقال الکترونیکی وجوه خرد بین بانکی در سال ۸۷
انتقال وجوه خرد بین بانکی، همچنین انتشار و انتقال اوراق بهادار الکترونیکی، طرح جدید بانک مرکزی در سال ۸۷ است که با انتقال سهل وجوه از کارتی به کارت بانک دیگر، حضور در شعب را محدود می کند.
این گفته مهران شریفی مدیر نظام های پرداخت و طرح شتاب بانک مرکزی است که بانک مرکزی را به عنوان تنها نهاد سیاست گذار در امور پولی و بانکی معرفی می کند و تصمیمات وزارت اقتصاد را در جریان بانکداری الکترونیکی تنها مکمل تصمیمات بانک مرکزی می داند.
آن چه روشن است این است که باوجود آغاز به کار فعالیت کارگروه بانکداری الکترونیک از شهریورماه سال ۸۵، بانک ملت به عنوان مسوول کارگروه از توسعه پروژه این نوع از بانکداری حمایت کرده و در ادامه پورمحمدی از افزایش آن به شش کارگروه که اعضای آن متشکل از اعضای همین بانک است، خبر داد.
عملکرد تنها دو کارگروه مشخص شده در حوزه هایی چون گسترش خطوط ارتباطی بانکداری الکترونیک و همچنین گسترش امنیت بانکداری الکترونیک و اعلام اخبار نهایی از به نتیجه رسیدن سند راهبردی این حوزه با مسوولیت بانک ملت از اهداف اولیه راه اندازی کارگروه های بانکداری الکترونیک عنوان می شود.
کارگروه های فعال در بخش Corebanking که با مسوولیت بانک ملی انجام می شود و برای نظام مندی عملیات سیستم بانکی راه اندازی شده و دیگری کارگروه کاری و خدمات الکترونیک که به توسعه دستگاه های خودپرداز، پایانه های فروش و کارت های الکترونیکی کمک می کنند، طرح مشترک وزارت اقتصاد و بانک مرکزی است و برای پوشش بهتر شبکه های شتاب بانکی و رفع نواقص و مشکلات موجود در این طرح راه اندازی شده ولی مساله مهم این است که گسترش تعداد کارت های بانکی به بیش از ۳۰ میلیون کارت یا رشد ۲۰۰ درصدی دستگاه های Pos و افزایش ۹ هزار و ۵۰۰ دستگاه خودپرداز که طبق آمار بانک مرکزی تا به امروز منتشر شده است با چه کیفیتی ارایه شده است و آیا این کارگروه ها می توانند در بهبود جریان فرهنگ سازی و به کارگیری به جا از بانکداری الکترونیک در میان مردم و همچنین رشد کیفیتی سیستم الکترونیک در نظام بانکی کشور نقش موثری ایفا کنند؟
و دیگر این که آیا حضور و دخالت وزارت اقتصاد و دارایی در تصمیمات و نظارت بانک مرکزی بر زیر مجموعه های بانکی و طرح هایش مفید واقع خواهد شد یا همچون تصمیمات دیگر نظام پولی و بانکی با دخالت دولت به دلیل رویاروی یکدیگر بی نتیجه خواهد ماند یا این بار دو نهاد دولت و بانک مرکزی همسو با یکدیگر و از یک دریچه به جریان پولی و بانکی کشور نگاه می کنند.
▪ بانک مرکزی سیاست گذار اصلی نظام پولی و بانکی است؟
مدیران طرح شتاب بانک مرکزی در خصوص نقش و جایگاه این کار گروه ها چنین توضیح دادند: «کار گروه های تشکیل شده در قالب شورای بانکداری الکترونیک در کشور، به جمع بندی آخرین آمار و اطلاعات بانک ها در زمینه الکترونیک می پردازد و از این طریق سعی می شود تا نواقص برطرف شود.»
مهران شریفی، مدیر اداره نظام پرداخت و طرح شتاب بانک مرکزی با تاکید بر مطلب فوق، به نقش وزارت اقتصاد و دارایی در مجامع عمومی بانک ها اشاره کرد و گفت:«حضور وزارت اقتصاد در نظام بانکداری و جلسات تصمیم گیری در این خصوص به نوعی مکمل بانک مرکزی و وظایفش است.»
او سیاست گذاری و تهیه زیرساخت های لازم برای بانکداری الکترونیک و همچنین تعیین میزان کارمزدهای دریافتی را از جمله وظایف بانک مرکزی عنوان و تصریح کرد: «وزارت اقتصاد تنها یاری دهنده بانک مرکزی خواهد بود تا اهدافی که برای آینده سیستم بانکداری الکترونیک ترسیم می شود، روشن تر و قابلیت دسترسی بیش تری داشته باشد.»
بانک مرکزی نهادی برای زیرسازی و آماده سازی روابط بین بانکی است، به همین خاطر با ایجاد شرایطی تازه، همچون راه اندازی سیستم ساتنا در سال گذشته، در بهتر شدن روابط و ضوابط بین بانکی نقش موثری دارد.
شریفی از ادامه طرح های جدید بانک مرکزی برای بهبود در زیرساخت های بانکداری الکترونیک در سال ۸۷ خبر داد و تاکید کرد:«سیستم ساتنا پل ارتباطی بین بانک ها است؛ بانک مرکزی برای گسترش سیستم بانکداری الکترونیک برنامه ریزی می کند و اجرای آن به عهده بانک ها است. در حقیقت، بانک مرکزی زیرساخت های عملیات بین بانکی را فراهم می کند و بانک ها، سرویس دهی را انجام می دهند. وزارت اقتصاد و دارایی هم بیش تر روی بند دوم تمرکز کرده است.»
مدیر طرح شتاب بانک مرکزی، طرح اخیر راه اندازی شش کار گروه بانکداری الکترونیک را از سوی وزارت اقتصاد، جمع آوری اطلاعات برای تکمیل تر شدن نظام الکترونیکی بانک ها عنوان کرد.
● طرح جدید بانک مرکزی در سال ۸۷
انتقال وجوه خرد بین بانکی، همچنین انتشار و انتقال اوراق بهادار الکترونیکی، طرح جدید بانک مرکزی در سال ۸۷ است که انتقال وجوه خرد از کارت یک بانک به بانک دیگر را به راحتی ممکن می کند تا نیاز به صرف وقت در بانک نباشد.
شریفی سامانه ای را که در سال ۸۷ قرار است راه اندازی شود، متعلق به همه حساب های بانکی دانست و تاکید کرد که تنها سیستم کارت را در برنمی گیرد.
او نقش بانک ها را در طبقه بندی مشتریان مهم ارزیابی کرد که از این طریق نقل و انتقالات اینترنتی هم از حسابی به حساب دیگر به سهولت انجام شود.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی بانک و بیمه