سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


بانک‌ها در انزوا‌


بانک‌ها در انزوا‌
در سال‌های اخیر نظام بانکی خاورمیانه همچون اقتصاد این منطقه شاهد تحولات چشمگیری بود تحولاتی که به‌دلیل رشد بی‌سابقه قیمت نفت طی بیشتر از یک سال گذشته و ادامه این روند افزایشی در اثر تنش‌های سیاسی و نظامی بین‌المللی ایجادشد و قیمت هر بشکه نفت را به مرز ۱۴۰ دلار هم رسانید.
رشد قیمت نفت سبب شد تا دلارهای نفتی حاصل از فروش این منابع وارد بانک‌ها شود و بر سرعت گردش پول و حجم سرمایه بانک‌ها بیفزاید. در امارات علاوه بر دلارهای نفتی رونق صنعت عمران و توسعه ساخت و ساز در کنار درآمدهای کلان صنعت توریسم به روند رشد اقتصاد و پیشرفت نظام بانکی کمک کرد.
اگر چه رشد درآمد نفتی و درون ریز درآمدها به بانک‌ها تبعات تورمی نیز داشت ولی در کشورهایی که این پول‌ها برای سرمایه گذاری و اجرای طرح‌های عمرانی استفاده شد که اثرات تورمی بسیار کمتر بود.
مجله میدل ایست در شماره اخیر خود گزارشی در مورد ۱۰۰ بانک برتر خاورمیانه ارائه داده است.طبقه بندی این بانک‌ها از طریق میزان سرمایه آنها در روزهای پایانی سال گذشته میلادی صورت گرفته است و جایگاه بانک‌های ایران را در مقایسه با دیگر بانک‌های خاورمیانه نشان داد.
به گزارش میدل‌ایست برترین بانک خاورمیانه در سال ۲۰۰۷ میلادی بانک تجارت ملی (The national commercial Bank) واقع در عربستان سعودی بود. به عبارت بهتر کشور نفت خیز عربستان سعودی که بیشترین ذخایر نفتی اوپک ودرآمد نفتی منطقه را دارد سه بانک برتر خاورمیانه را در خود جای داده است و این نشان از شرایط مطلوب اقتصادی این کشور در حوزه بانکی و مالی دارد.
اولین بانک فهرستی که از سوی مجله میدل‌ایست منتشر شده است سرمایه‌ای معادل ۶ میلیاردو ۴۰۸ میلیون دلار دارد و کل دارایی‌های بانک از مرز ۴۱ میلیارد و ۵۷۷ میلیون فراتر می‌رود. در سال گذشته سودآوری این بانک عربستانی برابر با ۱ میلیارد و ۶۷۵ میلیون دلار بود.
در سال گذشته نسبت توازن سرمایه این بانک- سرمایه‌ای که بانک‌ها باید برای پوشش ریسک دارایی‌های خود دارند و حداقل این سرمایه معادل ۸ درصد از کل دارایی‌های بانک است- CAR برابربا ۴/۱۵ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام بانک (سود کل بانک / ارزش سهام) ROE معادل ۱/۲۶ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی (سود کل بانک/ارزش دارایی) ROA معادل ۴ درصد بود. دومین بانک در این مجموعه بانک الراجحی متعلق به کشور عربستان سعودی است که سرمایه‌ای معادل ۵ میلیارد و ۳۸۱ میلیون دلار داشت.
ارزش دارایی‌های این بانک ۲۸ میلیارد و ۵۶ میلیون دلارو سودآوری آن ۱ میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار بود.نسبت توازن سرمایه این بانک ۲/۱۹ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام ۲/۳۶ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی برابر با ۹/۶ درصد بوده است.
سومین بانک هم گروه مالی سمبا متعلق به عربستان سعودی است.سرمایه این بانک ۴ میلیارد و ۱۷۹ میلیون دلار، دارایی آن ۳۳ میلیارد و ۱۱۵ میلیون دلار و سودش برابر با ۱ میلیارد و ۳۹۱ میلیون دلار بود.در سال گذشته نسبت توازن سرمایه گروه مالی سمبا ۶/۱۲ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام ۲/۳۳ درصد و نرخ توازن سود به دارایی ۲/۴ درصد بود.
بانک ملی کویت با داشتن ۳میلیارد و ۶۹۹ میلیون دلار سرمایه و ۲۷ میلیارد و ۴۱۳ میلیون دلار دارایی چهارمین بانک این فهرست بود. در سال گذشته این بانک ۹۱۶ میلیون دلار سود بدست آورد.نسبت توازن سرمایه بانک ملی کویت در سال گذشته ۵/۱۳ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام ۷/۲۴ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی این بانک ۳/۳ درصد بود.
بانک صادرات ایران پنجمین بانک برتر خاورمیانه از نظر میزان سرمایه شناخته شد. این بانک در سال ۲۰۰۶ میلادی ۳ میلیارد و ۳۲۸ میلیون دلار سرمایه، ۲۷ میلیارد و ۴۱۳ میلیون دلار دارایی و ۵۲۸ میلیون دلار سود آوری داشت.
نسبت توازن سرمایه بانک صادرات ۹/ ۱۱ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام ۸/۱۵ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی ۹/۱ درصد بود. بانک ریاض متعلق به عربستان سعودی رتبه ششم، بانک تجاری ابو ظبی رتبه هفتم، بانک عرب متعلق به کشور اردن رتبه هشتم، خانه مالی کویت رتبه نهم و بانک سعوی – فرانسوی عربستان سعودی دهمین بانک این مجموعه معرفی شد.
ارزش سرمایه بانک ریاض ۳ میلیارد و ۲۰۲ میلیون دلار، بانک تجاری ابوظبی ۲ میلیارد و ۹۲۰ میلیون دلار، بانک عرب ۲میلیارد و ۶۳۰ میلیون دلار، خانه مالی کویت ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار و بانک سعودی فرانسوی ۲ میلیارد و ۵۱۱ میلیون دلار بود. در این طبقه‌بندی بانک ملی ایران رتبه سی و چهارم را به خوداختصاص داد. به گزارش میدل ایست سرمایه این بانک ۱ میلیارد و ۱۴۸ میلیون دلار، دارایی آن ۳۹ میلیارد و ۴۳۱ میلیون دلار، و سودآوری بانک ۴۳۹ میلیون دلار بود.نسبت توازن سرمایه در بانک ملی ۹/۲ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام۲/۳۸ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی۱/۱ درصد بوده است. بانک صنعت و معدن ایران چهل و هشتمین بانک این فهرست بود.
سرمایه این بانک در سال ۲۰۰۶ میلادی ۷۶۱ میلیون دلار، دارایی آن ۲ میلیارد و ۷۱۹ میلیون دلار و سودآوری آن ۱۶۱ میلیون دلار بود.نسبت توازن سرمایه ۹/۲۷ درصد، نرخ بازگشت سودبه سهام آن ۱/۲۱ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی آن ۹/۵ درصد بود. بانک تجارت رتبه پنجاه و یکم را به خود اختصاص داد. این بانک در سال گذشته ۷۳۷میلیون دلار سرمایه، ۲۲میلیارد و ۴۹۰ میلیون دلار دارایی و ۲۷۸ میلیون دلار سود به دست آورد.
نسبت توازن سرمایه این بانک ۲/۳ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام آن ۷/۳۷ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی ۲/۱ درصد بود. بانک پارسیان در این فهرست پنجاه و سومین بانک شناخته شد. طبق گزارش میدل ایست در سال گذشته سرمایه بانک ۶۳۳ میلیون، دارایی آن ۸ میلیارد و ۸۵۳ میلیون و سودآوری آن ۲۲۷ میلیون دلار بود.نسبت توازن سرمایه بانک پارسیان ۱/۷ درصد، نرخ بازگشت سود به سهام ۸/۳۵ درصد و نرخ بازگشت سود به دارایی ۵/۲ درصد اعلام شد.
بانک کشاورزی در این رتبه بندی در مقام پنجاه و چهارم ایستاد. سرمایه این بانک ۶۰۷ میلیون دلار، دارایی آن ۱۳ میلیارد و ۱۳۰ میلیون دلار و سود‌آوری آن ۵۵ میلیون دلار بوده است.در این رتبه بندی بانک ملت با داشتن ۵۱۸ میلیون دلار سرمایه و ۲۵ میلیارد و ۹۸۵ میلیون دلار دارایی در مقام شصت و دوم قرار گرفت. بانک اقتصاد نوین با۳۵۸ میلیون دلار سرمایه و ۴ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار دارایی رتبه هفتاد و ششم و بانک سپه با ۳۴۴ میلیون دلار سرمایه و ۱۵ میلیارد و ۶۳۴ میلیون دلار دارایی در رتبه هفتاد و هشتم قرار گرفت.
منبع : روزنامه همشهری