شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

داریوش قنبری اصولگرایی که منتقد شد


داریوش قنبری اصولگرایی که منتقد شد
یک سوءمدیریت و سوءتدبیر کافی بود تا تمام صغری، کبری های وزیر کشور برای به صدا درآوردن زنگ پایان انتخابات هشتم به هم بریزد. این بار نه اعتراض اصلاح طلبان ازپیش بازنده تهران، که خشم و عصبانیت هواداران یک نماینده شهرستانی در غرب کشور آرامش را از ساختمان بلند فاطمی گرفت. این بار هم دولت نهم درگیر مساله یی شد که یک سر ماجرا به داریوش قنبری می رسید؛ نماینده جوانی که از میانه های عمر مجلس هفتم به جمع اعضای بهارستان اضافه شد. قنبری دانش آموخته رشته علوم سیاسی با گرایش روابط بین الملل است. وی مستقیماً به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی رفت و در فراکسیون اصولگرای «وفاق و کارآمدی» در کنار یاران محسن رضایی قرار گرفت. با انتخاب محمود احمدی نژاد به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران به یکی از منتقدان پروپاقرص و سازش ناپذیر دولت و اعضای کابینه او تبدیل شد. حجم، کیفیت و صراحت انتقاد قنبری او را از هم فراکسیونی هایش جدا کرد و او عملاً به یکی از اعضای نانوشته فراکسیون اقلیت تبدیل شد. سازش ناپذیری قنبری تا آنجا پیش رفت که لابی های محمدرضا باهنر و دیگر اعضای بلندپایه فراکسیون اکثریت نتوانست نخستین استیضاح دولت نهم در مجلس هفتم را رقم نزند. قنبری که به خاطر ارتباط گسترده اش با کشاورزان غرب کشور به مدیریت ارشد وزارت جهاد کشاورزی اعتراض داشت توانست به همراه گروه دیگری از نمایندگان اسکندری را به مجلس بکشاند.
آن استیضاح اگرچه منجر به تغییر مقام عالی وزارت جهاد کشاورزی نشد اما از وجود منتقدی مستقل در برابر سیاست های احمدی نژاد در مجلس یکدست اصولگرا خبر می داد.قنبری پس از ناکامی از استیضاح وزیر جهاد کشاورزی فعالانه در استیضاح محمود فرشیدی مشارکت کرد و این اواخر کوشید طرح استیضاح محمدحسین صفارهرندی را به مجلس هفتم بقبولاند که ماراتن هشتم شروع شد.
● ردصلاحیت به خاطر اعتراض به دولت
با آغاز رقابت های انتخاباتی مجلس هشتم یکی از خنده دارترین موارد ردصلاحیت ها باز هم به نام داریوش قنبری افتاد. وقتی هیات اجرایی «قنبری» را بدون استناد به هیچ بند و ماده یی ردصلاحیت کرد، قنبری از ایلام خود را به بهارستان رساند و در جمع خبرنگاران پارلمانی، نامه ردصلاحیت خود را به آنها نشان داد. همین اقدام موجب شد یک علامت پرسش بزرگ در برابر نحوه عملکرد هیات اجرایی استان ایلام در مواجهه با این نماینده منتقد رقم بخورد. اگرچه در مرحله تجدیدنظر صلاحیت قنبری توسط هیات نظارت به تایید رسید اما شکاف عمیقی که بین مدیریت ارشد استان و داریوش قنبری ایجاد شده بود بیش از پیش عمیق تر شد. این شکاف دو رو داشت. یک روی آن سیاسی و نظری بود و روی دیگر آن به مسائل منطقه باز می گشت. به رغم گلایه های قنبری از تبعیض رسانه یی در استان ایلام او با کمک همشهریانش (ایوانغرب) توانست به جمع چهار نامزد اول ایلام راه یابد.
تلاش های پیدا و پنهان مدیریت استان برای ابطال انتخابات و ابطال آرای داریوش قنبری به جایی نرسید و او در ششم اردیبهشت ماه با تایید مردم ایلام، ایوان و شیروان و چرداول به عنوان یکی از دو نماینده منتخب مردم به مجلس راه یافت اما پیش از اعلام رسمی نام قنبری به عنوان فرد پیروز، تحولات به گونه یی ناگوار رقم خورد. قنبری در روایت حادثه هولناک ایوان می گوید؛ «همان شب اول یعنی حدود ساعت ۵/۳ بامداد، مسوولان برگزاری انتخابات رای آوردن من را به عنوان نفر اول تبریک گفتند و من هم با توجه به اینکه مطمئن شده بودم رای اول هستم تصمیم گرفتم ساعتی استراحت کنم و البته با توجه به ماجرای چرت دم صبح آقای کروبی همه دوستان به شوخی می گفتند امشب را نخواب چون ممکن است آن ماجرا تکرار شود و من هم بی توجه ساعت ۴ بامداد خوابیدم و ساعت ۳۰/۶ صبح مطلع شدم که در آرا تغییراتی صورت گرفته و به همین دلیل در جلسه شورای تامین استان شرکت کردم. در آنجا به من گفتند الان دوم شده یی ممکن است باز هم در آرا تغییر صورت بگیرد بنابراین به طرفدارانت بگو اگر محیط را ناامن کنند ما از اقتدار استفاده می کنیم و من هم با اعتراض به اینکه آرا تغییر پیدا کرده اند گفتم اگر می خواهید امنیت حفظ شود از آرا صیانت کنید در غیر این صورت عامل بروز هر حادثه خود شما خواهید بود.
در همین زمان مردم مطلع شده بودند که آرا جابه جا شده و به همین دلیل حدود ۵۰۰ نفر از طرفداران من که برای شادی جمع شده بودند به سمت فرمانداری حرکت می کنند و ماموران بدون هیچ گونه اخطار یا حتی اقدام دیگری در همان گام اول تیراندازی می کنند در حالی که با یک ماشین آب پاش یا حتی باتوم هم می توانستند اوضاع را کنترل یا مردم که تجمع آرامی هم برگزار کرده بودند را متفرق کنند. هم اکنون پلیس ضدشورش در شهر ایلام در حال مانور است و شرایط روحی مردم هم اصلاً مساعد نیست بنابراین باید هر چه زودتر با عوامل بروز حادثه ایوان برخورد شود تا با مجازات عاملان این حوادث آلام مردم تسکین یابد.
در حال حاضر هم نهادهای امنیتی، کمیسیون امنیت ملی مجلس، شورای عالی امنیت ملی و وزارت کشور در حال بررسی هستند و من هم در جلسات مختلف با آنان اعلام کرده ام استاندار متهم ردیف اول حوادث است و اگرچه فرماندار ایوان روز شنبه عزل شد اما فرماندار هم قطعاً از استاندار کسب تکلیف می کرده است.»
شهر ایلام و شهرستان ایوانغرب اگرچه نسبت به تحولات سیاسی کشور بی تفاوت نیستند اما آنچه در فعال کردن مردم در امور انتخابات بیش از هر عامل دیگری دخالت دارد غلبه تعصبات منطقه یی بر تمایلات سیاسی است. حال اگر تعصبات منطقه یی از یک طرف و تمایلات سیاسی از طرف دیگر بر آتش رقابت بیفزایند ناگفته پیداست که چه رقابت شدیدی ممکن است رخ دهد. جالب است علی اکبر متین که به جای قنبری به عنوان نفر دوم و فرد پیروز می شود، هیچ وابستگی سیاسی به جناح دولت ندارد . پس از این تغییر و جابه جایی و کشته شدن سه نفر از هواداران قنبری ستاد انتخابات کشور نام قنبری را بدون میزان آرای او به همراه شاپور پولادی معرفی کرد. برخی گزارش های غیررسمی حاکی از آن است که فردای روز این حادثه قنبری عازم بهارستان بوده تا در یک نطق پیش از دستور به حادثه هولناک ایوانغرب اعتراض کند که برخی دوستانش در مجلس با پادرمیانی از این کار وی جلوگیری کرده اند. پیروزی قنبری اگرچه با یک حادثه هولناک همراه شد اما تا تایید نهایی انتخابات در آن حوزه باید همچنان منتظر ماند. در صورت تایید نهایی انتخابات و بازگشت قنبری به بهارستان او نسبت به دولت احمدی نژاد سرسخت تر خواهد شد. قنبری محافظه کاری آرام بود که به منتقدی سرسخت علیه دولت احمدی نژاد و به تبع آن اصولگرایان تبدیل شد.
کیوان مهرگان
منبع : روزنامه اعتماد