چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

جنگ سیاسی علیه حماس


جنگ سیاسی علیه حماس
منابع دیپلماتیك عرب به تایم گفتند كه اجلاس اخیر اعراب ـ اسرائیل در شرم الشیخ دربردارنده این پیام جدی برای جنبش حماس است كه یا دست از جنگ با محمود عباس، رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین بردارند و یا آنها جنگی سیاسی را علیه این جنبش آغاز خواهند كرد. اما این منابع می گویند دولت های عرب قصد دارند كه با تحت فشار قراردادن جنبش حماس، آن را وادار كنند كه همراه با حزب فتح محمود عباس به دولت وحدت ملی فلسطینی جدید بپیوندد. یك مقام رسمی ارشد عرب گفت كه هدف از برپایی این نشست با حضور محمود عباس، حسنی مبارك، رئیس جمهور مصر، ملك عبدالله پادشاه اردن ـ و ایهود اولمرت ـ نخست وزیر رژیم صهیونیستی ـ دادن این اخطار دیپلماتیك به جنبش حماس بود كه چنانچه این جنبش قصد كم كردن اختیارات محمود عباس را داشته باشد، آنها نیز تمامی قدرت و توان خود را برای حمایت از محمود عباس به كار می گیرند.
رهبران عرب به طور خصوصی، دولت بوش و اولمرت را در سقوط و فروپاشی سیاسی دولت فلسطین مقصر می دانند. آنها می گویند آمریكا و اسرائیل گروه حماس و فتح را به طور مؤثری تشویق به از سرگیری مجدد درگیری های خونین خود بر سر قدرتی می كنند كه نتیجه آن كنترل حماس بر غزه و انحلال دولت وحدت ملی فلسطین است كه تنها سه ماه از حیات آن می گذرد. منابع عرب در ابتدا می گویند علی رغم از سرگیری نمادین روند سازش در ماه ژانویه، نه آمریكا و نه رژیم صهیونیستی هیچ یك رهبری متزلزل محمود عباس را در مواجهه با مبارزات نظامی و سیاسی روبه افزایش حماس، نه از نظر مالی و نه از نظر سیاسی حمایت نكرده اند. در آستانه برگزاری اجلاس سران شرم الشیخ، اولمرت اعلام كرد كه رژیم صهیونیستی سرانجام كلیه دارایی ها و مالیات های ضبط شده فلسطین در سرزمین های اشغالی را كه پس از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ متوقف شده بود به دولت اضطراری محمود عباس منتقل خواهد كرد. این منابع افزودند كه اسرائیل و آمریكا با امتناع از به رسمیت شناختن دولت وحدت ملی فلسطینی تشكیل شده و در ماه فوریه، به امید پایان یافتن فشارهای مالی برای از سرگیری جنگ میان فتح و حماس بهانه به دست آنها دادند. سعودالفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی در مصاحبه ماه گذشته خود با تایم با اشاره به احساس ناامیدی دولت عربستان گفت مسئولیت اصلی برگردن فلسطینی ها است.
اما به اعتقاد من كشورهای غربی و آمریكا می توانستند عملكرد قاطعانه تری داشته باشند. اگر شما نشانه های تأیید و تصدیق خود برای چنین توافقی را نشان ندهید در آن صورت كلیه كوشش ها بی نتیجه خواهند بود. این نشست كه با توجه به شدت یافتن ناكامی اعراب و قطع امید كردن از یافتن راه حلی برای نزاع و درگیری اسرائیلی ها و فلسطینی ها برگزار می شود، با تصویر فلسطینی هایی كه درگیر ی های داخلی دارند وخیم تر شده است. عبدالرحمان الرشید كارشناس سعودی در روزنامه عربی الشرق الاوسط نوشت كه غزه به منظره وحشتناك و آزاردهنده ای تبدیل شده كه هر انسانی را تا عمق وجود غمگین و متأثر می كند. نگرانی فرآیند مقام های عربی از آن است كه تلاش های دیپلماتیك آنها بنا به پاره ای دلایل تأثیرات خود را از دست می دهد. درحالی كه قدرت حماس سعودی ها را كه به میانجیگری خود در تشكیل دولت وحدت ملی فلسطینی در ماه فوریه در مكه می بالند، مسأله ساز شده، همچنین مسئولان مصری و اردنی را درباره كشیده شدن دامنه این درگیری ها و اختلافات به كشورشان نگران كرده است.
دیپلمات های عرب می گویند كه هدف آنها در این اجلاس علاوه بر اخطار دادن به حماس این بوده كه در كوتاه مدت با تحت فشار قرار دادن اولمرت برای بازگرداندن پول فلسطینی ها و كم كردن تدابیر امنیتی اسرائیل در مناطق تحت كنترل فتح و دربلندمدت با پذیرش ابتكار سازش در سال ۲۰۰۲ كه اخیراً از سوی اتحادیه عرب به شكل جدیدی درآمده به محمودعباس كمك كنند. در این میان، آنها می گویند هنگامی كه عصبانیت فروكش می كند، اقدام بعدی آنها تشویق حماس و فتح به بازگرداندن مشاركت در دولت و حاكمیت است.
یك دیپلمات عرب می گوید: ما همه راه ها را امتحان می كنیم حماس یك واقعیت سیاسی غیرقابل انكار است و وظیفه اعراب تشویق فلسطینی ها به صلح و آشتی است. رابرت مالی، مدیر برنامه های آفریقای شمالی و خاورمیانه گروه بحران بین المللی كه موافق این رویكرد است همچنین اخطار می كند كه حتی زمانی كه آنها سعی می كنند تا به محمود عباس كمك كنند، نه اسرائیل و نه جامعه بین المللی هیچكدام نباید میان فلسطینی ها تفرقه و جدایی بیندازند. او می گوید: اقدام اخیر اولمرت درمورد آزادی دارایی های فلسطینی ها و وضع زندگی در سرزمین های اشغالی كمی دیر بود اما ما به طور كامل از آن استفاده می كنیم، اما این كار باید با احتیاط صورت گیرد و نه با نادیده گرفتن یا نابودكردن حماس. مالی می گوید: هر چه زودتر باید یك موافقتنامه جدید میان جنبش حماس و فتح امضا شود. استراتژی مربوط به فرضیه نادیده گرفتن حماس عملی نخواهد بود. این تصور كه شما قادر به ایجاد فرایند صلح یا امنیت و ثبات بدون وجود هیچ سود و عایدی برای حماس هستید از نظر من توهمی بیش نیست. این یك سیاستی است كه با هرگونه راهبرد بلندمدت و ارزیابی دقیق قابل اعتنا از واقعیات موجود مغایر است.
منبع: تایم
اسكات مك لوید ـ ترجمه: آزاده اسفندیاری
منبع : روزنامه ایران