سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


دنیا مملکت دوست


دنیا مملکت دوست
امروزه تلویزیون نقش بسیار مهمی در زندگی ما انسان ها ایفا می كند كه در این میان تاثیر آن بر كودكان بسیار زیاد است. بر اساس آماری كه توسط دولت كانادا در سال ۲۰۰۱ منتشر شده است، كودكان نزدیك به ۱۵ ساعت در هفته را به تماشای تلویزیون می گذرانند.طی دو دهه اخیر، صدها تحقیق راجع به تاثیر محتوای خشونت آمیز برنامه ها و فیلم و سریال های تلویزیونی بر روی كودكان و جوانان انجام گرفته است. هرچند كه به سختی می توان به رابطه مستقیم تلویزیون و خشونت پی برد، با این حال نتیجه تحقیقات نشان می دهد كه كودكان تحت تاثیر صحنه های خشونت آمیز فیلم ها و سریال های تلویزیونی قرار می گیرند. محققان سه واكنش ممكن را در كودكانی كه در معرض دیدن صحنه خشونت آمیز قرار می گیرند، تشخیص داده اند:
▪ افزایش ترس و اضطراب
كودكان به خصوص دختربچه ها پس از دیدن صحنه های خشونت آمیز همواره در این هراس به سر می برند كه مبادا قربانی اذیت و آزار بزرگسالان قرار بگیرند و این مسئله می تواند آنان را نسبت به جهان پیرامونشان بدبین سازد.
▪ عادی شدن مفهوم خشونت به طور كل
برخی از كارتون های تلویزیونی بیشترین صحنه های خشونت آمیز تلویزیون را در خود دارند و شخصیت های این برنامه ها در نتیجه خشونت ها به هیچ عنوان دچار آسیب چندانی نمی شوند، بنابراین، این توهم برای كودكان به وجود می آید كه خشونت چندان خطری ندارد و امری عادی است.
▪ افزایش رفتارهای خشونت آمیز
اخبار و حوادث از این مسئله حكایت می كنند كه كودكان پس از تماشای برنامه های خشن دست به اعمال و رفتار خشونت آمیز زده اند و حتی در این میان افرادی مجروح و كشته شده اند. شاید شما بارها شنیده باشید كه كودكی با تفنگ دوست یا برادر و خواهرش را كشته است. در اكثر مواقع این حادثه پس از تماشای فیلمی جنایی یا پلیسی روی داده است.والدین می بایست بر برنامه هایی كه فرزندان شان تماشا می كنند نظارت داشته باشند. تحقیقات نشان داده اند كه والدین بیشتر از صحنه های خشونت آمیزی كه در اخبار نشان داده می شود، وحشت دارند تا تصاویر خشونت آمیز فیلم ها چرا كه كودكان به واقعی بودن این گونه تصاویر آگاهی دارند و بنابراین بیشتر دچار ترس و وحشت می شوند.
• تاثیر تلویزیون بر روی رشد كودك
تلویزیون می تواند سرعت یادگیری كودكان را افزایش دهد و موجب پیشرفت تحصیلی آنان شود. اما اگر زمان تماشای تلویزیون از حد و اندازه عادی خود فراتر رود، باعث افت تحصیلی آنان می شود. وقت آزاد كودكان به خصوص در سنین پایین می بایست بیشتر به بازی، مطالعه، كشف طبیعت و ورزش اختصاص داده شود. همچنین به گزارش دانشمندان كانادایی، تماشای برنامه های تلویزیونی باعث چاقی بیش از اندازه كودكان می شود. بنا بر این گزارش كودكان هفت تا دوازده ساله كانادایی از مشكلات چاقی رنج می برند.مقاله ای كه اخیراً در یك مجله علمی آمریكایی تحت عنوان «اعتیاد به تلویزیون» به چاپ رسیده است، بر روی این مسئله بحث كرده است كه چرا كودكان و بزرگسالان به سختی از تلویزیون دل می كنند. بنا بر نظر محققان تماشاگران تلویزیونی با روشن كردن تلویزیون یك نوع آرامش لحظه ای را احساس می كنند، اما به محض خاموش كردن این صفحه جادویی این آرامش از بین می رود. اگرچه بعد از انجام حركات ورزشی یك نوع انرژی و شادابی در انسان احساس می شود، اما بعد از تماشای یك برنامه تلویزیونی یك نوع احساس تهی شدن از انرژی به انسان دست می دهد.به علاوه تبلیغات تلویزیونی نقش بسیار مهمی در چاقی كودكان دارد چرا كه با پخش آگهی تلویزیونی در تبلیغ انواع خوراكی ها و تنقلات باعث می شود كه كودكان تمایل بیشتری به مصرف آنان پیدا كنند. براساس تحقیقی كه بر روی برنامه تبلیغاتی تلویزیون كانادا صورت گرفته است، بیش از نیمی از تبلیغات به مواد خوراكی و انواع شكلات ها و شیرینی و نوشابه ها اختصاص دارد و جالب اینكه پیام های بهداشتی تنها چهار درصد از حجم تبلیغات را تشكیل می دهند.
▪ تلویزیون و مسائل جنسی
امروزه كودكان غربی در معرض بمباران پیام ها و تصاویر جنسی كه در اغلب رسانه ها اعم از تلویزیون، مجلات، تبلیغات، موسیقی، فیلم ها و اینترنت وجود دارد قرار دارند. والدین همیشه این سئوال را مطرح می سازند كه آیا این پیام ها برای فرزندان شان واقعاً خوب است یا خیر. برخی از آنها بر این باورند كه تلویزیون ابزار مفیدی برای آموزش صحیح مسائل جنسی به كودكان است، اطلاعاتی كه معمولاً در خانواده ها از كودكان پنهان داشته می شود.
براساس تحقیقی كه در سال ۲۰۰۱ توسط سازمان بنیان خانواده كیسر در كشور آمریكا انجام گرفت، نشان داد كه سه برنامه تلویزیونی كه نسبت به دیگر برنامه ها از بینندگان بسیاری برخوردار بود، برنامه هایی بوده اند كه در آنها بیشتر به مسائل جنسی اشاره شده بود.
همچنین برنامه های كمدی كه طرفداران زیادی دارد، ۸۴ درصد آنان به مسائل جنسی می پردازد و نیز ۱۷ درصد از برنامه های مخصوص كودكان و نوجوانان به مسایل جنسی اختصاص دارد كه البته تاثیر این نوع برنامه بر روی كودكان و نوجوانان آمار بسیار وحشتناكی را به دنبال دارد كه از آن میان می توان به انواع بیماری های جنسی و روحی، افسردگی، اضطراب، حاملگی زودرس و سقط جنین اشاره كرد.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید