چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

رویش بذر و رشد اولیه دانهال پنج پایه مختلف مرکبات در سطوح مختلف شوری


رویش بذر و رشد اولیه دانهال پنج پایه مختلف مرکبات در سطوح مختلف شوری
رویش بذر و رشد اولیه پنج پایه مرکبات به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در ۱۰ تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بذور ظاهرا سالم پایه های مورد استفاده (بکرایی، لیموی ولکامریانا، نارنج، لیمو شیرین و لیمو آب) پس از ضدعفونی باکلراکس در گلدان های ۲ لیتری حاوی شن کوارتز استریل، به تعداد ۱۰ عدد در هر گلدان در شرایط گلخانه کشت گردید و تحت تنش شوری با غلظت های صفر، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ میلی مولار کلرید سدیم همراه با محلول غذایی یک دهم غلظت هوگلند به مدت ۷۰ روز قرار گرفت. ظاهر شدن دانهال در سطح گلدان شاخص رویش بذر بود، که تعداد آنها روزانه آمار برداری شد. پس از انقضای مدت آزمایش، طول قسمت هوایی، قطر طوقه، وزن تر و خشک کل گیاه، ساقه و ریشه و نسبت وزن ساقه به ریشه اندازه گیری شد. با استفاده از اطلاعات مربوط به رویش بذر، تعداد روزهای لازم برای رسیدن به اولین دانهال، تعداد روزهای لازم برای رسیدن به رویش ۵۰ درصد از بذرها، درصد نهایی رویش بذر و درصد دانهال های سالم مانده تا پایان آزمایش محاسبه گردید. نتیجه آزمایش نشان داد که ارقام مورد آزمایش در کلیه شاخص های مورد اندازه گیری با هم اختلاف داشته و این شاخص ها تحت تاثیر تنش شوری قرار می گیرند و میزان عکس العمل بسته به نوع گونه و سطح شوری مورد استفاده متفاوت است. در این آزمایش خصوصیات رویش بذر ارقام مورد آزمایش تا سطح شوری ۲۰ مولار، به مقدار کمی تحت تاثیر قرار گرفت، لیکن با افزایش سطح شوری، میزان تاثیر خیلی زیاد بود. به عنوان نتیجه گیری کلی، در مرحله رویش بذر تحت شرایط شوری، بکرائی مقاوم ترین و لیمو آب، نارنج معمولی، لیمو شیرین و ولکامریانا در رده های بعدی قرار داشتند.
عبدالحسین ابوطالبی
عنایت اله تفضلی
بهمن خلدبرین
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید